ALMANYADAKİ KORONA YARDIMLARI

Almanya’da pandemi nedeniyle ekonomik sıkıntılara maruz kalan farklı statüde kişi, kurum ve işyerlerine farklı meblağ ve şartlarda yardım, hibe ve krediler mevcut. Fakat maalesef gerek eksik bilgi gerekse dil sorunundan ötürü bu desteklerden herkes faydalanamıyor. Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili Barış Öneş ve ekibi olarak sizi bilgilendirmek için bir çalışma yaptı, işte bu çalışmayı sizlerle paylaşıyoruz.

Almanya’da hükümet, korona pandemisinin ekonomik sonuçlarıyla mücadele kapsamında, kişilerin ailevi, sosyal ve ekonomik durumlarına göre kişilere, ailelere ve işyeri sahiplerine farklı destek ve yardım paketleri sunmaya devam ediyor. Bu bilgilendirmeler ve dolayısıyla destekler maalesef dil sorunu, eksik-yanlış bilgi, bilgi kirliliği gibi sıkıntılar nedeniyle herkese ulaşmıyor. Salgın nedeniyle birçok insan işini, işyerini kaybetti. Serbest meslek sahipleri, serbest çalışanlar, küçük işletme sahiplerinin işleri azaldı, bazıların işleri tamamen durdu. Resmi kurumlardan aldığımız bilgiler doğrultusunda hazırladığımız bu bilgilendirme yazımızla sizlere bu destek ve yardımların ne ölçülerde, hangi şartlarda kimlere verildiği / verileceği konusunda sizleri Türkçe dilinde geniş kapsamlı bilgilendirmek istedik. Daha fazla bilgi ihtiyacı olduğu zaman her zaman bana veya ekibime ulaşabilirsiniz. Bu zor günlerde bu bilgilerin sizlere yardımcı olacağını umuyor, sağlıklı günler diliyoruz.

  • İşten çıkarılırmışsanız veya maaşınızda düşme olursa ne yapabilirsiniz?

Bu durumda belirli koşullar altında, iki farklı işsizlik parası türünde işsizlik parası alma imkanına sahipsiniz. İlki; “ALG I” olarak adlandırılan, son 24 ayda Almanya’da sigorta primi ödeyerek çalıştıktan sonra işsiz kalanlara yönelik ödenen işsizlik parasıdır. Bunun için doğrudan sizden sorumlu İş Ajansı’na (Arbeitsagentur) başvurmanız gerekiyor. Diğer imkân ise “ALG II” olarak adlandırılan, kişilerin uzun süre işsiz kalmış olmasından ötürü, iş bulma kurumu (Jobcenter) tarafından ödenen temel yardımdır. Net kira, yaşam nafakası, ısınma gibi ek giderlerin karşılandığı bu yardım türünü alabilmek için Almanya’da ikamet ediyor olmanız, çalışabilecek durumda olmanız, geçiminizi sağlayacak paranızın olmaması veya az olması (Aufstockung başvurusu için) ya da iltica, mülteci veya geçici koruma hakkına sahip olmanız gerekiyor. Sığınma talebi henüz kabul edilmemiş “Duldung” statüsü olanlar bu kapsam dışında. Onlara sığınmacı yardımı türü veriliyor. Pandemi şartlarından ötürü şu an sizden mal varlığınız veya birikiminiz hakkında bilgi istenmiyor. Ayrıca evinizin kaç metrekare olduğu, kirasının ne kadar olduğu da dikkate alınmadan şu an ne ödüyorsanız o meblağı kira yardımı olarak alabiliyorsunuz. 31 Mart 2021 tarihine kadar geçerli olan bu düzenlemede, birikimlerinizden, mal varlığınızdan bağımsız olarak 6 ay boyunca yardım alabiliyorsunuz. 6 aylık süreyi uzatmak istemeniz durumunuzda birikim ve mal varlığınızı beyan etmeniz gerekiyor. Mal varlığınız veya birikiminiz belirli bir meblağın altındaysa yardım devam ediyor.

  • Pandemi nedeniyle Jobcenter’den ek yardım imkanları var mı?

Evet, pandemi nedeniyle birçok insanın ek giderleri ortaya çıktığı için bu yardım kapsamında tüm yetişkinler bir defaya mahsus olmak üzere kişi başı (yetişkinler) 150 avro ek yardım alabiliyor. “Harz IV Bonus” olarak adlandırılan bu ek desteğin Nisan ayında ödenmesi öngörülüyor.

Jobcenter’den yardım alanlar ayrıca 10 adet FFP2 tıbbi maskeyi de ücretsiz olarak eczanelerden alabilirler. Bunun için kimliğiniz ve sağlık sigortanızdan gelecek hak belgesiyle eczaneye gitmeniz yeterli. Bunların haricinde bu aylarda daha fazla ek desteğe ihtiyacınız varsa 100 avroya kadar avans talep etme hakkına sahipsiniz. Ama bu durumda aldığınız meblağ, bir sonraki ay alacağınız yardımdan düşülür. Jobcenter’e kredi başvurusunda bulunabilirsiniz ama bunu da geri ödemek zorundasınız. Kredi almanız durumunda Jobcenter, size verdiği aylık yardımın yüzde 10’unu keserek kredinin geri ödenmesini sağlar.

  • Serbest meslek sahibisiniz ve pandemi nedeniyle çok az geliriniz varsa ne yapabilirsiniz?

Şu imkanlar mevcut:

Überbrückungshilfe II ve II (Köprüleme Yardımı)
Birinci köprüleme yardımı (Überbrückungshilfe I) Ekim 2020 itibarıyla sona erdi. Pandemi nedeniyle yıllık cirosunun en az yüzde 30’unu kaybedenlerin başvurabileceği bu yardımın Eylül-Aralık 2020 tarihleri aralığını kapsayan ikinci aşaması (Überbrückungshilfe II) için 31 Mart 2021 tarihine kadar başvurmanız gerekiyor. Ocak-Haziran 2021 tarihlerini kapsayacak olan üçüncü aşama (Überbrückungshilfe III) yardım için başvurular başladı ve 31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuru yapılabilir. Konuyla ilgili daha geniş bilgiye ve başvuru formlarına www.ueberbrueckungshilfe-unternehmen.de adresinden ulaşabilirsiniz. Bu başvurular sadece bir vergi danışmanı (Steuerberater), denetçi (Wirtschaftsprüfer), avukat veya yeminli mali müşavir (Buchhalter) tarafından yapılabilir. Yani direkt başvuru yapamıyorsunuz.

Neustarthilfe (Yeniden Başlama Yardımı)
“Solounternehmen” olarak adlandırılan kozmetikçi, terapist, dövmeci, rehber, sanatçı, müzisyen v.b mesleklerini icra edenler bir seferliğe mahsus olarak 7 bin 500 avroya kadar olan yeniden başlama yardımına (Neustarthilfe) direkt başvurabilir. Başvuruların https://direktantrag.ueberbrueckungshilfe-unternehmen.de adresine yapılması gerekiyor. Außerordentliche Wirtschaftshilfe (İstisnai Ekonomik Yardım)
Ayrıca işveren olarak İstisnai Ekonomik Yardım (Außerordentliche Wirtschaftshilfe) için başvurabilirsiniz. Bu yardım hem pandemi nedeniyle kapalı kalan hem de açık olmasına rağmen cirosunun büyük bir kısmını

kaybeden şirketler, dernekler ve kurumlar için ayrıldı. Fakat buradan alacağınız meblağın köprüleme yardımı veya kısa çalışma ödeneklerinden kesileceğini hatırlatmak isteriz. İstisnai Ekonomik Yardım başvurusunu sadece vergi danışmanı ve denetçiler üzerinden yapabilirsiniz. Geliri 5 bin avroyu geçmeyenler başvurularını direkt yapabilirler. Başvurular, https://www.ueberbrueckungshilfe-unternehmen.de adresinde ‘November-Dezemberhilfe” başlığı altında yapılabilir.

Kurzarbeitsgeld (Kısa Çalışma Ödeneği)
İşyeri sahipleri ayrıca kısa çalışma ödeneği (Kurzarbeitsgeld) için başvurabilir. Yani şirketiniz pandemi nedeniyle kapanmışsa veya sınırlı çalışıyorsa Federal İş Ajansı üzerinden bu ödenek için başvuru yapabilirsiniz. Kısa çalışma ödeneği 24 aya kadar ödenir ve 4 ay boyunca net maaşın yüzde 60 – 67’si, dördüncü aydan itibaren net maaşın yüzde 70-77’si ve yedinci aydan itibaren ise net maaşın yüzde 80-87’si ödenir. Bu düzenleme güncel bilgilere göre 31 Aralık 2021 tarihine kadar geçerli. Federal iş Ajansı üzerinden yapılan bu ödemeler için işverenlerin www.arbeitsagentur.de adresine başvurması gerekiyor.

Beiträge zur Sozialversicherung verschieben (sigorta primlerinin ertelenmesi)
Şirketinde personel çalıştıranlar çalışanları için sosyal güvenlik primlerinin ödenmesinin ertelenmesi için başvuru da yapabilir. Ama bu primleri daha sonra faizsiz geri ödemek zorundasınız. Bunu yapmak için çalışanlarınızın sigortalı olduğu sağlık sigorta şirketine başvurmanız gerekiyor.

KfW-Kredite für Unternehmen (İşverenler için KfW Kredisi)
Şirketinde 10 kişiden fazla personel çalıştıran işverenler ayrıca KfW hızlı kredi başvurusunda bulunabilirler. Bu krediyi alabilmek için şirketinizin en az 2019 Ocak tarihinden beri var olması, 2019 yılında kar etmiş olması, Aralık 2019 tarihine kadar şirketinizin herhangi bir mali sıkıntı yaşamamış olması gerekiyor. Alabileceğiniz kredi miktarı, maksimum, 2019 yılı cironuzun yüzde 25’ine tekâmül eder. 50’ye kadar personel çalıştıran şirketler maksimum 50 bin avro kredi alabilir. 50’den fazla çalışanı olanlar ise maksimum 800 bin avro kredi alabilir ve bu krediyi geri ödemek için 10 yıl süreniz var. Bu kredi için direkt kendi bankanıza veya Sparkasse şubelerine başvurabilirsiniz. Daha fazla bilgi için www.kfw.de adresine başvurabilirsiniz.

Steuerliche Entlastung (Vergi borçları ertelemesi- vergi indirimi)
Pandemi nedeniyle mali sıkıntı yaşıyorsanız şirket olarak vergi borçlarınızın ödemesini erteletebilirsiniz. Vergi danışmanınızdan bu konuda bilgi alabilirsiniz. Ayrıca işletmeler vergi indirimi başvurusu yapabilir, salgından dolayı kayıplarınızı önceki yıl elde ettiğiniz karla denkleştirebilirsiniz. Yani bu şekilde 2019 yılında elde ettiğiniz kardan dolayı ödediğiniz vergilerin bir kısmını, 2020’de gösterdiğiniz zarar vesilesiyle (steuerliche Verlustrückgang) geri alabilirsiniz. Serbest meslek sahibi olarak gelirinizin hiç olmaması veya az olması durumunda Jobcenter’e ALG II başvurusu yapabileceğinizi unutmayın.

  • Öğrencisiniz ve yarı zamanlı işinizi kaybettiyseniz yardım alabilir misiniz?

Pandemi nedeniyle mali sıkıntı yaşadığını belgeleyebilen öğrenciler Kasım 2020- Mart 2021 tarihi aralığındaki aylar için köprüleme yardımına başvurabilir. Her ay için ayrı başvuru yapılması gerekiyor ve bu yardımların geri ödenmesine de gerek yok. Bir Alman üniversitesine kayıtlı ve mali sıkıntı yaşayan tüm öğrenciler, ikamet durumuna bakılmaksızın bu yardıma başvurabilir, aylık 500 avroya kadar maddi destek alabilir. Başvuruların https://www.überbrückungshilfe-studierende.de/start adresine yapılması gerekiyor. Salgın nedeniyle, haftada 20 saatten fazla çalıştığı işini kaybeden öğrenciler kısa çalışma yardımı veya işsizlik parası alabilir. Ayrıca BAFÖG öğrenci kredisi alamayan öğrenciler, geri ödeme koşuluyla Jobcenter’e işsizlik parası başvurusu yapabilir. Almanya’da öğrenci vizesiyle bulunanlar Jobcenter’den para alamaz. Öğrenci olarak acil paraya ihtiyacınız varsa ayrıca öğrenci birliklerine danışabilirsiniz. Birçok öğrenci birliği, bu gibi durumlar için kredi fonları kurmuş durumda. Tüm öğrenciler ayrıca KfW’den de aylık 650 avroya kadar faizsiz kredi alabilir. www.kfw.de adresinden daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.  Ayrıca öğrenciler tüm diğer bilgilere www.studentenwerke.de adresinden ulaşabilir.

DAR GELİRLİ AİLELERE ÇOCUK BAŞINA 350 AVROYA KADAR EĞİTİM GERECİ DESTEĞİ

Tüm bu desteklerin yanı sıra dar gelirli aileler için çocuk başına 350 avroya kadar dizüstü bilgisayar, tablet veya yazıcı gibi eğitim gereci desteği veriliyor. Fakat satın alınan ürünün çocuğun dersleri için gerekli olduğunun okuldan alınan bir belgeyle Jobcenter’e kanıtlanması gerekiyor. Eğer Ocak-Şubat aylarında kendi imkanlarınızla bilgisayar veya eğitim gereci almış olsanız bile bu hibelerden yararlanma hakkınız var. Başvuruyu bağlı bulunduğunuz Jobcenter’e yapmanız gerekiyor.
Almanya’da hükümet ayrıca ailelere çocuk başına 150 avro ek yardımı içeren yeni bir destek paketini de açıkladı.

Barış Öneş

Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir