GAZETEM

39 ÜLKEDEN ÇİN’E UYGUR MEKTUBU

Çin yönetimine ortak bir mektup gönderen 39 ülke, Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Ülkeler içinde Türkiye’nin yer almadığı belirtildi.

Çin’e gönderilen mektupta imzası bulunan 39 devlet, Pekin yönetiminden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri üyelerinin de aralarında bulunacağı uluslararası bağımsız uzmanlar heyetine Doğu Türkistan’a “tam erişim” izni vermesini istedi.

Ortak mektupta şu ifadeler yer aldı:

Euronews’ta yer alan habere göre, Almanya misyonunun yazdığı mektupta, ABD, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Haiti, Honduras, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Monaco, Nauru, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Palau, Polonya, Slovakya, Slovenya, İspanya , İsveç, İsviçre, İngiltere temsilcilerinin imzaları bulunuyor.

ʻʻÇin’in dünyaya eğitim merkezi olarak lanse ettiği toplama kamplarında 3 milyon civarında Uygur Türkü zorla tutuluyor. Toplama kamplarına götürülen kişilerin çocuklarının ellerinden alındığını ve bir daha göremediklerini belirtiyor. Toplama kamplarına götürülenlerin büyük bir kısmından bir daha haber alınamıyor.ʻʻ

Kaynak : SÖZCÜ

Exit mobile version