FENERBAHÇE MESUT, BEŞİKTAŞ MUTLU

Süper Lig’de Beşiktaş- Galatasaray derbisi ile birlikte Liderlik yarışı şekillenmeye başlarken, “Yüzyılın transferi” olarak görülen Mesut Özil’in Fenerbahçe’ile mukavele yapmak üzere İstanbul’a gelişini de gazeteler manşetlerden verdi . Yazarımız Hakan Ortatepe, eşine Avrupa Türk medyasında rastlanmayacak cinsten eşsiz yorumlarıyla haftanın maçlarını karşınıza getirdi.

İŞTE HAKAN ORTATEPE’NİN

KALEMİNDEN  

18. HAFTA MAÇLARI

Bir maç eksiği ile lider Beşiktaş’ı 3 puan geriden takip eden Fenerbahçe’nin bugünkü maçını, Mesut Özil transferini da katarak ayrıca yorumlayacağımızı hemen belirtelim.

LİDER BEŞİKTAŞ BİLEĞİNİN HAKKIYLA.. G. SARAY ETKİSİZ!..

Süper Lig’de  2021 yılının ilk derbisini kazanan takım, Galatasaray’ı 2-0’la geçen Beşiktaş oldu. 

İlk yarıda karşılıklı ataklar ve kontrollü bir oyun seyrettik. İkinci yarıda 10 kişi kalınca, en azından beraberliği korumaya yönelik bir oyun sergileyen ama bunu başaramayan Galatasaray için bu maçı tamamen Fatih Hoca kaybetti diyebiliriz. Fatih Hoca bazen beklenmedik hamleler yapar ve genelde de bu beklenmedik hamleler, hiç umulmadık bir şekilde fayda sağlardı, ancak bu defa olmadı. Bu mağlubiyetle birlikte Lider Beşiktaş, Galatasaray’la olan puan farkını da 5’e çıkarmış oldu. 
  
Donk gibi anahtar bir oyuncu ile değilde, bugüne kadar kadroda pek yer vermediği Etobo ile başlayıp, yine beklenmedik bir hamle yaptı Fatih Terim. Hatta Etobo’yu bu maç için kafasında kilit oyuncu olarak görmüş olmalı ki ondan yapamayacağı şeyleri bekledi. Ne yazık ki Etobo bu beklentiyi karşılayamadı. Diğer yandan bir maç oynayıp, sonraki maçlarda pek görünmeyen star Belhanda yine ortada yoktu. Oysa Ankaragücü maçında 3 gol atmıştı. Bunu defalarca söyledik. Eğer star oyuncuysan bu tür maçlarda da sahne alacaksın. 
Arda da çok etkili olamadı ve yorulunca Fatih Hoca onu da dışarı aldı. Yine Oğulcan da ona keza yorgundu. Fiziği daha üstün olmasına rağmen Rıdvan’ın karşısında oldukça zor anlar yaşadı. 
Galatasaray’ın her zamanki bal yapmayan arı şeklindeki geriye doğru pas yaparak oynaması gerçekten büyük takıma yakışacak bir oyun tarzı degil. Artık bunu değiştirmeli ve büyük takıma yakışan, rakibini boğan o hücum futbolunu oynatan Fatih Terim’in eski Galatasaray’ını özlüyor taraftar. Herkes, “GS için maçın kırılma noktası Diagne’nin kırmızı kart görüp oyundan çıktığı an” diyor.

BJK’DEN GEOMETRİ DERSİ

Ama zaten Oğuzhan  çıkana kadar Beşiktaş 10 kişi gibi oynadı. Sergen Hoca çok akıllı iki değişiklik yaptı. Aslında maçın kırılma anı bu değişikliklerdi. Oğuzhan’ı çıkarıp NKoudu’yu alarak takımı gerçek 11 kişi yaptı ve diğer yandan da hakemin yaptıklarını görünce, ikinci sarı’dan atılma tehlikesi olabilecek Ghezzal’ı da oyundan alıp Mensah’ı sahaya sürdü. 
Hücum bölgesinde etkisini kaybeden Galatasaray da, Fatih Hoca topu tutmak için Donk ve Babel’i oyuna aldı ama Babel de zaten oynama niyetinde değildi o nedenle Galatasaray bir kişi daha eksildi sahada ve akabinde de golü yedi. Sonrasında iki Emre yi de oyuna alarak hamle yaptı Fatih Hoca, ama yeterli olmadı. Luyindama’nın hatasını iyi değerlendiren Beşiktaş son dakika bulduğu ikinci golle de maçı bitirdi.
 
Beşiktaş’ta öne çıkan isimler Josef Souza ve Atiba oldu. Belkide çok göz önde olmayan ama oynadıkları oyun ile büyük katkı yapan diğer isimler de Rıdvan, Montero ve Rosier idi. Beşiktaş haketti ve kazandı. Özellikle ikinci yarıda Galatasaray ceza sahasında ağırlıklı olarak gözüken siyah beyazlı takımın pas trafiğinde neredeyse bütün geometrik şekillerin (üçgenler, kare ve dikdörtgen) başarıyla uygulanması izleyenlerin göz zevkini okşadı.

 İki teknik adam arasındaki fark ne diye bir soru sorulsa; tabii ki Fatih Hoca’nın tecrübesi tartışılmaz ancak takımı sadece kenardan yönetiyor. Sergen Hoca ise sanki sahanın içinde kendi oynuyormuş gibi yönetiyor, diye cevap verebiliriz.

GAZİANTEP SMUDİCA OLMADAN DA !  

Gaziantepspor, Teknik Direktör Smudica ile yollarını ayırdıktan sonra, çıktığı ilk lig maçından da galibiyetle ayrıldı sahadan ve serisini bozmadı. Sumudica’nın gitmesi Gaziantep’i çok etkilemiş görünmüyor, oyuncular aynı performanslarını devam ettiriyorlar. 
Demek ki Sumudica orada iyi bir sistem oluşturmuş. O nedenle hakkını da vermek lazım, ancak giderken davranış şeklinin yine de yanlış olduğunu belirtmekte fayda görüyoruz. Kayserispor’un düşüşü de devam etmekte. Eğer bu şekilde giderse, yine geçen yıl olduğu gibi bir alt lige düşmekten kurtulamayacak gibi.

TRABZONSPOR’DA  SON SANİYE PUANI

Trabzonspor Antalya deplasmanında son saniye golü ile bir puanı kurtardı. Abdullah Hoca’nın gelişiyle oyununda belli bir sistem ve ivme kazanan Trabzonspor’da, bu maçta etkili olan isimler özellikle Abdülkadir Ömür,  MWakame ve penaltı kaçırmasına rağmen Ekuban’dı. 
Bilhassa Abdülkadir’in dikine ileri doğru yapmış olduğu driplingler, seyredenlere büyük keyif verdi. MWakame, hani öyle oynayıp oynamama kararsızlığındaki bir veteran görüntüsünden kurtulmuş, takım için bir şeyler yapmak istediğini belli eden bir oyun oynamaya başladı. Ve top ayağına geldiğinde de gerçekten ne yapacak diye heyecanlandırıyor seyredenleri. Aynı şekil Ekuban da Trabzonspor’un gol silahı olmaya devam ediyor. Futbolun ne kadar enteresan bir oyun olduğunu maçın son dakikalarında bir kez daha gördük. Trabzonspor kalecisi Ugurcan da son pozisyonda karşı kalede gol arıyor ve kale boş. Son saniyeye kadar önde götürdüğü maçta, Antalyasporlu Gökdeniz boş kaleye topu atabilse, maçı koparmış olacak ve maç Antalyaspor’un galibiyeti ile bitecekti. Yine ayni Uğurcan topu hiç bekletmeden oyuna soktu ve o top son akında Antalyaspor kalesinde gol oldu. Yani o ünlü ve klasik deyiş “atamayana atarlar” yine tekerrür etti.

HATAYSPOR’DA HATA YOK 

Hatayspor tam gaz yola devam ediyor, durdurmak çok zor. Bu hafta Boupendza sustu ama diğer arkadaşları Muhammet Özkal ve Diouf onun yerine konuştu. Lige yeni çıkan ve mütevazi bir bütçe ile iyi işler yapan Ömer Erdoğan’ın takımı Hatayspor,  Avrupa yolunda ilerlemeye devam ediyor. Denizlispor kora kor mücadele etti ancak Hatayspor daha akıllı bir oyun sergileyip galip ayrıldı sahadan. Denizlispor böyle giderse düşmeye aday takımlardan.

BAŞAKŞEHİR’LE SİVASSPOR’A BİRER PUAN

Başakşehir‘in evinde oynadığı Sivasspor maçı da yine enteresan bir karşılaşma oldu. Yoğun kar yağışı altında oynanan karşılaşmaya hakem kararları damga vurdu. Topu oyuna sokmak isteyen Sivasspor kalecisi Ali Şaşal, sahanın azizliğine uğradı ve hakem de burada yanlış bir karar verip çift vuruşa hükmetti. Akabinde de gol oldu. Yine aynı şekil, Başakşehir’in attığı ikinci golde de Demba ba faul yapmamasına rağmen golü iptal etti. Cezası biten Okan Hoca’nın  takımın başında sahaya çıktığı maçta Başakşehir sahadan 1 puanla ayrıldı.

Aslında geçen yıl şampiyon olan takımın puan cetvelinde bu sırada yer alması gerçekten enteresan. Baktığımızda kadrosu ve sistemi oturmuş bir takım görüntüsü veren Başakşehir’de doymuş futbolcuların çokluğu göze çarpıyor.  Bu nedenle de istenilen sonuçları alamıyor. Bir an önce bu anlamda bir yeni yapılanmaya gitmesi gerekiyor. 
Diğer yandan transferde de ismi geçen irfan Can ve Visca’nın durumları da merak konusu olmaya devam ediyor. 
Sivasspor’da bu hafta da gol atan Hakan Arslan, kaptan olarak gemisini kurtarmaya devam ediyor.

KONYASPOR’DAN GÖZTEPE’YE 3 PUAN

Konyaspor’un ne kadar istikrarsız bir takım olduğunu ve maçlara rakibin önemine göre hazırlandığını söylemeliyiz. İsmail Kartal Hoca Fenerbahçe’yi yendikleri maçın sonunda “rakibi çok iyi analiz ettik” demişti. Akabinde aynı şekilde Galatasaray’ı da mağlup etmişlerdi. Ancak diğer rakiplerini ya iyi analiz etmiyor, ya da futbolcular rakibe göre maçları önemsiyor ve o şekilde oynuyorlar.

Uzun bir aradan sonra, üstelik te deplasmanda kazanan Göztepe 3 puanın sahibi olurken, mücadele eden ve kazanmayı daha çok isteyen  bir takım görüntüsündeydi.

MALATYASPOR NİHAYET.. RİZESPOR DÜŞÜŞTE!..

Malatyaspor da bu haftanın kazananlarından.. Maçtaki ilk golü attığına adeta pişman etti Rizespor’u. İlk yarıyı mağlup kapatan Malatyaspor’da Hamza Hoca takımnın neler yapabileceğini biliyor. Ona göre de devre arasında takımını terapi edip 3 oyuncu değişikliği ile ikinci devreye başladı. Daha hemen ilk dakikada beraberlik golünü buldu ve sonrasında da farkı yakalayan bir oyun sergiledi. Malatyaspor’un iyi bir kadroya sahip olduğunu daha önceki haftalarda da belirtmiştik. Nitekim bu maçta da Kubilay ve emektar golcü Umut iş başındaydılar.
Rizespor’un da düşüşte olan  takımlardan olduğunu ve geride bıraktığımız haftalarda teknik direktör değişikliği yapan takımlar kervanına eklenebileceğini de belirtelim.

KARAGÜMRÜK YERİNİ SAĞLAŞTIRMA YOLUNDA.. GENÇLERBİRLİĞİ SIKINTILI !..

Aynı şekilde Hatayspor gibi Süper Lig’e yeni yükselen ve mütevazi bir bütçe ile yoluna devam eden diğer bir takım da Karagümrük. Aldığı galibiyetlerle puan cetvelindeki yerini sağlamlaştırmaya ve oynadığı oyunla da lige renk katmaya devam ediyor. Ndao, NDiaye ve Biglia takım için önemli isimler. Ancak büyük takımlarda oynamış ve yine Avrupa tecrübesi olan Mevlüt Erdinc ile Jimi Durmaz istenileni henüz verebilmiş  değiller. 
Gençlerbirliği ligin başında yaptığı teknik adam seçiminin ne kadar yanlış olduğunu anlamış olmalı. Böyle devam ederse Başkent ekibini daha zor günlerin beklediğini söyleyebiliriz.

Lig heyecanı tüm hızıyla artmaya devam ediyor. Biz de izlemeye devam ediyoruz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir