HAMBURG PARLAMENTOSUNDAN NOTLAR

Hamburg Eyalet Parlamentosu’nun  bu oturumu da, koronavirüsü pandemisi nedeniyle yine kısıtlı kadroyla toplandı. SPD Milletvekili Güngör Yılmaz, Bu oturumdan derlediği bültende, Meclis’te görüşülen konuları sanal ortam üzerinden takip edip, özet olarak kaleme alarak sizlerle paylaştı. 

Pandemiye karşı önlemler görüşüldü

Parlamentonun Aktüalite Saati’inde COVİD-19 pandemisini önlemek amacıyla, geçen hafta eyalet başbakanları ve Başbakan Merkel görüşmesi sonrası alınan kararlar tartışıldı. Konuşmalarda Hamburg’un Almanya’daki büyük kentler arasında en düşük bu-laşma oranına sahip olduğuna dikkat çekildi. Bunun senato’nun ısrarlı ve ihtiyatlı çalışmalarının yanı sıra özellikle Hamburgluların disiplinli ve sorumluluk bi-linciyle hareket etmelerinin bir sonucu olduğu belir-tildi. COVİD-19 pandemisinin kontrolsüz bir şekilde yayılmasının engellenmesi için alınan önlemlere uyulmasının kaçınılmaz olduğu ifade edildi.

“Irk“ kelimesinin Hamburg eyalet kanunlarından çıkarılması için önerge

Hükümet ortakları, Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonuna sundukları yasa taslağı önergesinde, “ırk” kelimesinin, tüm Hamburg eyalet kanunların-dan çıkarılmasını talep ettiler. Hamburg, daha bir hafta önce federal yasalarda da aynı uygulamanın yapılması için Federal Konsey nezdinde “ırk” kelimesinin anayasadan silinmesini öngören bir yasa inisiyatifi başlatmıştı. İnsanların farklı ırklardan oluştuğu şeklindeki fikirlere ve düşüncelere çağrışım yapan yasa maddelerinin, günümüzde çağdışı kaldığı ve insanlarda “ırk” kavramının bilimsel açıdan da tutanağı olmadığı, koalisyon hükümeti partileri tarafından sunulan önergede vurgulandı.

Hamburg Spor kulüplerine hijyen konseptleri için 1 milyonluk bütçe

Hamburg koalisyon partileri, spor kulüplerinin koronavirüsü yayılmasını önleme amacıyla hazırladıkları hijyen konseptlerine maddi destek sağlamak amacıyla, 1 milyon euroluk bütçe ayrılmasını talep ettiler. Parlamentoya sunulan önergede, etkin hijyen ve korunma konseptlerinin maddi olarak desteklenmesinin, spor faaliyetlerinin tekrar başlamasını hızlandıracağı belirtildi.

S4 tren hattı için yeşil ışık

Federal İdari Mahkeme S4 tren hattı için yeşil ışık yaktı. Mahkeme kararıyla birlikte Hammer Strasse – Hasselbrook mevkiinde şantiye alanı kurma çalışma-larına başlandı. Proje S4 diye adlandırılan ve Alto-na’yı Bad Oldesloe ile bağlayacak olan tren hattı karşıtlarının açtığı dört acil davada, Federal İdari Mahkeme proje lehinde kararlar almasıyla, yeni tren hattının inşa için bir engel kalmadı. Yeni hat ile Hamburg – Schleswig-Holstein biraz daha yakınlaşacaklar.

NOT:

Korona virüsü yayılımını önleme amacı ile Hamburg Eyalet Parlamentosu oturumları geçici süre için ziyaretçi trafiğine kapalıdır. Fakat parlamentonun tüm oturumlarını https://www.hamburgische-buergerschaft.de/ adresli siteden canlı veya daha sonra arşivden izleme imkanı mevcut.

Bir dahaki parlamento oturumu 25 Kasım 2020, saat 13:30’da.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir