2. DALGA AVRUPA’YI VURDU

Koronavirüs önlemlerine rağmen vaka ve ölüm sayılarının hızla artışa geçtiği Avrupa’da ikinci dalga süreci başladı. Fransa’da gece sokağa çıkma yasağı ilan edilirken Almanya, aşamalı olarak önlemleri sertleştirecek. İspanya ve Hollanda ise bar, restoran ve kafeleri kapattı.

CovId-19 pandemisinde vaka sayıları günlük toplam 100 bin civarında seyreden Avrupa ülkeleri koronavirüste “ikinci dalga” sürecine girdi. Olağanüstü hal ve karantina yeniden gündeme gelirken başta Fransa ve Almanya olmak üzere kıta ülkeleri yeni önlemler aldı.

Fransa hükümeti, koronavirüsle mücadelede hükümete özel yetkiler veren Sağlıkta Olağanüstü Hal uygulamasının yeniden getirilmesini kararlaştırdı. İlk dalgada uygulamaya konulan ve 10 Temmuz’da kaldırılan OHAL uygulaması, yarından itibaren yeniden yürürlüğe girecek. Hükümet bu kararla, fabrikalara el koyma, ordu da dahil tüm kurumları seferber etme gibi yetkilere sahip olacak.


SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ayrıca, başkent Paris’in yanı sıra Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Rouen, Toulouse, Montpellier kentlerinde gece sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı. Bu karara göre tüm bar, restoran, kültür ve eğlence mekanları akşam 21.00’den itibaren kapatılacak. Sokağa çıkma yasağından etkilenen sektör çalışanlarına hükümet ücretlerini tümüyle ödeyecek.

Fransa Hastaneler Birliği, Paris ve banliyölerdeki yoğun bakım ünitelerinin yüzde 40’ının dolduğunu, önlem alınmazsa iki hafta içinde bu sayının yüzde 90’a ulaşabileceğini açıkladı. Ülkede hafta sonu vaka sayısı rekor kırarak 26 bin 896’ya ulaşmıştı. 728 bin koronavirüs vakasının tespit edildiği Fransa’da 32 binden fazla kişi salgında yaşamını yitirdi.

ÖNLEMLER ARTACAK

Almanya’da da koronavirüs vaka sayısı, geçen nisan ayındaki günlük rekor seviyesine ulaştı. Günlük sayı son 24 saatte 5 bin 132 olarak kayıtlara geçti, can kaybı 9 bin 677’e yükseldi. Salgın özellikle Berlin, Frankfurt ve Köln gibi büyük kentlerde büyük bir hızla yayılırken ülke genelinde restoran, kafe ve barların saat 23.00’ten itibaren kapatılması kararlaştırıldı.

Başbakan Angela Merkel, vaka sayısında 10 gün içinde hissedilir bir gerileme olmaması durumunda, daha sert önlemler alınacağını açıkladı. Merkel, “Yüzyılın zorluğuyla karşı karşıyayız. Şu anda yaptığımız ve yapmadıklarımız, salgının nasıl ilerleyeceğinde belirleyici olacak” açıklaması yaptı.

MEKANLAR KAPATILDI

İtalya’da önceki gün günlük vaka sayısı 7 bin 332’ye ulaşarak salgının başından beri en yüksek seviyeyi gördü. İspanya’da vaka sayısı bir hafta içinde 11 bini geçince Katalonya bölgesinde bar ve restoranların tümüyle kapatılması kararı alındı. İngiltere’nin başkenti Londra’da farklı hane halkı üyelerinin evler, barlar, restoranlar gibi kapalı mekanlarda buluşmaları yasaklandı.

Hollanda da kısmi karantina koşullarına geri döndü, bar ve restoranlar kapandı. Vaka sayısı artış gösteren Portekiz’de hükümet “felaket durumu” ilan etti, tüm alanlarda beşten fazla kişinin toplanmasını yasakladı. Belçika yoğun bakım ünitelerinin kasım ayı ortasında tümüyle dolacağı uyarısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir