AVRUPA FOTOĞRAF AYI, BERLİN’DE BAŞLADI

Berlin’de Ekim ayı boyunca çeşitli paneller, söyleşiler, turlar, gösterimler, atölye çalışmalar içerikli festival Avrupa Fotoğraf Ayı (EMOP) başladı.

Berlin ve Potsdam’daki 100 mekânın sanatçı sohbetleri, rehberli turlar, gösterimler, atölye çalışmaları ve sergilere ev sahipliği yapacağı, Ekim ayının tamamını kapsayacak Avrupa Fotoğraf Ayı başladı.

Festivalde gündem bütün bir ay boyunca fotoğrafın çeşitliliği olacak. Berlin’deki yüzden fazla müze, galeri, kültür kurumu, büyükelçilikler, proje alanları, fotoğraf okulları, popüler ve ünlü meydanlarda yapılacak etkinliklerle şehrin tüm çeşitliliğinin de yansıtılması planlanıyor. Sanatsal eserlerden tarihi fotoğraflara, belgeselden siyasi motivasyonlu fotoğrafçılığa kadar geniş bir sergi ve etkinlik yelpazesi sunulan Avrupa Fotoğraf Ayı’nda Berlin’in 100. Yılını ve Almanya’nın yeniden birleşmesinin 30. yıldönümünü anan eserler de sergilenecek.

BİR ARADA YAŞAMA VURGU

Festivalin dikkat çeken işlerinden biri Ostkreuz Ajansı’nın Akademie der Künste’de düzenlenen ve kişisel, sosyal ve politik konulara odaklanan yirmi iki eserin görücüye çıkacağı “Kıta – Avrupa Arayışında” ana sergisi olacak. Avrupa’da bir arada yaşama fenomeninin de tartışmaya açılacağı serginin bu yılki teması “Avrupa – Kimlik, Kriz, Gelecek” olarak belirlendi.

as renatevongebhardt fotografien gebhardt 03

DEĞİŞİM DÖNEMLERİNDE DUYGULAR

Festivalde merak edilen bir diğer etkinlik ise Polonya Enstitüsü fotoğrafçılarından Krzysztof Miller’in sergisi olacak. 1989’dan 2011’e kadar olan önemli olayları kapsayacak olan “Kitleler” (The Masses) sergisi değişim dönemlerindeki duygusal anları belgeleme iddiası da taşıyor.Götz Lvov’un “Spree Cuts”ının odak noktası ise Friedrichshain’den Moabit ve Spandau’ya giden yolu izleyen Spree Nehri.

500 sanatçının çalışmaları, atölye çalışmaları ve tartışma programıyla, bu yılki Avrupa Fotoğraf Ayı karmaşık ama bir arada yaşamayı savunan bir kıtayı yansıtmayı planlıyor.

İLK KEZ 2004 YILINDA DÜZENLENMİŞTİ

Berlin’de 2004 yılından bu yana iki yılda bir yapılan, Almanya’nın en büyük fotoğraf etkinliği özelliğini taşıyor. EMOP Berlin, bir Avrupa ortak projesi olan Avrupa Fotoğraf Ayı’na (EMOP) üye. EMOP’a üye diğer şehirler ise Lizbon, Lüksemburg, Paris ve Viyana. Avrupa fotoğraf festivalleri ağı kurma fikri, 2003 yılında Berlin ile Paris’in ortak girişimi ile ortaya atıldı.

Projenin ana amacı ise farklı ülkeleri işbirliğine teşvik etmek, Avrupa düzeyinde, uluslararası fotoğraf sahnesini güçlendirmek, paylaşımı yoğunlaştırmak, bilgi ve deneyim sağlamak ile genç sanatçıları desteklemek olarak belirlendi. Festival, 2004’ten bu yana da Avrupa’nın farklı şehirlerinde yapılmaya devam ediyor.

Avrupa Fotoğraf Ayı’nın programına festivalin internet sitesinden ulaşabileceği kaydedildi: https://www.emop-berlin.eu/en/

Kaynak : https://www.birgun.net/haber/avrupa-fotograf-ayi-berlin-de-basladi-317635

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir