CHP’nin Bilgi Değişiminde Meclis Komisyonu önerisi AKP oylarıyla reddedildi

CHP yurtdışındaki 7 milyon Türk vatandaşını ilgilendiren Otomatik Bilgi Paylaşımı’na ilişkin Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. TBMM Yurtdışı Türkler Komisyonu üyesi CHP’li Utku Çakırözer, “Avrupalı Türkler kara paracı değildir, vergi kaçakçısı değildir. En ağır şartlarda çalışan, üç beş kuruş birikimlerini de on yıllardır Türkiye’de değerlendiren kardeşlerimizdir. Hepimizin anası, babası, dayısı, komşusu hemşehrisi olan bu 7 milyon yurttaşımızın yanında olalım. Meclis’te Araştırma Komisyonu kuralım, mağduriyet yaşamalarını birlikte engelleyelim” dedi. Çakırözer’in önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. TBMM’de konsolosluklardaki pasaport kuyruklarını da gündeme getiren Çakırözer, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na çağrıda bulunarak, “Bu görüntüler ayıptır, vicdansızlıktır. Bu kuyrukları bitirin” dedi

10 YILDA TEK BİR BİLGİLENDİRME YAPILMADI

TBMM Yurtdışı Türkler Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer yurtdışındaki 7 milyon Türk vatandaşını ilgilendiren Otomatik Bilgi Paylaşımı için Meclis’te Araştırma Komisyonu önergesi kurulmasını istedi. Çakırözer’in önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Anlaşma kapsamında yurtdışında yaşayan 7 milyon Türk vatandaşın Türkiye bankalarındaki hesap bilgilerinin bulundukları ülkelere paylaşılacağını ancak vatandaşların yoğun itirazları üzerine şimdilik ertelendiğini hatırlatan Çakırözer, şöyle konuştu: “Bu iktidar, yurt dışında yaşayan 7 milyon vatandaşımızın Türkiye bankalarındaki hesap bilgilerini bulundukları ülkelere yani Almanya, Fransa ve diğer ülkelere bildirme sözü verdi. 2020 sonunda verilecekti ama vatandaşların yoğun itirazları üzerine şimdilik ertelendi. Bu bir uluslararası anlaşma, gerekçe kara parayla mücadele, 2011’de imzalandı. Meclis’ten geçerken gurbetçilere etkisi anlatılmadı bile. Asıl uygulama anlaşması 2017’de imzalandı, Cumhurbaşkanının imzasıyla doğrudan yürürlüğe girdi. Ancak yüce Meclisimizde maalesef ama maalesef ilk kez bugün tartışabiliyoruz yani imzadan bu yana on yıl geçmiş ama ne bizi ne de yurt dışında yaşayanları bilgilendiren tek bir Allah’ın kulu yok. Şurası kuşkusuzdur, bizim gurbette alın teri döken, üç kuruş birikimini de ille de vatanım diye Türkiye’ye gönderen vatandaşımızın kara parayla da terörle de asla ve kata ilgisi olamaz. Tabii ki her yurttaş Türkiye’de olsun, yurt dışında olsun doğru bilgi vermekle mükelleftir ama milyonlarca yurttaşımıza böylesine sorumluluk getiren bir düzenleme önceden kendilerine anlatılmaz mı? Bu ne getirir, ne götürür bilip ona göre davranmak gerekmez mi? Maliye Bakanına da Dışişleri Bakanına da söyledik, her şeyden önce yurt dışında yaşayan her bir kardeşimiz bilgilendirilmelidir dedik; bugüne kadar eksik yapılan budur. İki, bu bilgilendirme yapılana kadar bu uygulama ertelenmelidir, anlaşma buna imkân da tanımaktadır.”

GURBETÇİNİN KARA PARAYLA İŞİ OLMAZ

Türkiye’nin yurtdışındaki 7 milyon Türk vatandaşını ilgilendiren bu müzakereleri yapacak fırsatı on yılda bulamadığını belirten Çakırözer, “Yumurta kapıya dayanınca, 2020 Aralık sonunda Avrupa Noel tatiline girince muhataplarına mektup gönderdiler, erteleme istediler. Avrupalı durur mu? O da sıkıştırıyor ‘Kara listeye alırım’ diyor. Türkiye tabii ki kara listeye girmesin, ülkemize zarar gelsin kimse istemez. Türkiye eğer kara listeye girecekse gurbetçilerimizin 3-5 kuruşu nedeniyle değil, Man Adası’nda dönen dolaplar, Zarrab’ın verdiği rüşvetler, Paradise belgelerinde ortaya dökülen off-shore hesapları nedeniyle girecektir. 7 milyon vatandaşımızı da feda edemeyiz, bu anlaşma hakkında yeterli bilgiyle donanmadan Almanya, İngiltere, Fransa vergi memurunun önüne yapayalnız bırakamayız” dedi.

Utku Çakırözer’in önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

PARTİLERE ÇAĞRI

7 milyon Türk vatandaşının anlaşmadan olumsuz etkilenmemesi adına yapılması gerekenleri sıralayan Çakırözer, Meclis’te grubu bulunan partilere çağrıda bulunarak,

“Gelin, Meclis devreye girsin, bir komisyon kuralım. Vatandaş nasıl bilgilendirilecek, bilgilerinin amaç dışı kullanımı nasıl engellenecek, erteleme nasıl, hangi koşullarda yapılabilecek? Bunları zorlayalım.  AKP, MHP, İYİ Parti, HDP gruplarına sesleniyorum: Gelin, bu önergemize destek verin, hep birlikte gurbetçimizin yanında olduğumuzu gösterelim. Avrupalı Türkler kara paracı değildir, vergi kaçakçısı değildir, birikimlerini on yıllardır Türkiye’de değerlendiren kardeşlerimizdir. Gurbetçilerimizi sadece seçim zamanı hatırlamadığımızı hep birlikte gösterelim, mağduriyet yaşamalarının önüne hep birlikte geçelim.”

PASAPORT KUYRUKLARI MECLİS’TE

Çakırözer, başta Almanya olmak üzere yurtdışında konsolosluklardaki pasaport kuyruklarını da gündeme getirdi. Berlin ve Franfurkt Konsolokluklarındaki pasaport kuyruklarına ilişkin fotoğrafları Meclis kürsüsünden gösteren Çakırözer, “Paraya sıkışınca ya da seçim olunca gurbetçiyi hatırlayanlar zor gününde, dar gününde onun sesini duymaz oldu; yalnız bıraktılar, maalesef bugün de böyle. İşte, size bir fotoğraf: Sanmayın ki İstanbul’daki Alman Konsolosluğu, burası Berlin, burası da Frankfurt. Vatandaşlarımız Türkiye konsolosluklarının kapısında, buz gibi havada, saatlerce sıra bekliyor; içeride de aynı sıra var. Gerekçe, pasaport yenileme. On yıllık pasaportların aynı anda süresi doldu, herkes pasaport yeniletiyor. İyi ama değerli arkadaşlarım, daha on yıl önceden bugün bu sıkıntının yaşanacağı belli. Vatandaş unutabilir ama devlet unutamaz, unutmamalı” diye konuştu.

BU KUYRUKLAR AYIPTIR, İNSAFSIZLIKTIR

Çakırözer, Şubat ve Mart ayında pasasport süresi dolan yurttaşlara Ağustos, Eylül aylarına randevu verildiğini söyleyerek yaşanan mağduriyeti şöyle anlattı:  

“Pasaport süresi şubatta, martta doluyor, ağustosa, eylüle randevu veriyorsunuz vatandaşa. Sıkıntı büyük, pasaport olmayınca oturma izni alamazsınız, seyahat edemezsiniz, Allah göstermesin, cenazeniz olsa Türkiye’ye gelemezsiniz. Vatandaşımızı gurbette böyle kaçak durumuna düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. Bakın, noter randevuları dahi altı ay sonrasına alınabiliyor; alım-satım, miras, avukat tayini, kira ve başka nedenlerden vekil tayin etmek isteyenler mağduriyetler yaşıyor. Sırf bu nedenle yüzlerce euro uçak parası vererek Türkiye’ye gelip pasaportunu, noter işini halledip geri dönmek zorunda bırakılıyor insanlarımız. Bu yapılan tek kelimeyle ayıptır. Sıkıntı mı var? Personel takviyesi yapacaksınız, hafta sonu çalıştıracaksınız ama çözüm bulacaksınız”

KOLTUKLARLA DEĞİL, AVRUPALI TÜRKLERLE İLGİLENİN

Dışişleri Bakanlığı’na çağrıda bulanan Çakırözer, “Eski AKP milletvekillerine, saray bürokratlarına büyükelçilik koltuğu ayarlayacağınıza bu kuyruklarla ilgilenin. Avrupalı Türklerin emeklilik sorunuyla, sağlık güvencesiyle, mavi kartlıların sorunlarıyla ilgilenin. Almanya, çifte vatandaşlığı olan Türklerden Alman pasaportlarını geri almaya başladı, binlerce mağduriyet söz konusu, onunla ilgilenin. Bakın, Avrupa, aşı pasaportundan bahsediliyor, bu pasaportla vize alınacak, seyahat edilecek, lokantaya girilecek, otele girilecek. Bunun kapsamında Türkiye hâlâ yok. Giremezsek riskli ülke olmaya devam edeceğiz, geliş gidişler olmayacak, turizm darbe alacak. Bir an önce temasa geçilmeli, aşı pasaportu kapsamına Türkiye ve vatandaşlarımız mutlaka sokulmalı. Neden yokuz, ne zaman gireceğiz bu sorunlarla ilgilenilmesi lazım” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir