SÜPER LİG’DE 3 BÜYÜKLER ZİRVEDE

Türkiye Süper Lig’de liderliği uzun süre elinde tutan Alanyaspor’un son haftalarda inişe geçmesiyle birlikte, puan cetvelinin ilk 3 sırası da  klasik “3 Büyükler” tanımına uygun şekle dönüştü. Beşiktaş’ın Hatayspor beraberliği, Fenerbahçe’nin 3-0’lık Erzurumspor ve Galatasaray’ın 6-0’lık Gençlerbirliği galibiyeti ile, ilk yarının bitimine 3 hafta kala Süper Lig’de heyecan iyice yükseldi.

İşte bir solukta okuyacağınız Hakan Ortatepe’nin kaleminden  geçtiğimiz haftanın maç yorumları:

GALATASARAY’DAN  YARIM DÜZİNE GOL

Geçen hafta Konyaspor’dan  4 gol yiyen Galatasaray,  cezası biten Fatih Terim’in tekrar sahada olduğu bu hafta Gençlerbirliği’ne 6 gol birden attı ve bu sonuca bakıldığında “yağan yağmurla birlikte adeta gol olup yağdı” başlıklarının atıldığını görüyoruz. Maça bakıldığında bu sonucun normal olduğunu ve hatta daha da farklı olabileceğini söyleyebiliriz. İki takım arasındaki kadro kalitesi farklılığı ortada. Galatasaray’ı çok iyi etüd eden ve ona göre bir oyun kurgusu ile oynayan Konyaspor’a yenilen takımda ne değişti de 4 gün sonra oynadığı maçta 6 gol attı?  Herkes şimdi 3 gol birden atan Belhanda’yı konuşacak ve maçın kahramanı ilan edecek. Tamam, takım olarak kazanma arzusunda olan ve daha iyi mücadele eden bir takım vardı sahada ama Belhanda neden diğer maçlarda aynı istekle oynanmıyor da kendini rahat hissettiği ve kolay gördüğü maçlarda öne çıkıyor..  Lakin, sonra yine yok. Aynı şekilde Diagne, üstelik te 27. saniye de attığı gole ve bu farklı skora rağmen mutlu değil. Zaten oyundan çıkarken de bunu belli ediyor. Arda takım için önemli bir isim  ve bu maçta da yaptıkları ile bunu gösterdi. Taylan ve Oğulcan da Galatasaray’ın en büyük kazancı. Diğer yandan Şener Özbayraklı, yaklaşık 1 yıl sonra ilk defa, ilk 11’de sahaya çıktı. Ve yine bu maç sayesinde sonradan oyuna giren Ozonwafor’u da yine ilk defa görmüş olduk.

Şimdi şunu söyleyelim.. Böyle farklı kazanınca her şey unutuluyor ve yerden yere vurulan takım, birden göklere çıkarılıyor. Oysa problem ortada ve devam ediyor. Kapanan takımlar karşısında oyun kurma problemini henüz çözmüş degil Galatasaray. Bunu Antalyaspor ve Konyaspor maçaların da gördük. O nedenle açık futbol oynayan Gençlerbirliği’ne karşı alınan bu sonuç bir ölçü olamaz. Diğer taraftan maçı anlatan spiker, Gençlerbirliği‘nin kalecisi için “23 yaşındaki genç Übeyd, ilk defa bir Süper Lig maçında forma giyiyor” diye bilgi veriyor. Burada akla gelen soru şu:  Karşısında oynadığı bu isimleri düne kadar televizyondan seyreden ve hatalı goller yiyen Übeyd mi, yoksa geride kalan 18 haftada Übeyd’e hiç şans vermeyen Gençlerbirliği mi hatalı? Empati yapalım lütfen ve ona göre cevap verelim.

BEŞİKTAŞ HATAY’DAKİ BERABERLİĞE RAĞMEN YİNE LİDER

Lider Beşiktaş bu hafta Hatayspor’a konuk oldu. İlk yarısı daha keyifli olan karşılaşmada, Hatayspor’un golcüsü Boupendza ve Beşiktaş’ın golcüleri Aboubakar ile Larin arasında geçen gol düellosundan galip çıkan olmadı. İki takım da sahadan birer puanla ayrıldı. Beşiktaş’ta Aboubakar’ın olduğu maçlarda, Larin daha rahat oynuyor. Karşı takımın defansı Aboubakar ile uğraşırken Larin boş kalıp gol atıyor ki bu maçta da bunu gördük. Rosier ileri çıkışları ile oldukça faydalı işler yaptı. Yorgun olduğu gözlenen Vida’nın ise yaptığı iki net hata Beşiktaş’a pahalıya mâlolabilirdi. Necip ve Ghezzal oyundan çıktıktan sonra Beşiktaş çok etkili olamadı. Onların yerine oyuna giren Oğuzhan ve NKoudu bu defa katkı yapamadılar.

Hatayspor’da Boupendza hız kesmeden devam ediyor. Akintola ve Traore gibi hızlı adamları ile özelikle defans arkasına atılan toplarla etkili olmaya ve oyun kurgusunu da buna göre oluşturmaya çalışan Hatayspor, gelecek haftalarda çok takımın canını yakacak gibi görünüyor.

FENERBAHÇE TAM GAZ GELİYOR

Fenerbahçe etkili bir oyunla Erzurumspor‘u deplasmanda mağlup etti. Takım olarak istekli ve kazanma arzusu ile mücadele eden bir Fenerbahçe seyrettik. Fenerbahçe’de golleri atan isimler, birbirlerine de aynı şekilde asist yaptı. Özellikle Mert Hakan’ın gol attıktan sonraki sevinci görülmeye değerdi. Takım için faydalı bir iş yaptığını ve gol atarak kendini ispatlamış olduğunu anlatır gibiydi. Yine aynı şekil diğer golü atan Sinan Gümüş, oyundan çıkarken Erol Hoca ya “ ben iyi oynuyorum, beni neden oyundan alıyorsun” diye tepki gösterdi. Erol hoca da neden çıktığını uzun uzadıya ona anlattı. Akabinde Mert Hakan’ı da oyundan çıkartarak Sinan Gümüş’e “bak o da gol attı ama, onu da oyundan aldım” der gibiydi.  Yani aslında verdiği mesaj “burada kişiler değil, sistem ve takım önemli. Siz görevinizi yaptınız” şeklindeydi.

Bu galibiyetle Fenerbahçe puan tabelasında averajla  2. sıraya yerleşti ve şampiyonluk yarışında yola devam dedi. Erzurumspor ise bu yenilgiden sonra ligin dibine demir attı.

ALANYA KALESİ DÜŞTÜ

Alanyaspor kendi evinde ilk defa kaybetti ve son 9 maçında sadece 7 puan alabildi. Kasımpaşa maçının istatistiklerine baktığımızda topa sahip olma, pas sayısı ve ceza sahasına giriş saylarında Alanyaspor’un üstünlüğü göze çarpıyor. Hatta ikinci devre oyun tamamen Kasımpaşaspor’un yarı sahasında oynandı . Sadece Yusuf ile bir kaç kontraatağın dışında pozisyon bile bulamadı Kasımpaşaspor. Ama maçın sonucunda skor olarak üstünlük Kasımpaşa’da görülüyor. Yani topa sahip olmak demek kazanacaksın anlamına gelmiyor. Topu efektif kullanıp skoru bulmak önemli olan ki, üstelik te 25. dakikadan sonra 10 kişi oynayan Kasımpaşaspor efektif şekilde oynayıp golleri bulunca, skoru korumaya yönelik bir oyun sergileyerek Alanyaspor karşısında istediğini aldı. Alanyaspor da ki gerileme devam ediyor.

BAŞAKŞEHİR KENDİNE GELDİ AMA..

Başakşehir on haftalık kötü gidişatı geçtiğimiz hafta sonlandırmıştı. Bu hafta da kazanarak moral bulmaya devam etti ve üç puanı hanesine yazdıran takım oldu. Okan hoca bu kötü gidişatı düzeltme içinde ve çabasında olduğunu gösterdi. Tabii diğer taratan takım için İrfancan ve Visca nın ne kadar önem arz ettiğini bir kez daha gördük. Ancak her iki futbolcunun da ismi ara transferde Galatasaray’la anılıyor. Eğer bu iki futbolcu da takımdan ayrılırsa, Başakşehir’in yeni bir yapılanmaya gitmesi gerekecek gibi görünüyor.

SİVASSPOR’A MORAL DOPİNGİ, GAZİANTEPSPOR’DA SUMUDİCA AYRILIĞI

3 maçtır kazanamayan Sivasspor bu hafta kazanarak tekrar moral buldu. Hakan Arslan attığı 2 golle gemisini kurtaran kaptan oldu. Son haftaların çıkışta olan takımı Gaziantepspor bu hafta kaybetti ve Sumudica ile de yolları ayırdı. iyi giden bir takımda böyle bir problemin meydana gelmesi gerçekten üzücu. Ancak antrenörün, ortaya bir şeyler koyduktan sonra, yönetime bunu koz olarak kullanması ve yeni sözleşme için kendini garantiye almak istemesi, üstelik bunu da basın önünde yapması, sezon ortasında çok ta doğru bir davranış değil. Hangi klüpte olursa olsun, kişiler kulübün üstünde olamaz. Nitekim devam eden ligde, takımın gidişatı bu şekil devam etmeyebilir.

KONYASPOR’DA GÜMRÜK’E TAKILDI

Konyaspor geçen hafta Galatasaray’ı üstelikte dört gol atarak mağlup etmişti ama  bu hafta rakibi Karagümrük karşısında sahadan yenilgiyle ayrıldı. Aynı şekilde daha önce de Fenerbahçe’yi mağlup eden Konyaspor, ya büyük takımlarla yaptığı maçlara farklı hazırlanıyor ve ona göre konsantre oluyor ya da oyuncular maç seçip ona göre oynuyor. Bu şekilde istikrarsız Konyaspor takımı çok güven vermiyor.

Bu hafta Trabzonspor’un “BAY” geçtiğini ve önümüzdeki hafta Beşiktaş-Galatasaray derbi heyecanı olduğunu hatırlatıp, Ligi izlemeye devam edelim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir