20 Kasım 2021tarihinde Hamburg’da 2G modeli genişletiliyor

Hamburg SPD Milletvekili Barış Öneş’ten Korona açıklaması

Hamburg’da Covid-19 vaka sayıları pandemi başlangıcından bu yana, 180,9 insidans değeriyle maalesef en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Bugüne kadar 105 bin 632 kişinin koronaya yakalandığı, bin 849 kişinin vaka kaynaklı hayatını kaybettiği kentimizde 15 Kasım itibarıyla 349 yeni vaka kayıtlara geçti. 2020 yılının başlarından beri tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Hamburg, vaka sayılarının artması nedeniyle yeni önlem ve kısıtlama kararları aldı. Vaka sayısının artışını önlemek, günlük yaşamın daha fazla aksayarak insanların daha fazla mağdur olmalarını önlemek, işyerlerini, okulları ve kreşleri açık tutarak ekonomiyi ve sosyal hayatı da ayakta tutabilmek için alınan salgın önlemlerinin de sürekli güncellenmesi zaruri.

16 Kasım 2021 Salı günü Hamburg Belediye Sarayı’nda (Rathaus) yapılan toplantıda Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Peter Tschentscher, 20 Kasım Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek olan kural ve kısıtlamalarla ilgili açıklama yaptı. Bu zor günlerde elimizden geldiğince sizlerin yanında olmaya, sizleri en sağlıklı, doğru ve hızlı şekilde bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda, 20 Kasım 2021 tarihinde yürürlüğe girecek olan kısıtlama ve kuralları sizlerle Türkçe dilinde paylaşmak istiyoruz. Aşılı olmayanlar için hayat maalesef giderek zorlaşıyor. 2G (Aşılı ve hastalığı atlatmış olanlar) kuralı, hafta sonundan itibaren kentte birçok alanda etkisini gösterecek. Aşılı olmayan ve hastalığı atlatmamış olanlar için şu alanlarda kısıtlamalar olacak:

  • Kuaför, ayak bakımı ve tıbbi tedaviler hariç, fiziksel yakınlık gerektiren hizmetler
  • Gastronomi sektörünün yanı sıra tesislerdeki gastro alanlar ve Noel pazarları.
  • Kulüp, bar ve diskotekler
  • Yüzme havuzları ve spor salonları gibi kapalı alanlarda spor
  • Koro ve orkestralar

Bu kısıtlamalardan 18 yaş altı ve geçerli sebeplerden dolayı aşı olamayanlar muaf tutulacak. Maske takma, test ve mesafe kuralları bugüne kadar olduğu gibi devam edecek. Mağazalar, marketler ve toplu taşıma araçları için şimdilik 2G modeli uygulanmayacak. 2G modelinin uygulandığı yerlerde çalışan aşısız personelin günlük test yaptırması zaruri olacak. Hamburg’da halen 2 bin tesiste 2G modeli başarılı bir şekilde uygulanıyor. Hamburg’da nüfusun yüzde 75,1 en az ilk aşısını, yüzde 73,1’i ise tam aşısını yaptırmış durumda. Bremen ve Saarland’ın ardından Hamburg, bu oranla üçüncü sırada yer alıyor. Almanya genelinde ilk aşının yaptıranların oranı yüzde 70,1, iki aşısını da yaptırmış olanların oranı yüzde 67,6’larda.

Diğer bir konu da Türkiye’nin şu anda “yüksek riskli bölge” statüsünde olduğu. Yani aşısız olanların Almanya’ya dönerken negatif test ibraz etmesi ve 10 gün karantinada kalması gerekiyor. Aşısını tam yaptırmış olanlar için bir kısıtlama yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir