FRANSA’DAN SONRA ALMANYA: ÜLKÜCÜLER YASAKLANMALI

Almanya, ülkede faaliyet gösteren “Bozkurtlar” isimli ülkücü faaliyeti yasaklamayı Fransa’nın bu yöndeki kararının ardından gündemine aldı.

Deutsche Welle’in haberine göre, Almanya’da muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti, ülkedeki ülkücülerin mevcut dernek ve kuruluşlarının yasaklanması için girişim başlattı. Girişime, Alman hükümetinin koalisyon ortaklarının da sıcak baktığı belirtildi.

‘BU ÜLKEDE YERİ YOK’

İktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) Federal Meclis İçişleri Komisyonu üyesi Christoph de Vries de ülkücülerin yasaklanmasının şart olduğu görüşünde. Ülkücülerin “ultra milliyetçi ideolojisinin insanları aşağılayıcı” olduğunu söyleyen CDU’lu de Vries, “Başka dini ve etnik grupları küçük gören faşist ve ırkçı ideolojilerin, Alman veya göçmen kökenli olmasından bağımsız bu ülkede yeri yok” diye konuştu.

SOL PARTİ’DEN TEPKİ

Muhalefetten Sol Parti ise ülkücü yapılanmaların Almanya’da yasaklanmasını uzun süredir talep ediyor. Sol Parti İç Politikalar Sözcüsü Ulla Jelpke, ülkücülerin yıllardır “ölümcül bir tehdit” teşkil ettiğini belirterek, “Bu tehlikeye, ilk cinayetleri olan 1980 yılı Ocak ayında Berlin Kreuzberg’de öldürülen sendikacı Celalettin Kesim’in olayı örnektir” hatırlatması yaptı.

Almanya istihbaratının verilerine göre ülkede en az 11 bin ülkücü bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir