14 emekli amiral ‘yaşadıkları il dışına çıkmama’ koşuluyla, serbest bırakıldı

‘Montrö bildirisi’ nedeniyle gözaltına alınan 14 emekli amiral adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılanlar arasında yer alan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, “Bu kadar basit bir basın açıklamasından buralara gelmek tam anlamıyla iletişim kazası” diye konuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 4 Nisan’da bazı internet siteleri ve sosyal medyada paylaşılan ve “104 amiralden Montrö bildirisi” başlığıyla yayımlanan açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilere yönelik başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan ve gözaltına alınan 14 emekli amiral, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Savcılık, Alaettin Sevim, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Mustafa Özbey, Ramazan Cem Gürdeniz, Turgay Erdağ ve Türker Ertürk’e yurt dışına çıkma yasağı ve konutu terk ekmeme adli kontrol şartı talep etti. Ali Sadi Ünsal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Engin Baykal ve Nadir Hakan Eraydın hakkında ise yurt dışına ve il dışına çıkmama yasağı adli kontrol şartları talep edildi. Ergun Mengi’nin ise tutuklanması talep edildi.

Ankara 8. Sulh Ceza Hâkimliği; savcılığın ‘ev hapsi’ anlamına gelen ‘konutlarını terk etmeme’ yönünde talep ettiği adli kontrol talebini, emekli amirallerin ‘yaş ve sağlık durumları, Covid-19 salgını koşulları ve dosya kapsamını’ dikkate alarak reddetti.

Hâkimlik, 13 emekli amiral hakkında ‘ikamet ettikleri yerleşim yerlerini terk etmeme’ yönünde adli kontrole hükmetti.

14 emekli amiral, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

13 emekli amiral hakkında ‘dosya üzerinden inceleme’ yaparak karar veren hâkimlik; bildiriyi hazırlayan kişi olduğu savcılık ifadelerine yansıyan ve tutuklanması talep edilen tek isim olan emekli amiral Ergun Mengi’nin ise ayrıca ifadesinin alınmasına karar verdi.

Mengi de ifadesini alınmasının ardından il dışına ve yurt dışına çıkma yasağı ile serbest bırakıldı.

“Tam anlamıyla bir iletişim kazası”

AA’nın haberine göre; Adli kontrolle serbest bırakılan şüphelilerden emekli Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, adliye çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Haklı tarafta, doğru tarafta olmak bunlar önemli. Bu kadar basit bir basın açıklamasından bu aşamaya gelmek de tam anlamıyla bir iletişim kazası. Ama bu kazanın nedenini bizde aramayın. Metin çünkü çok net, iyi niyetle hazırlanmış bir metin ama bu… Yine de hukuk sistemine, adalet sistemine ve polis teşkilatına kendi adıma teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

***

NE OLMUŞTU?

103 emekli amiral imzasıyla, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin sözleri sonrası başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın “sarık ve cübbe” giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin olarak ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride, “Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” denilmişti. Saray ve AKP sözcüleri ise bildiriye tepki göstermişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun bildiriye “Haddinizi bilin” sözleriyle tepki gösterirken, TBMM Başkanı Şentop da bildiri için “darbe çağrışımlı” nitelemesi yapmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, ‘104 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlanan bildiriyle ilgili soruşturma başlatmıştı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘103 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re’sen soruşturma başlatılmıştır” denilmişti.

Bildiri hakkında soruşturma başlatıldı, 10 emekli amiral gözaltına alındı. 4 amiral de ifade vermek üzere Ankara’ya gitmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında gözaltına alınan 10 emekli amiralin gözaltı süresi uzatılmıştı.

Kaynak : https://www.birgun.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir