10 OCAK, “ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ”

Basın yayın organları içerisinde çalışan muhabirinden, sayfa editörüne, yazarlarından, matbaada çalışanına kadar  tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, hayatlarında sağlık ve başarılar dilerim.

PANDEMi KOŞULLARINDA GAZETECİLER GÜNÜ

Bu  sene Kovid 19 pandemi koşullarında gazeteciler kendileriyle  ilgili 10 Ocak çalışan gazeteciler  gününe  hüzünlü ve üzüntülü girmektedirler.

Çünkü; Türkiye’de 20 Gazeteci meslekdaşımızı  Korona virüsten kaybettik. Gazeteciler Dünyayı etkisi altın alan Covid-19 pandemi koşullarında  en çok zarar gören meslek mensupları arasında yer almaktadır. Türkiye’de 2020 yılında korona virüs enfeksiyonuna yakalanan 300’den fazla gazeteciden 20’si yaşamını yitirdi. Dünyada ise kesin rakamlar tam bilinmemekle birlikte, uluslararası kuruluşların derlediği bilgiler ışığında, 20 binden fazla gazetecinin korona virüse yakalandığı, bunlardan 600’ünün hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Türkiye 20 gazetecinin vefatı ile dünyada 8’inci sırada yer alıyor.  Zor şartlar altında varlığını sürdüren basın sektörüne birde pandemi baskısı geldi.

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜN TARİHÇESİ

Gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarını sağlıyan 2012 sayılı kabul tarihi olan,  10 Ocak 1961 tarihinde çalışan gazeteciler günü olarak kabul edilmiştir.

 12 Eylül’ Anayasası ile 1961 yılında verilen tüm haklar rafa kaldırılmış ve gazeteciler çok zor ağır koşullarda, baskı ve fiili saldırılara maruz kalarak faaliyetlerini sürdürmek  zorunda kalmışlardır.

Bugün “Çalıştırılmayan Gazeteciler Günü” olarakta  adlandırabileceğimiz şekilde yoğun baskılar gören gazete ve medya çalışanları 1905 te  başlıyan Tevfik Nevzat ve en son 2015 te Nuh Köklü’nün ölüm olayı ile  günümüze kadar toplam 77 şehit vermiştir..

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ TAM ANLAMIYA  MASELEF KUTLAMIYORUZ.

Çünkü;  Meslektaşlarımız işsiz. Çünkü iş güvenceleri patronların  iki dudağı arasında. Artık adliyelere haber yapmaktan çok, ifade vermek için gidiyorlar.

Çalışan Gazeteciler Günü’nü gönül rahatlığı içersinde kutlayamıyoruz. Çünkü meslektaşlarımız haber yaptıkları için baskı altındalar. Çünkü haber takip ederken tartaklanıyorlar.

Çalışan Gazeteciler Günü’nü istediğimiz gibi özgürce kutlayamıyoruz…

Çünkü;  meslektaşlarımızın sendikalaşma, örgütlenme, toplusözleşme yapma hakkı elinden alınmış. Çünkü gazete büroları kapatılıyor, birleştiriliyor, meslektaşlarımız işsizlikle tehdit edilip her işi yapmaya razı edilmek isteniyor.

10 Ocak günü baskılara, işten atmalara, şiddete ve cezalara hayır demek için, meslektaşlarımız artık yeter(!) diyerek  ,  gerçekten “haber yapmak, üretmek, çalışmak istiyorlar”

Umarım 2021 yılı her alanda olduğu gibi  basın içinde beklentilerin gerçekleştiği bir yıl olur. Umarım gazeteciler ölmez, çalışma koşulları iyileştirilir ve özgürce haber yapmalarının önüne engel, köstek  olunmaz ve  ayakta durmalarına destek olunur.

Ali Akdemir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir