20 yaşındaki Armand ‘Mondo’ Duplantis, 26 yıllık rekoru kırdı! İşte atletizmin yeni süper yıldızı!

Sırıkla yüksek atlamanın 20 yaşındaki yıldızı Armand Mondo Duplantis, Diamond League’in Roma ayağında 6.15 metreyi geçerek Sergey Bubka’nın 1994’ten beri kırılamayan açık hava rekorunu kırmayı başardı. Çocukluğundan bu yana rekorları alt üst eden spor dünyasının heyecan verici yıldızı çıtayı şimdiden çok yükseğe çekti.

METİN AKTAŞOĞLU / SÖZCÜ

Bir süper yıldızın kariyerinin ilk günlerine tanıklık etmiş olmak ve kendimizi o yolculuğun bir parçası gibi hissetmek, sporu neden bu kadar sevdiğimiz sorusuna verebileceğimiz yanıtlardan önemli bir tanesi.

Çünkü tarih yazacak sporcuları, en azından yüksek potansiyele sahip olanları hem gençlik dönemlerindeki istatistiklerine hem de daha önemlisi tutkularına; diğerlerinden farklı oluşlarına; yeni bir anlayış, bir bakış açısı, belki bir tarz öne sürmelerine bakarak ayırt edebiliyorsunuz ve bu gerçekten çok heyecan verici.

Armand ‘Mondo’ Duplantis de bu heyecan verici isimler arasında yer alıyor. ABD’de yetişen ancak İsveç adına yarışan 20 yaşındaki atlet şimdiden adını tarihe kazımayı başardı. Çocukluk günlerinden bu yana kırılmadık rekor bırakmayan ve adeta önünde durulamaz bir şekilde gümbür gümbür gelen Duplantis, Diamond League’in Roma ayağına damga vurdu.

Son 6 sezonda (aşağıdaki görselde) salon derecesini 1 metreden fazla, açık havada ise yaklaşık 1 metre geliştiren sırıkla yüksek atlamanın genç yıldızı, 6.15 metreyi ikinci hakkında geçmeyi başardı ve Sergey Bubka’nın 1994’ten beri kırılamayan 6.14 metrelik açık hava dünya rekorunu kırdı.

İkinci hakkında rahat bir şekilde barı geçmeyi başaran Duplantis, buna rağmen rekoru geliştirmeyi de denemedi. Roma Olimpiyat Stadı’nda seyircisiz bir şekilde düzenlenen etkinlikte adını tarihe yazdıran Duplantis rekorla ilgili olarak Kafa karışıklıkları vardı zira sırıkla yüksek atlama, açık hava ve salonda tek bir rekoru olan tek branş. Kafa karışıklıklarına nokta koymak için 6.15 ile açık hava rekorunu da kırmak istiyordum. Şimdi hem açık havada hem de salonda en iyi derecelere sahibim diye konuştu.

Bilindiği üzere diğer branşlarda dünya rekorları açık havada ve salonda ayrı ayrı değerlendiriliyor. Geçen sene Doha’da gümüş madalya kazanan Duplantis, bu yıl şubat ayında Polonya’nın Torun kentinde salonda 6.17 atlamış, aynı ay içinde bu kez Glasgow, İskoçya’da 6.18 ile rekorunu bir santimetre geliştirmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir