İŞ DÜNYASI KORONA’YLA HAYATTA (4)

Hamburg ve çevresinde haftalardır Koronavirüs sebebiyle uygulanan kısıtlama önlemleri devam ederken, gıda sektörünün can damarı ve olmazsa olmazı olan toptancı hali “Grossmarkt”ta faaliyet gösteren firmalar ise, alınan hijyenik tedbirlerle hiçbir  kısıtlamaya uğramadan tam kapasite ile hizmetini sürdürüyor.  En büyük Türk toptancı firması ONKEL Şahingöz’ün sahibi Barış Şahingöz,  çoğu Türkiye’den olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen gıda ürünleri sevkiyatının biraz daha artışla devam ettiğini belirtti. Baskı işiyle uğraşan matbaalardan Anıt Druck (Derviş Tortuk) ile Taxxim Print ( Taçkın Irmak) da, işlerin iyice azaldığını ve ancak talepler doğrultusunda firmalarına gittiklerini ifade ettiler.

Haber: Mehmet ATAK / Kurgu: Naciye ASLAN

Hangi firmalar vatandaşa hizmetini sürdürüyor, hangileri kısıtlı olarak çalışıyor veya tamamen kapalı durumda? Araştırma yazımızın 4. ve son bölümünü aşağıda okuyabilirsiniz.

EUBA AVRUPA İŞADAMLARI DERNEĞİ / Başkan Mehmet Emin Süzen: Araba alım satımı ve sigortacılık işlemlerinin yürütülmekte olduğu işyerimiz, 3 hafta önce kapatıldı. EUBA İşadamları Derneği’nin çalışmaları da bu merkezden idare edildiği için, haliyle dernek faaliyetlerimiz de durdu. 23 Nisan kutlaması ve iftar programlarımız da otomatikman iptal oldu. Öte yandan, Avukat Sarımehmetoğlu ve Cahit İpek’le birlikte kurduğumuz MSC Konsulting’in  faaliyetleri de Korona yüzünden durdurulmuş vaziyette. Kısacası şu sıralarda elimiz kolumuz bağlı bir haldeyiz.

ABC FOOD GMBH / Ali Baba Coşkun:   Meşrubat ve kuru gıda dalında hizmet veriyoruz ama devletçe alınan Korona’dan korunma önlemleri dolayısıyla restoran ve imbisslerin kapanması veya kısıtlı olarak çalışıyor olması, bizim de işimizi epeyce aksattı. 10 -13.00 saatleri arasında  ihtiyaç sahiplerinin ancak küçük çaptaki siparişleri için firmamızı açık tutuyoruz. Herkese sağlıklı bir gelecek diliyoruz.

SEVGİ Änderungsschneiderei / Sevgi Saygın: Koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla insanların sağlığını düşünerek alınmış olan korunma tedbirlerini çok yerinde buluyoruz. Bu nedenle 3 haftadır Terzi dükkanımızı kapalı tutuyoruz ve tabii ki müşterilerimizi durumdan haberdar ediyoruz. 

KİEL TÜRK İŞVERENLER BİRLİĞİ / Başkan Turan Koç:  Bulunduğumuz bölgede iş yeri olan arkadaşlarımızla devamlı irtibat halindeyiz ve Kiel Türk İşverenler Birliği olarak bir durum değerlendirmesi yaptık. Şu an tabii bu Covid 19’dan kaynaklanan önlemler doğrultusunda direkt olarak hem çok, hem de az etkilenen branşlar var.
Hizmet sektörü az da olsa idare edebiliyor. Fakat diğer branşlar çok daha etkilenmiş durumda. Örneğin, Gastronomi sektörü büyük ölçüde bir kayıp yaşıyor.
Merkezi ve bölge yönetimlerinden gelen nakdi yardımlar (Förderung) işletmeleri biraz rahatlatsa da, şayet kriz uzun süre devam ederse, bir çok işletme çökme aşamasına gelebilir.
Bölgemizde 20 Nisan’a kadar olan kısıtlamalar eğer tekrar uzatılırsa, yardımların da artarak devam etmesi gerekir.  

OKTOPUS FISCH-HAUS / Mehmet Kaya: Şu anda yoğun Korona  önlemleri sebebiyle kapalıyız. Alınan korunma tedbirlerine harfiyen uyarak, bu krizin en kısa sürede atlatılacağı inancındayız. 

BAYBURT BAKLAVA / Ercan Balkan: İş yerimizi açık tutuyoruz ama talep ve satışlarımızda yüzde 80 oranında azalma oldu. Restoranların kapalı olması, dışarıda 2 kişiden fazla insanın bir arada olamaması ve insanların evlere kapanmak zorunda kalması sebebiyle işlerimiz azaldı. Paket satışı usulüyle işimize devam ediyoruz.

DİGİTÜRK KUZEY ALMANYA BAYİLİĞİ / Ziya Toprak: Türkiye ve Almanya başta olmak üzere pek çok ülkede futbol karşılaşmalarının iptal edilmesi ile birlikte Digitürk’ün yayın cihazlarına karşı olan yoğun talep  de buna bağlı olarak epeyce azaldı. 10.00- 14.00 saatleri arasında iş yerimizi açık tutarak, ancak kısıtlı talepleri karşılıyoruz. Liglerin başlamasıyla birlikte cihaz satışlarının canlanacağı muhakkaktır.  

KURT PERSONAL GmbH / Barış Karabacak: Ofis elemanlarımız 2 metre aralıklı şekilde oturmak suretiyle çalışıyorlar. İş görüşmeleri telefon veya görüntülü Whatsapp sistemiyle yapılmaktadır.  Korona yüzünden diğer şirketlerin kısa çalışma yapmaları nedeniyle bizim de işlerimiz tabii ki azaldı. Bu arada resmi açılış programımızı da erteleme zorunda kaldık.

ALSTER PFLEGERDIENST / Gülsüm Yenice: Yaşlı ve Hasta Bakım hizmeti verdiğimiz için günde 3, bazılarına ise 4 defa ev ziyareti yapmak zorundayız. Özellikle şu Korona ortamında  işimiz tam gaz devam etmektedir. Yaşlı ve hastalarımızın ziyaret esnasında steril eldiven ve maske takmaları zorunludur.    

POLSTEREI WERKSTATT / İlyas Kulaksız:   Yatak, koltuk gibi ev ihtiyaçlarına yönelik işimizden dolayı mağazamız için kapatma mecburiyeti olmamasına rağmen, sağlık tedbirleri kapsamında işyerimizi kapalı tutuyoruz. Acil hallerde bazı siparişleri karşılayabiliyoruz. Bu sıralarda TV çekimlerine ağırlık veriyoruz.  

HİSAR FIRINI VE PASTANESİ / Yavuz Alçın: İşlerimizde biraz azalma meydana gelmiş olmasına rağmen, çevremizdeki dükkanlara göre yine iyi durumda sayılırız. Gerçi oturma sistemi şu an yasak ama, mamullerimizi paket satışıyla gerçekleştirmeyi de Korona krizi günlerinde yeterli buluyoruz. Biz talep etmemiş olsak da, hükümetin destek yardımlarını önemsiyoruz.

RİA, W. UNİON, MONEY GRAM PARA TRANSFER / İbrahim Bademci /Burhan Solmaz: Virüsten korunma tedbirlerine uyarak telefon bölümümüzü kapalı tutuyoruz. Ancak, uluslararası para transferi işine bakan diğer elemanlarımızla bu  önemli hizmetimizi çok dikkatli şekilde sürdürüyoruz.  

İŞ DÜNYASI KORONA’YLA HAYATTA (4)” için bir yorum

  1. Küçük esnafa verdiğiniz destek ve katkılarınız takdire şayan
    Emeğinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir