ABD seçiminde ilk sonuçlar geliyor: Biden, Trump’ın önünde

Sadece ABD’de değil bütün dünyada nefesler tutuldu… 240 milyondan fazla kayıtlı seçmenin olduğu ABD, yeni başkanını seçmek için sandık başına akın etti… Dört yıldır ABD’yi daha önce hiç kimsenin yönetmediği şekilde yönlendiren Donald Trump ile ülkenin eski başkan yardımcısı Joe Biden arasındaki rekabet kızışırken gelen ilk sonuçlara göre Biden, Trump’tan daha çok Seçiciler Kurulu’na temsilci gönderiyor.

Aylardır birçok krizin, skandalın ve polemiğin yaşandığı ABD seçimlerinde sona yaklaşılıyor… Postayla oy verme işleminin bir süredir devam ettiği ABD’de milyonlarca seçmen bugün sandık başına gitti.

ABD seçmeni, yeni başkan ile birlikte 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile 100 üyeli Senato’daki 35 sandalye için de oy kullanıyor.

Ülkede oy verme işleminin başlama ve bitiş saati, üç farklı saat dilimi nedeniyle eyaletlere göre farklılık gösterirken gelen ilk sonuçlara göre Demokratlar’ın adayı Joe Biden, mevcut ABD Başkanı olan Cumhuriyetçiler’in aday Donald Trump’tan daha az oy alsa da daha avantajlı konumda.

OYLAR DOĞRUDAN TRUMP VE BIDEN’A GİTMİYOR

ABD Başkanı’nı belirleyecek Seçiciler Kurulu’na şu anki mevcut oy durumuna göre daha fazla temsilci gönderen Biden, kritik eyaletleri aldı. Ülkede en fazla oyu alan değil, en fazla delegeyi kazanan aday başkanlık koltuğuna oturuyor. Başkan olabilmek için yeterli delege sayısı ise 270.

ABD’de yapılan seçimlerde oylar aslında doğrudan adaylara gitmiyor. Ülkedeki sisteme göre oylar Seçiciler Kurulu (Electoral College) isimli 538 seçici üyenin seçimi için kullanılıyor. Oylar her eyaletin kotası olan seçici kurul üyesi için gidiyor. Bu sayı da her eyaletin Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki kişi sayısına eşittir.

Seçiciler Kurulu’na en çok seçici gönderen eyaletler California (55), Teksas (34), New York(31), Florida (27), Illinois (21) ve Pensilvanya’dır (21). Sadece 3 üye gönderebilen eyaletler ise Alaska, Montana, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Delawere, Vermont ve Wyoming’dir. Fakat özel bir statüsü olan Washington DC, senatör ve Temsilciler Meclisi üyesi bulundurmadığı için Seçiciler Kurulu’na en az üye gönderen eyalet kadar üye göndermesine izin verilmiştir. Dolayısıyla toplamda 8 eyaletten 3 Seçici Kurulu üyesi çıkar.

ABD’de sandıklar açılmaya başlandı… Gelen ilk sonuçlar beklendiği gibi olurken, Biden ve Trump’ın birer eyaleti kazandıkları resmi olarak açıklandı. İlk zafer haberi Kentucky’den geldi… Beklenildiği gibi Trump, Kentucky’de zaferini ilan ederken bu açıklamadan dakikalar sonra Biden’ın da Vermont’u kazandığı duyuruldu.

Kaynak : SÖZCÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir