93. Oscar Ödülleri’ne Nomadland damga vurdu: Chloé Zhao ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü alan ilk Asyalı kadın oldu

2021 Oscar Ödül Töreni (93. Akademi Ödülleri) bu yıl dünyanın farklı yerlerinde kurulan stüdyolarda yapıldı. En İyi Film Ödülü, Nomadland’e, En İyi Yönetmen Ödülü de Nomadland filminin yönetmeni Chloé Zhao’ya verildi. Chloé Zhao, bu kategoride Oscar alan ilk Asyalı kadın oldu.

Korona virüs pandemisi nedeniyle bu yıl zamanı ve mekanı değişen Oscar ödül töreni Los Angeles’ta Union Tren İstasyonu’nda gerçekleştirildi. Alışılanın aksine az sayıda konuğun sosyal mesafeli ve maskesiz şekilde oturduğu, geçmiş yıllara göre oldukça sade geçen törende ‘En İyi Film’ ödülünü ABD’deki gönüllü ‘göçebeler’in hayatını anlatan ‘Nomadland’ aldı.

Chloe Zaho, Oscar’ın 93 yıllık tarihinde ‘En İyi Yönetmen’ dalında ödül kazanan ikinci kadın yönetmen oldu. Zhao aynı zamanda bu kategoride Oscar alan ilk Asyalı kadın oldu.

Zhao, “Bu ödülü, tüm zorluklara karşın iyilik için direnme inancına ve cesaretine sahip olan herkes için alıyorum. İnsanlar doğuştan iyilerdir. Ben dünyanın her yerinde, her zaman tanıştığım insanların içinde iyiyi bulabildim” dedi.

Nomadland’in hikayesi Frances McDormand’in canlandırdığı ve ABD’nin batısında karavanıyla göçebe olarak yaşamını sürdüren, geçici işlerle para kazanan ve yol boyunca kendi gibi göçebe insanlarla tanışan Fern isimli kadın karakter etrafında şekilleniyor. Filmde oynayanların çoğu profesyonel oyuncu değil, gerçek hayatta da göçebe yaşayan isimler.

En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını The Father’daki performansıyla Anthony Hopkins aldı. En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü’nü de “The Father” kazandı.

83 yaşındaki Anthony Hopkins, bu ödülü alan en yaşlı kişi olarak kayda geçti.

En İyi Yönetmen Ödülü de Nomadland filminin yönetmeni Chloé Zhao’ya verildi

Ödül listesi:

En İyi Film: Nomadland

En İyi Kadın Oyuncu: Frances McDormand

En İyi Erkek Oyuncu: Anthony Hopkins

En İyi Yönetmen Ödülü, Nomadland filminin yönetmeni Chloe Zhao’ya verildi. Chloé Zhao, bu kategoride Oscar alan ilk Asyalı kadın oldu.

En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü’nü “The Father” filmi kazandı.

En İyi Özgün Senaryo Ödülü‘nü, Promising Young Woman filmiyle Emerald Fennell kazandı. Ödülünü alan Emeral Fennell, “kazanmayı beklemediğini” söyledi.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Daniel Kaluuya

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını alan Daniel Kaluuya, konuşmasında ‘ilişkiye girerek kendisini dünyaya getirdikleri için’ ebeveynlerine teşekkür etti, annesinin tepkisi sosyal medyanın gündemine oturdu.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Youn Yuh-jung

En İyi Özgün Şarkı: ‘Fight For You’ ile Judas and the Black Messiah

En İyi Özgün Müzik: Soul

En İyi Yapım Tasarımı: Mank

En İyi Film Kurgusu: Sound of Metal

En İyi Sinematografi: Mank

En İyi Belgesel: My Octopus Teacher

En İyi Kısa Film: Two Distant Strangers

En İyi Uluslararası Film: Another Round

En İyi Kısa Belgesel: Colette

En İyi Görsel Efekt: Tenet

En İyi Animasyon: Soul

En İyi Ses Kurgusu: Sound of Metal

En İyi Kostüm Tasarımı: Ann Roth

En İyi Saç ve Makyaj Tasarımı: Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal ve Jamika Wilson

Kaynak : www.birgun.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir