HAMBURG SEÇİMİNİ YAPTI, SPD ÖNDE

HAMBURG’DA PARTİ OYLARI TAMAM, SIRA TERCİH OYLARINDA

Dün yapılan Hamburg Eyalet Parlamentosu seçimlerinde 1 Milyon 300 bin seçmenden yüzde 63,3’ü sandık başına gitti ve oyunu kullandı. Henüz kesin olmayan sonuçlara göre, geçen seçime göre oylarında düşme beklenen ama Thüringen eyaletindeki koalisyon hükümeti kuruluş şekli ve Hanau’daki ırkçı saldırı nedeniyle bu defaki seçimde yüzde 39 nispetinde oy alan SPD, kazandığı 51 Milletvekilliği ile yine birinci parti konumunu korudu.  Yeşiller ise, yüzde 11,9’luk oy artışı sağlayıp, kazandığı 31 sandalye ile ikinci parti durumuna geldi. Hamburg eyalet hükümetinin Tschentscher başkanlığında yine SPD – Yeşiller koalisyonu şeklinde kurulacağı ifade ediliyor.

PARTİLERİN OY ORANLARI VE MİLLETVEKİLİ SAYISI

Tasnifi tamamlanan oylara göre 6 parti de yüzde 5 barajını aşarak parlamentoda 5 yıl için temsil hakkını elde etti. Oylarını ikiye katlayan Yeşiller yüzde 24’2 nispetinde oy alarak meclise 31 milletvekili gönderiyor. Yüzde 6,6 oranında oy kaybına rağman üzde 39’la birinci parti hüviyetini koruyan SPD 51 sandalye kazandı. CDU, 4,7’lik oy kaybı ile 14 sandalye kazanırken, oylarınıda 0,6 artış olan SOL parti yüzde 9,1 ile 12 Milletvekilliği, meclise girmesi engellenemeyen AfD 0,8 oy kaybına rağmen yüzde 5,3’le 7, son anda yüzde 5 ile barajı aşan Liberal Demokrat Parti FDP de 6 Milletvekili ile Eyalet Parlamentosunda yerini alacak.

Özellikle listede seçilmesi zor sıralarda olan Türkiye kökenli milletvekillerini yakından ilgilendiren Tercihli oyların sayımı ise bugün yapılıyor. Sonuçların bugün akşama kadar belli olması bekleniyor. Mektupla gönderilen oyların dökümü de bugün açıklanacak.

Derleme: Mehmet ATAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir