BEYAZ TÜRKLER İBO SHOW’A KARŞI MI ?

İbo Show, geçtiğimiz Cumartesi gecesi yeniden başladı. Kimilerine göre sıradan bir “varoş eğlencesi” bana sorarsanız; ülkedeki en acayip TV olayı…

Murat Tolga Şen’ın Medya Radar’da yayınlanan geçen haftaki İBO SHOW hakkındaki yazısı şöyle:

İbo Show, geçtiğimiz Cumartesi gecesi yeniden başladı. Kimilerine göre sıradan bir “varoş eğlencesi” bana sorarsanız; ülkedeki en acayip TV olayı… Televizyon artık çok sıkıcı! Dizilerin arsız bir sarmaşık gibi kapladığı yayın kuşağında, özel televizyonculuğun ilk orijinal fikirlerinden biri yeniden yeşermeye çalışıyor. Sunan kişi aynı, İbrahim Tatlıses… Onca olaydan ve imajındaki yıpranmadan sonra geri dönebilir mi? Neden olmasın, burası Türkiye, her şey olur!

İbo Show ve Özel Televizyonculuk

Magazin retrosu yapan Youtube kanallarının en çok yağmaladığı işlerden biri olan kült yapım İbo Show’un ilk sezonu 1993 yılında Kanal 6’da yayımlandı. Program daha sonra Star TV, ATV ve Beyaz TV gibi kanalları dolaştı. Yayınlandığı tarihlerde reyting rekorları kırdı ve televizyonculuğun sınırlarını inceltti. İbrahim Tatlıses’in Yıldız Tilbe ile yaptığı programdaki, “seni pezevenklerin elinden kurtardım” çığlığı kulağında yer etmeyen yoktur. İbo Show iyi kötü 18 yıl devam ettikten sonra bitti ve bu da olaylı oldu. İbrahim Tatlıses 14 Mart 2011 tarihinde Deniz Seki ve Kutsi’nin konuk olduğu programın çıkışında Maslak’ta uzun namlulu silahla açılan ateş sonucu kafasından yaralandı, uzun bir tedavi dönemi geçirdi ve program sona erdi.

Dedim ya, burası Türkiye, olmaz denilen her şey olur; İbo Show, bir daha yapılamaz dendikten tam 9,5 yıl sonra yeniden başladı. İlk bölümün konukları, Sibel Can, Deniz Seki, Kutsi, Şafak Sezer ve İbrahim Tatlıses’in yoldaşı Aydemir Akbaş’tı. Magazin ünlülerinin yaptığı programlarda konuk işinin de bir hiyerarşisi var. O yüzden, İbrahim Tatlıses’te en çok kimlerin hatırı varsa, ilk bölümün konuğu da onlar olmuş.

Bu bant aslında haftalar önce yayınlanacaktı ama İzmir depremi yüzünden ertelendi. Bu erteleme biraz da, “neden hiç eğlence programı kalmadı” sorusunun cevabı aslında. Sürekli acılarla yoğrulan, çocukların misket oynamak yerine siyaset tartıştığı bir ülkede hiçbirimizin açıktan eğlenmeye yüzü kalmamış.

Seyirci Eğleniyor mu Yoksa Acıyor mu?

Yayınlanan programın tekrarını izledim, değişen bir şey yok; 90’lar formatı, 90’lar konukları… Herkes biraz daha yaşlı, daha yorgun ama izledikten sonra aynaya bakınca görüyorum ki biz de yaşlanıyoruz. Ne yalan söyleyeyim, Sylvester Stallone’nin yıllar sonra yeniden ringe çıktığı Rocky Balboa’yı ya da Martin Scorsese ustanın çektiği The Irishman’ini izlerken aldığım o tadı aldım. Bu duyguyu anlamak için çocukluğun-gençliğin 80’lerden, 90’lardan geçmiş olması lazım. Bu biraz buruk bir tat ama yapamazsın dediklerin insanların yapma-başarma hallerini seviyorum.

İnsan böyle bir kalkışmanın seyircideki karşılığını merak ediyor. Felç geçirmiş, yaşlanmış bir İbrahim Tatlıses, konuk ağırlayıp seyirciyi eğlendirebilir mi yoksa program komple bir acıma duygusundan mı ibaret olacak?

Korkulan hiçbir şey olmadı, aslında Beyaz Türklerin en istemediği şey oldu ki şüphesiz onlar kimin nasıl eğlenmesi gerektiğine bile karar verirler. İbo Show TOTAL’de ve ABC1’de 2. AB’de 3. oldu. Çok güçlü bir sonuç… Merak reytingi mi, kim bilir ama yapanların elini heveslendirdiği kesin!

Baktım, bu reyting yüzünden sosyal medyada herkesin yüzü ekşimiş. Bu “varoş eğlencenin” nasıl olup da bu kadar başarılı olduğuna şaşırıyor insanlar. İbrahim Tatlıses günümüz politik doğruculuğunda çok sakıncalı bir figür, televizyona çıkması bile kimilerini dehşete düşürüyor. Ülkeyi sosyal medya kozasından ibaret sananlar daha da çok şaşırıyor ama bu adamı seven, onu izlemek isteyen milyonlar da var.

Bu hep böyle olur, Arabeskin, tavernanın ünlüleri A+ işlerde kıymetlendirilene kadar hep tu kaka edilirler. İlk Müslüm Gürses geçti o kapıdan, şimdilerde Berkun Oya dizisi yüzünden Ferdi Özbeğen girdi radarlara… Halbuki, 3-5 sene önce aynı insanlara aynı şarkıyı dinletmeye kalksanız kaynar sularda haşlanırdınız. Zaman her şeyi tuhaf bir şekilde mayalıyor.

İbo Show benim sürekli takip edeceğim bir program değil ama yayınlanması gerektiğini düşünüyorum. Cumartesi akşamına güçlü bir alternatif getirdi, alıcısı da var. E, o zaman?

İbrahim Tatlıses, En Sakıncalı Televizyoncu

Peki, İbrahim Tatlıses’in günahlarını ne yapacağız? Bunu yargılayacak olanlar kim diye de sormalı. Biz ne ara kendimizi her şeyin, herkesin üstüne koyduk. Vicdan ne ara baş kesen bir baltaya dönüştü?

Ekşi Sözlük’te, “aylin derler” adlı kullanıcı İbrahim Tatlıses’i güzelce açıklamış:

“Yıllarca zirveden inmeyen bu adamın milyonlarca hayranı var. “abi sen otur, yaşadığını bilelim” diyorlar. Yüzlerce çalışanı var, eline bakıyorlar. Yıllarca en keskin sesle söylemiş, en uca çıkmış. Sanat camiasının hepsi bu adam için tek diyor. Müzik otoriteleri gelmedi gelmeyecek diyor. Bu haldesiniz. Silahla ağır yaralanmışsınız. Bir tarafınız felç. Eski yeteneklerinizi kaybetmişsiniz. Herkes sizi fişekliyor. Kolay mı? söylerken nasıl zorlandığını “ben ölmedim” demeye çalıştığını görmediniz mi? bu tür insanlar böyledir. Daha hastanedeyken ben ölmedim mesajı vermeye çalışıp evlenip çocuk yaptı. Bu haliyle bu nağmeler, bu çıkış; onlarca provayla olsa da bu, Tatlıses için önemli ve özeldir.”

Orada, bizim hala bilmediğimiz acayip bir dünya var, İbrahim Tatlıses yaptığı programlarla o dünyaya bir kapı aralıyor. Temiz bir yer değil, çok kirli ama tekinsiz bir sokakta gezer gibi merakla izliyor herkes. İbo Show’u katrana bulayıp aynı içeriği Şokopop kanalında ayıla bayıla izlemek tam bir Beyaz Türk ikiyüzlülüğü… En azından buna dahil olmak istemem.

İbrahim Tatlıses’i televizyonda görmek isteyen milyonlar var ve televizyon sizin değil, onların. Ne zaman biteceğine de onlar karar verecek. Beğenmeyen, beğenmediğini izlemesin ama şu günün 24 saati dizi yayınlama saçmalığı bitsin. Bunu başaracak olan İbo Show’sa, ben buna bile razıyım!

Murat Tolga Şen – Medya Radarmurattolga@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir