HAMBURG PARLAMENTOSUNDAN NOTLAR

Eyalet Parlamentosu oturumu 24 Şubatta yapıldı. SPD Hamburg Milletvekili Güngör Yılmaz’ın hazırlayıp sizlerle paylaştığı özet bülteni ekte bulabilirsiniz.

Hanau ırkçı şiddet kurbanları anıldı

Parlamento oturumu, 19 Şubat 2020’de ırkçı saldırıda katledilen 9 göçmen kökenlinin anılmasıyla başladı. “Hanau, Halle ve Kassel cinayetleri tesadüfi bireysel olaylar değildir“ başlığı altında, oturumun “Aktüalite Saati“nde ele alınan konu üzerine çeşitli partilerden, konuşmacılar söz aldı. Aşırı sağa, ırkçılığa ve insan düşmanlığına karşı mücadelenin devletin ve toplumun ortak görevi olduğu vurgulandı. Ben konuşmamda Hanau kurbanlarından Gökhan Gültekin’in ağabeyi Çetin Gültekin ile yaptığım görüşmeden kesitler aktararak, ırkçı şiddet kurbanı yakınlarının devlet ve siyasetten ne gibi beklentiler içinde olduklarını anlattım. Konuşmamda Hamburg’da ırkçı saldırıda katledilen Mehmet Kaymakçı‘yı, Ramazan Avcı‘yı, Süleyman Taşköprü’yü ve Mölln’de öldürülen iki çocuk ve büyükannelerini de hafızalara getirdim. Arzu edenler benim konuşmamın tamamını benim facebook sayfamdan veya da aşağıda verdiğim eyalet parlamentosunun medya arşivi linkinden izleyebilirler.
https://mediathek.buergerschaft-hh.de/sitzung/22/19/

Hatalı ürünlerin garanti süresinin genişletilmesi için önerge

SPD ve Yeşiller hatalı ürünlerin standart iki yıllık garanti süresi geçtikten sonra da, alış fiyatına iade edilebilmesi için parlamentoya önerge sundular. Önergede hatalı ürünü iade hakkının, Hollanda ve İsveç gibi ülkelerde yıllardır uygulamada olduğu gibi, üç yıl veya daha uzun bir süre kapsamında talep ediliyor. Federal Hükümetin, 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek olan ve ürün garanti süresini genişletecek olan AB Ürün Satış Yönergesini tüm kapsamıyla ulusal yasalara işlemeyi planlamadığı yönünde çalışmalar yaptığına dikkat çekildi. Önerge yönergenin Almanya tarafından tümüyle uygulanmasını talep ediyor.

Küçük ve orta ölçekli işletmelere dijitalleşme için 30 milyon euroluk destek paketi

Senato, küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerin dijitalleşme ve iletişim teknolojilerini güçlendirme ve daha güvenli hale getirme sürecini toplam 30 milyon euro ile teşvik edecek bütçe paketi hazırladı. “Hamburg dijital“ başlıkla destek paketi Hamburg El Sanatları Meslekleri Odası ve Ticaret Odası ile işbirliği içinde hazırlandı. Teşvik ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin pazar ve rekabet güçlerini artırmalarına ve büyümelerine katkı sunulması hedefleniyor.

Dijital eğitime yatırımda Hamburg, Almanya genelinde başı çekiyor

Federal Eğitim Bakanlığının hazırladığı istatistiğe göre son iki yılda dijital eğitime yatırımda Hamburg açık farkla diğer eyaletlerin önünde. Bakanlığın yayınladığı istatistiğe göre 16 eyalet şimdiye kadar, Federal Hükümetin “Dijital Eğitim Paketi 1 ve 2” için ayırdığı toplam 5,5 milyarlık ödenekten orta-lama sadece yüzde 8,4’ünü talep edip kullanırken, Hamburg kendisi için ayrılan dijital eğitim ödeneğinin neredeyse yüzde 40’ını talep edip, dijital eğitime yatırım için kullanarak, diğer eyaletlerden beş kat daha fazla yatırımda bulundu. Hamburg, Federal Hükümetin Hamburg için ayırdığı 140,7 milyondan, geçtiğimiz yılın sonuna kadar 55,7 milyonunu kullanarak, dijital eğitimde önemli yol aldı. Soyut rakamların anlamı gözönüne getirmek için sadece bir örnek vermek gerekirse; Mart 2020’den 2020 yılı sonuna kadar olan süre içinde okul öğrencilerinin kullanımı için 45.000 adet dizüstü bilgisayar ve tablet temin edildi. Sadece bunlar için toplam 20 milyon euro harcandı.

Güngör Yılmaz

SPD Hamburg Milletvekili

NOT:Koronavirüsü yayılımını önleme amacı ile Hamburg Eyalet Parlamentosu oturumları geçici süre için ziyaretçi trafiğine kapalıdır. Parlamentonun tüm oturumlarını

https://www.hamburgische-buergerschaft.de/ adresli siteden canlı veya daha sonra arşivden izleme imkanı mevcut.

Bir dahaki parlamento oturumu

10 Mart 2021, saat 13:30’da.Öneri ve eleştirileriniz için iletişim:
E-posta: guengoer.yilmaz@hamburg.de

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir