CHP’lİ ÇAKIRÖZER’DEN GAZETELERE MADDİ DESTEK ÇAĞRISI

Sokağa çıkma yasağı olan günlerde yurttaşların gazetelerine ulaşma sorunu TBMM gündemine taşındı. CHP’li Utku Çakırözer, gazeteler ve halkın haber alma hakkının korunması için çağrıda bulunarak, “Basın İlan Kurumu dar boğazdan geçmekte olan gazetelere maddi destek sağlamalı” dedi. RTÜK’ün verdiği cezalar içinse, “halkın haber alma hakkına darbe” nitelendirmesi yaptı

Koronavirüs salgını döneminde 30 büyük il ve Zonguldak’ta haftasonu için geçerli olan sokağa çıkma yasağında yurttaşların gazetelere ulaşma sorunu TBMM Genel Kurul gündemine taşındı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, halkın gazetelere ulaşması için İçişleri Bakanlığı’na çağrı yaptı. Çakırözer, satışların yüzde 90’ının yasaklı illerde olan ve tirajları düştüğü için zorlanan gazeteler için Basın İlan Kurumu’ndan maddi destek istedi.

“GEREKLİ ÇALIŞMALARA İZİN ÇIKSIN”

Sokağa çıkma döneminde halkın gazetelere ulaşmasının hayati önemde olduğunu belirten Çakırözer, “Gazete ekmek gibi su gibi ihtiyaçtır. İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma yasağı dönemlerinde gazete bayilerinin sınırlı saatlerde de olsa açık kalmasını sağlamalı, matbaa çalışanları ve dağıtım araçlarının gerekli çalışmalarına izin verilmelidir” dedi.

“YEREL BASIN DESTEKLENMELİ”

Çakırözer, koronavirüs salgının başladığı 11 Mart itibariyle tiraj kaybeden, sokağa çıkma yasağı ile maddi olarak zorlanan yerel ve ulusal basının finansal olarak desteklenmesini istedi. Çakırözer, “Basın İlan Kurumu dar boğazdan geçmekte olan gazetelere maddi destek sağlamalı” dedi. Yerel gazete ve kanallar için de önerilerde bulunan Çakırözer, “Yerel basına KOSGEB kredisi verilmeli. Yerel kanalların Türksat uydu bedelleri, RTÜK payı ve frekans bedelleri düşülmeli ve salgın sonuna kadar ertelenmelidir. Kamu spot yayınlarının ücretlendirmek suretiyle Türksat ve RTÜK ile mahsuplaşma imkanı sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.

“RTÜK CEZALARI HABER ALMA HAKKINA DARBEDİR”

RTÜK Üst Kurulu’nun FOX’a üst limitten idari yaptırım ve üç kez program durdurma cezası ile TELE1, Halk TV, Haber Global’e verdiği cezalara tepki gösteren Çakırözer, “Korona ile mücadele ile halkın haber alma hakkını ve basın özgürlüğünü ortadan kaldıran uygulamalar kaygı vericidir. Bu cezalar kabul edilemez” dedi. Sunucu Fatih Portakal’ın koronavirüs hakkındaki değerlendirmelerini anımsatan Çakırözer, “Fatih Portakal’ın dediklerinin nesi yanlış? Belediyelerimizin, halkımızın ihtiyaçları için başlattıkları kampanyalar engellenmedi mi? Eskişehir Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyemizin, fakirin fukaranın karnını doyuran aşevleri kapatılmadı mı? Diyanet hiç olmadığı kadar siyasallaşmadı mı? Bunların nesi doğru değil” diye sordu. Çakırözer, cezaların basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına darbe olduğunu belirtti.

Kaynak: BirGün

TÜRKİYE’DE GAZETE TİRAJLARI DÜŞÜŞTE

Korona virüsü yüzünden insanların evlerine kapanmak zorunda kalmasıyla birlikte Futbol maçlarının ertelenmesi ile sinema, tiyatro, konser faaliyetlerin yasaklanması sebebiyle gazetelerin satış rakamlarında da önemli düşüşler yaşanıyor.

GAZETELERİN SATIŞ VE DÜŞÜŞ RAKAMLARI (06 – 12 Nisan 2020)

1: SABAH 189.812
-10.453

2: SÖZCÜ 168.623
-13.318

3: HÜRRİYET 156.564
-25.230

4: MİLLİYET 118.713
-3.130


5: TÜRKİYE 116.862
-5.773

6: YENİ ŞAFAK 99.036
102.244
-3.209

7: AKŞAM 96.740
99.300
-2.561

8: POSTA 95.729
125.492
-29.762

Kaynak: Medya Radar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir