HAMBURG PARLAMENTOSUNDAN NOTLAR

Yeni yılın ilk Eyalet Parlamentosu oturumu 13 Ocakta yapıldı. SPD Hamburg Milletvekili Güngör Yılmaz’ın hazırlayıp sizlerle paylaştığı özet bülteni ekte bulabilirsiniz.

2021/22 bütçe taslağı görüşüldü

Yeni yılın ilk parlamento oturumunda 2021/22 bütçe taslağı ve 2024’e kadarki mali planlama görüşüldü. Senatonun sunduğu bütçe taslağı 2021 için 18,1 milyar, 2022 için 17,6 milyar euro olmak üzere, toplam 35,7 milyar euro öngörüyor.  2021 bütçesi bir önceki yıla nazaran yaklaşık 1 milyar euro daha yüksek. Parlamento geçen yıl Acil Durum Yasası çerçevesinde senatoya, pandemiyle mücadele için 2022 yılına kadar 3 milyar euro yeni kredi alma yetkisi vermişti. Hükümet, pandemide ekonomiyi canlandırmak için bütçeden 900 milyon euroluk ödenek ayırdı.

Diplomaların tanınması için 7926 başvuruda bulunuldu

Ağustos 2012’de yürürlüğe giren ve yurt dışında edinilen yüksek okul ve meslek diplomalarının tanınmasını düzenleyen Diploma Denklik Yasaları Hamburg iş piyasasına belirgin şekilde yaradı. SPD ve Yeşiller’in verdiği soru önergesine senatonun verdiği yanıta göre, Ağustos 2012’den bu yana 7926 göçmen yurt dışında edindikleri yüksek okul ve meslek diplomalarının tanınması için başvuruda bulundu. En çok başvurunun 2205 ile öğretmenlik, 966 ile sağlık branşı, 825 ile hekimlik diplomaları için yapıldığına dikkat çekildi. Başvuru sahiplerinin büyük çoğunluğunun AB üyesi ülkelerden geldiği, AB ülkelerini Suriye, İran, Polonya ve Rusya kökenli göçmenlerin başvuruları takip ettiği ifade edildi.

Yaşlılar Danışma Kurullarının görev süresi uzatılması için önerge

Hükümet koalisyonu ortakları eyalet ve ilçe yaşlılar danışma kurullarının görev sürelerinin, Bilim, Araştırma, Eşitlik ve İlçeler Bakanlığının önerisi doğrultusunda üç ay uzatılmasını destekliyorlar. Pandemi şartlarında  kurul seçimlerinin yapılamadığı için, ilgili yasaya ek yapılarak, görevde olan kurulların görev süresinin Nisan 2021’e kadar uzatılması öngörülüyor.

Elektrikli taksilere teşvik

SPD ve Yeşiller kentteki taksi filolarının elektrikli araçlara dönüştürülmesi için kapsamlı bir teşvik stratejisi planlıyor. Hamburg orta vadede kentteki tüm taksi filolarının elektrikli (e-taksi) araçlardan oluşmasını amaçlıyor. Ekim 2021’de Hamburg’da yapılacak olan Akıllı Nakliye ve Ulaşım Sistemleri Dünya Kongresi’ne (Intelligent Transport Systems), kadar en az 100 e-taksinin Hamburg yollarında müşteri taşıması planlanıyor. Bu konuda taksicilik meslek kolu temsilcileriyle ortak çalışıldığı ve kent genelinde sadece taksilere özel dolum istasyonlarının kurularak uygun altyapının oluşması sağlanacak. Çoğunlukla mazotla çalışan Hamburg’daki taksilerin yılda ortalama 62.000 kilometre yaptığı ve e-taksiye geçişin kentin CO2 tasarruf potansiyeli için büyük imkan yarattığına dikkat çekildi.

GÜNGÖR YILMAZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir