30 MAÇ CEZA ALANA TAKIM TESLİM EDİLMEZ

35 yıldır Hamburg’da Futbol Hakemi olarak görev yapan Hurşit Köse,  Karagümrük’ün Galatasaray’ı 2-1 yendiği maçta Hoca Fatih Terim’in Kırmız Kart görmesi ile Süper Lig’de ceza alan futbolcular  konusunda Gazetem’e verdiği röportajda çok önemli tespitlerde bulundu.

 Röportaj: Mehmet ATAK

İşte tecrübeli hakem Hurşit Köse ile o söyleşimizden notlar:

* Sayın Köse, Süper Lig’in 13. haftasında hayli sürpriz sonuçlar alınındığına şahit olduk. Lider Alanyaspor’un Denizlispor’a, Galatasaray’ın Karağümrük’e ve Fenerbahçe’nin de Gaziantep’te mağlup olması ile birlikte Beşitaş da ağırladığı Erzurumspor’u farklı bir skorla geçerek zirveye ortak oldu. Bu beklenmeyen sonuçlar karşısında neler söyleyeceksniz ?

H. KÖSE: İlk önce pandemiye değinmek istiyorum. Maçlar seyircisiz geçiyor ve deplasmann ve içeride gibi karşılaşmalar kalmadı. Futbol demek seyirci ve tezaurrat demek. Seyircisiz futbolun tadı zaten yok. Ben genelde büyük takımların maçları yerine PTT liginde bursa gibi takımların maçlarını takip ediyorum. FB’nin mağlubiyetleri süpriz değil. Bizim TR deki yanlı basın FB’yi Ali şen gibi erken şampiyon yaptı. 18 transfer ile şampiyonluk değil yanlızca sahada futbol oynarsın. Onu da görüyoruz zaten, sahada tel tel dökülüyorlar. Burada Gaziantep’in de hakkını yememek lazım. Son haftaların bana göre Antep, Malatya gibi en flaş çıkış yapan takımı. Beşiktaş ligin en formsuz ve bir numaralı düşme adayına karşı işini yaptı. Sezon başından beri bana göre iyi futbol oynayan Denizlispor da 10 kişiyle lider Alanyaspor’a karşı haklı bir galibiyet aldı. Karagümrük’ün galibiyeti bana göre yanlış bir penaltı kararı da olsa süpriz olmadı. Onlar da diğer saydığım flaş takımlardan sonra iyi futbol oynayan takımlar arasına girdiler ve GS maçını da haklı olarak kazandılar. ZİRVE için 3 büyük hariç tabloya bakın, Antep ve diğer takımlar da ortak oldular.

FATİH TERİM’E KENDİ KULÜBÜ DE CEZA VERMELİ 

* 4 hakemle birlikte VAR uygulaması da devrede iken, bazı teknik direktörler ile yardımcılarının kurallar dışına çıkarak sık sık hakemlerle tartıştıklarını ve uyarılara aldırmaksızın saha içine yürüdüklerini ve bu yüzden de Sarı veya Kırmızı Kart gördüklerini izliyoruz. Geçtiğimiz hafta Cuma akşamı oynanan Karagümrük- Galatasaray maçının 69. dakikasında G.Saray teknik direktörü Fatih Terim de bu yüzden Kırmızı kart görerek saha dışına çıkarıldı. Maçtan sonra kulüp çevresinden yapılan açıklamalarda Hakem Özöğretmen’in hatalı karar verdiği belirtildi. Sizin bu olaya bakışınız hangi doğrultuda ?

H. KÖSE: Şimdi çok güzel bir konuya değindiniz. Sonraki lafımı önceden söylüyorum. Bence Fatih hoca yaşı da ilerlediği için zamanında bırakmasını öğrenmesi lazım diye düşünüyorum. Maçta hakeme karşı söylemleri kendisine ve imparatora hiç ama hiç yakışmadı. Hakem ne hatalı karar vermiş? Maçın sonucuna etki yapacak penaltı kararını G.Saray lehine verdi. Bana göre eskiden yaptıklarını da ceza olarak öngörürler ise çok fazla haftalar ceza alacağını tahmin ediyorum.

Burada GS yönetimi de Fatih hocaya ceza verse çok yerinde olur. Artık yaşının gereği kendisini kontrol altına alamadığını düşünüyorum. Çünkü kendisini sevenleri de bu söylemleri ile çok üzüyor. Burada Hakem camiasının da bu söylemlere tepkisiz kalmayacağını tahmin ediyorum. Bakın Denizli -FB maçındaki söylemlere. Daha sonraki maçlarda hakemlerimizin  Fenerbahçe ile ilgili takdir haklarını kullanmalarına.. Bence boş kaleye golü atamayan futbolcu varsa, insan olan hakemin de sahada hata yapma hakkı var diye düşünüyorum.

 ALMANYA’DA 30 MAÇ CEZA ALANA TAKIM TESLİM EDİLMEZ

* Bu maçla ilgili olarak A Spor’daki canlı yayında konuşan eski hakemlerden yorumcu Erman Toroğlu, Terim‘in eski cezaları sebebiyle  son 10 yılda toplam 30 maçta takımının başında sahaya çıkmamış olduğunu söyledi. Size göre bu defa Terim’e nasıl bir ceza gelebilir ?

H. KÖSE: Yukarıda da değindiğim gibi asgari 6 haftadan başlamak üzere yukarı olur fakat aşağı olmaz diye düşünüyorum. Erman hoca da araştırmasında zaten değnmiş. İmparator  Fatih hoca 10 içinde toplamda neredeyse 1 sezonluk   ceza almış. Almanya’da olsa böyle ceza alanlara takım bile teslim edilmez.

* Tabii diğer teknik direktörlerin aldığı Kırmızı Kart cezaları da var ? Almanya Liglerinde bu kadar sıkça cezalar görülüyor mu ?

H. KÖSE: Yok denecek kadar az. İzlediğim birkaç maçta gördüm o da kısa söylem tepkileri ve usluca da doğrudan tribüne gidiyorlar. kulüplerinden de ceza aldığına dair haberler de medyaya yansıyor. Bir daha yapmamaları yönünde ihtar aldıklarını tahmin ediyorum. Almanya’da futbol sahadaki gibi dürüstce oynanıyor ve hakeme de fazla yüklenmiyorlar. Burada da hakem hataları oluyor, fakat genelde futbolcular hakeme sahada çok yardımcı oluyorlar.

KIRMIZI KART GÖREN FUTBOLCULARDA ALMANYA İLE TÜRKİYE FARKI

* Türkiye’de özellikle de Süper Lig maçlarında faule maruz kalan bir oyuncu yerlerde kıvranırken, saniyeler içinde kalkıp frikik veya penaltıyı kullanıyor. Kimileri de her pozisyonda hakemin etrefını sarıp toplu itirazda bulunuyor, itirazını maç bitimide de sürdürüp Kırmızı kart görünceye kadar devam ettiriyor. İşin garibi, bu gereksiz Kırmızı veya Sarı kartlar sebebiyle kulübünden de kendisine bir yaptırım uygulanmıyor. Bakın rakibine tükürüp Kırmızı gören Borussia Mönchengladbahlı Marcus Thuram‘a kulübü 150 bin Euro ceza verdi ve bu paranın sosyal alanlarda yardıma muhtaç olanlara dağıtılacağı açıklandı. Bunu nasıl karşılıyorsunuz ?

H. KÖSE: Harika bir şey. Bir kere Almanya’da sezon öncesi Kulüpler Birliği, Futbol Federasyonu ve Hakemler Kurulu toplantılar yapıyorlar. Aynen yukarıda değindiğin gibi aldatan futbolcular ile ilgili bizlerin bilmediği ve basına yansımayan toplantılar yapıyorlar. Dikkat edin bakalım, Bundesliga 1 ve 2 ile Münih Türkgücü’nün de mücadele verdiği 3. ligde maçı yöneten hakemi aldatmaya yönelik hareketler yok denecek kadar azdır ve yapan futbolcuya ilk önce kulübü ve federasyon da daha sonra ağır cezalar veriyor. Bizde öyle değil,..Önce rakibi, hakemi ve maçı tv’de izleyen seyirciyi aldattığın zaman kul hakkı yemiş olursun. İlk önce olaya bu gözle bakalım.

Bence bu olaylara karışan futbolcular tespit edildiğinde TFF Ceza kurullarının bir yaptırımda bulunması  gereklidir diye düşünüyorum. Bakın en büyük örnek Borussia Mönchengladbahlı Stefan Posch. Bizde ise sırtını sıvazlıyorlar ve kulüp yönetimleri böyle işler yapan futbolcuların da arkasında duruyorlar. En son örnek: Denizli-FB maçında Serdar Aziz’in gördüğü sarı-kırmızı kart. Sana ne yahu, bırak hakem monitora gidiyor ve bakacak. Sen ne yapıyorsuni hakemin önünü kesiyorsun bana göre. Sonra da FB Yönetimi Serdar’ın arkasında duruyor. Bir bakın bakalım, Serdar Aziz kaç tane sarı ve sarı-kırmızı ile direkt kırmızı görmüş ? Çok yazık bana göre.

* Size göre VAR sistemi ülkemiz futbulunda gerekli mi ? Hakemlerimizin yönetim tarzını nasıl buluyorsunuz ?

 H. KÖSEGerçekten samimi cevap vermem gerekirse, keşke VAR gelmeseydi derim. Futbol eski haliyle daha  güzeldi bana göre.  VAR kararları sebebiyle oyunun dakikalarca durması da futbolun seyir zevkini kaçırıyor. Tabii, VAR’da hakemler her pozisyonu  ancak sonradan daha net  görüyorlar ve kararlarını değiştiriyorlar. Dikkat edin, ceza sahası içinde her ele değen top penaltı.. Allahını seversen, defanstaki futbolcular ellerini zıpladıklarında nereye soksunlar?  Yok böyle bir şey!.. Bakın bu el olayını yakında UEFA kaldırır diye düşünüyorum..

 Futbolcu sahada ne kadar pas almakta veya vermekte? Boş kale yerine meşin yuvarlağı auta atmakta ise, hakem de futbolun içinde olan hataları en aza indirerek yapacak ki maç sonunda konuşacak bir şeyimiz olsun. Bunu FİFA veya UEFA patronları daha iyi bilirler.

             ***

30 MAÇ CEZA ALANA TAKIM TESLİM EDİLMEZ” için bir yorum

  1. Söyleşi faydalı ve öğretici olmuş ancak olarak Fatih Terim’ in ceza almasını savunan hakem objektivitesini kaybedip subjektif yaklaşımından dolayı tarafsızlığını yitirir…sana ne bundan ! Bırakın takdirini yönetimler versin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir