SÜPER LİG’DE TEPE ŞEKİLLENİYOR

Fenerbahçe’nin maç fazlasıyla lider olduğu, bazı takımlarımızda Teknik adamlara yol verildiği Süper Lig’deki görünümü, kıvrak ve isabetli yorumlarıyla  Hakan Ortatepe’nin kaleminden okuyacaksınız. 

İŞTE HAKAN ORTATEPE’DEN HAFTAYA BAKIŞ YAZISI 

Öncelikle İzmir’de meydana gelen deprem felaketi dolayisıyla ülkemize geçmiş olsun. Hayatını kaydeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

Her yıl 6. veya 7. haftalarda mutlaka Teknik Adam değişiklikleri olur ve bu gelenek bu yıl da bozulmadı. 7. haftada 

yine Teknik Adamlar ile yollar ayrıldı.

TRABZONSPOR YENİ HOCASINI ARIYOR 

İlk olarak Trabzonspor, ligdeki kötü gidişin neticesi olarak Edi Newton ile yollarını ayırdı, ki bunun böyle olacağını daha ligin ikinci haftası söylemiştik. Son dakikalarda yediği gollerle Kasımpaşa’ya karşı kaybeden Trabzonspor, her yıl aynı şeyleri söyleyip ama yine de aynı hataları yapmaktan bıkmayan takımlarımızdan. 

Edi Newton kötü bir Teknik adam değil ve Avrupa’da başka bir takımda olsa ve bu yaptıkları normal karşılanır. Avrupalı buna alışkın. Ancak Türkiye’de ve hele hele Trabzonspor gibi bir camiada bu imkansız ve bunu da Newton Hoca malesef anlayamadı. Daha önce de söylediğimiz gibi ilk 6 haftalık fikstürde de  gerçekten şanslı olmayan Trabzonspor şimdi ne yapacak? 

Muhtemelen ülkeyi, ligi, takımı ve mentaliteyi tanıyan yerli bir Teknik adamla anlaşacak ve her zamanki gibi kısa zamanda ondan mucize bekleyecek. Sonra her şey yine sil baştan. Duyumlarımıza göre, Trabzonspor’un anlaşacağı yeni Teknik adam, bu haftaki Alanyaspor maçında takımın başında olacak. Bu konuda Abdullah Avcı ile Samet Aybaba‘nın isimleri medyada dolaşıyor.

GALATASARAY’IN OYUN TAKTİKLERİ AÇIĞA ÇIKINCA

Galatasaray “3 puanla devam” dedi ama bir türlü iyi futbol oynayamıyor.  Rakipleri artık Galatasaray’ın oynadığı oyunu ezberlemişler sanki.. Her zamanki gibi Marcao ve Taylan ile geriden oyunu başlatacağını biliyorlar ve direkt bu bölgeye baskı yapıyorlar. Hal böyle olunca da Galatasaray oyun kuramıyor. Nitekim Ankaragücü’de bunu yaptı ve tahminlerin aksine gayet de güzel bir oyun oynadı. Tüm maç boyunca da Galatasaray, topu oyuna sokmakta ve oyun kurmakta zorlandı.

Umudunu Kaptan değişikliklerine bağlayan Fatih Hoca’nın bunu çözmesi ve başka bir yöntem bulması gerekiyor. 

Her zaman tartışma konusu olmuştur, tek bir oyuncu takıma ne kadar katkı sağlar diye. Saracci bunu bir kez daha gösterdi.

Golün hazırlanışındaki inatçılığı ve yaptığı asist ile oyundan çıkana kadar takımın en iyisiydi. Oynamadığı maçlarda Galatasaray’ın ne kadar zorlandığını, hatta kaybettiğini hatırlayalım. Onun olması başka bir güven veriyor takıma. Feghouli sanki golü bilerek kaçırdı ve kaçırdıktan sonra da hiç bir “ah ben bunu nasıl kaçırdım” reaksiyonu bile yoktu. O düzeyde bir futbolcunun o golü yapması gerekirdi. Sonuçta önemli olan, çok iyi oynamadığı bir maçtan 3 puan alıp yola devam edebilmek. Çekirge bu defa da zıpladı ama bu şekilde daha kaç defa zıplar, o da başka bir soru.

BAŞAKŞEHİR CANLANIYOR 

Şampiyonlar Ligi’nde bekleneni veremeyen Başakşehir, Süper Lig’de bu hafta da kazanarak, lig için Milli Maçlar arasındaki süreci iyi değerlendirdiğini gösterdi. ilk üç maçında gol dahi atamayan takım, şampiyonluk kazandığı geçen yılki görüntüsüne yavaş yavaş dönmeye başladı ve bu yolda ilerliyor.

BEŞİKTAŞ LİGE TUTUNDU

Beşiktaş ta tıpkı Galatasaray gibi zor kazananlardan. Her ne kadar Malatyaspor’un oynadığı şeyin futbol ile ilgisi olmasa da, Beşiktaş tek golle 3 puanı almayı başardı. İlk yarı hemen hiç bir şekilde top Beşiktaş kalesine gitmedi diyebiliriz. Topla oynama oranlarında bir ara 78-22 Beşiktaş lehine bir üstünlük vardı. Ancak bu kadar çok topa sahip olmasına rağmen gol pozisyonu yok denecek kadar azdı. Bunda Malatya’nın tam takım kendi yarı alanında kalıp savunma yapması etkili oldu. Oyunculara baktığımızda; üstün yetenekleri olan Oğuzhan,  gerçekten tam bir hayal kırıklığı.. Lider oyuncu olarak takımı omuzlayıp götürmesi düşünülen ama bir türlü bunu beceremeyen bir isim. İlk yarı boyunca topla belki 10 kez buluştu ki bunlardan birisinde taç attı. İkinci yarıda da bir şut ve bir iki olumlu hareket dışında, golün başlangıcındaki pası vardı. Oğuzhan neden beklendiği gibi oynamaz, neden daha fazla bir çaba göstermez anlaşılır gibi değil. Oysa bunu yapacak kapasitesi ve becerisi var. 

Larin gol attı ama aslında bir şey yapmıyor, sadece yapıyormuş gibi görünüyor. Göz boyamaca ve her kaçan pozisyonun sonunda “yalandan ah lar vah lar.” Abubakar’ın ise o pozisyonda tabiri caizse “topu dağlara taşlara vurması” daha zordu ve o, zor olanı yaptı. Öte yandan Lajic bir şekilde bu takımda olmalı, çünkü orta sahada Atiba’nın yanında iyi bir ayak lazım ve Lajic’in de kumaşı iyi.

Geçen ilk 5 haftaya göre Beşiktaş’ta gözle görülür bir düzelme var ve ilerleyen haftalarda daha iyi olacak bir görüntüde.

FENERBAHÇE NAMAĞLUP LİDER   

Fenerbahçe kazanmaya, Ozan ve Gustavo da “bizim alternatifimiz yok” demeye tam gaz devam ediyor. Kanatlarda oynayan Caner ve Gökhan Gönül de aynı şekilde yeri sağlam olanlardan. Erol Hoca, Sosa’yı oyundan alarak ona “ilerleyen haftalarda daha iyi olman gerek, sana orada daha fazla ihtiyacım olacak” sinyalini veriyor aslında. Girenler ve çıkanlarla takım olarak iyi oynuyor Fenerbahçe ve tabiiki bunda Erol Hoca’nın bir sistem ortaya koyma ve oluşturma isteği önemli bir rol oynuyor. İlk defa oynayan Perotti de iyi bir profesyonel olduğunu gösterdi. Futbolu bilerek ve inisiyatif alarak oynayanlardan. Eğer biz Perotti’yi bozmazsak, ilerleyen dönemlerde daha fazla katkı sağlar.

İzmir’deki deprem sebebiyle Göztepe- Alanyaspor karşılaşması ertelenince, Fenerbahçe maç fazlasıyla Liderliğe çıktı. Sarı lacivertlilerin 9 yıldan bu yana ilk defa ligin ilk 7 maçında henüz mağlubiyet yüzü görmemiş olmaları da dikkat çekici.

SÜPER LİG TAKIMLARINDAN NOTLAR..

Öte yandan Tamer Hoca’nın ayrılması ile Antalya’da ne değişti ve ne değişecek göreceğiz. Ama daha iyi olamayacağı da kesin.

Süper Lig’in 2 yeni takımı Karagümrük’le Erzurumspor arasındaki 5-1’lik karşılaşma da, en gollü maçlardan biri olarak haftaya damga vurdu.

Görevini bırakan ya da son verilen diğer bir  Teknik Adam da Kayserispor’un hocası Bayram Bektaş. Kayserispor geçen sene düşen, ancak yeni statü ile Süper Lig’de devam eden takımlardan. Görünen o ki Kayseri’ye kim gelirse gelsin düzelmiyor ve bu şekilde bu yıl da düşme potasından zor kurtulacak gibi görünüyor. Şimdi Kayseri’nin başına da daha önce diğer takımlarımızı çalıştırmış ve şu anda boşta olan hocalardan biri gelecek mutlaka. 

Yani, aslında farklı bir şey olmayacak, Bu sezon 21 takıma çıkarılan Süper Lig’imizdeki “dön baba dönelim” döngüsü yine bu şekilde devam edecek. Sonrasında, “Futbolumuz neden gelişmiyor, neden sol bek ya da forvet yetiştiremiyoruz ?” diye yanlış sorular soruyoruz. Oysa sorgulanması gerekenler çok daha başka şeyler.

Bir dip not: Rizespor’da Remy gerçeği !..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir