KORONA GÜNLERİNDE EV HALLERİ

Yaklaşık 6 haftadır çoğu insanı evlerinde oturmağa mahkum eden Korona virüsü döneminde, Hamburg’da  Murat Kaplan ile Şuayip Karakuş’un moderatörlüğünde başlatılan “Canlı Yayın”la toplumu aydınlatma programında,  bu defa “Evin Halleri” konuşuldu.

Yine Caner Suna’nın reji desteğinde gerçekleştirilen “Evin Halleri” adlı canlı yayın programına gazetem.eu redaksiyon ekibinden Naciye Aslan, SPD Milletvekili Güngör Yılmaz’ın çalışma grubundan Ayşe Drebing, Armada Düğün salonu işletmecisi Dilek Gündoğan ve 23 Nisan Gönüllüleri İnisiyatifi’nden  Hülya Semiz Çağrı iştirak etti. İki saat kadar süren yayında, Corona günlerindeki aile yaşantıları ile evde kapalı kalmanın artıları ve zorluklarını dile getiren 4 katılımcıya zaman zaman moderatörlerce enteresan sorular da yöneltildi. 27 Nisan Pazartesi günü başlayacak Maske takma zorunluluğu da gündemin ayrı bir maddesiydi. Ramazan ayı münasebetiyle canlı yayınlara bir süre ara verileceğinin de açıklandığı programda, bazı katılımcılara yönelik “Hamburg Parlamentosu’ndaki Türkiye kökenli milletvekilleri halka hitap eden faaliyetler sergiliyor mu ?” veya ” TBMM’nin 100. kuruluş yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınladılar mı ?”, “Siyasetçiler de bağış kampanyalarına katılmalı mı ?  şeklinde sorular da vardı. Türk medyasının durumu hakkında da yüzeysel bir geçiş yapıldı. Bilindiği gibi, konu edilen milletvekillerinden bir bölümü, önceki hafta yine bu programa konuk olarak katılmışlardı.  Yöneltilen soruların, genellikle yuvarlak sözlerle cevaplandırldığı görüldü. 

200 kişi tarafından izlendiği belirtilen programda, katılımcıların konuşmalarından özet bölümler şöyleydi:

AYŞE DREBİNG: 

“Çocuklarım, disiplinli bir şekilde yetiştirilmiş olmalarından dolayı Corona günlerine çabucak adapte oldular. Eşim her konuda olduğu gibi, alışveriş işlerinde de bana çok yardımcı oluyor. Keşke her kadın benim gibi bu yönlerden şanslı olsa!.. Açık oturum girişiminizi takdirle karşılıyorum ve diğer kurumların da bu yolla toplumu aydınlatıcı konulara eğilmelerini temenni ediyorum. Maske dönemi başlarken, şartlara riayet edilerek, en kısa zamanda ortamın normale döneceğine inanıyorum.”

HÜLYA SEMİZ ÇAĞRI :

“Corona önlemleri öncesinde Türkiye’den döndüm. Burada bazı ürünlerin sıkıntısını ilk günlerde yaşadık ama şimdi durum normale döndü ve aradıklarımızı bulabiliyoruz. Alışverişi genelde eşim yapıyor ve ev işlerinde de bana çok yardımcı oluyor. Bu yönden şanslı sayılırım. Sen ben yok, biz var.  Hayat müşterektir lafı bugünlerde daha da önem kazanıyor. Eşimle tavla oynuyoruz zaman zaman. Çocuklarız zeka oyunlarını seviyorlar. 5-6 ailelik bir misafir çevremiz var.”

DİLEK GÜNDOĞAN :

“Okulların da kapalı olması nedeniyle çocuklarımız evde haliyle sıkılıyorlar, zaman zaman da olsa dışarı çıkıyorlar. Küçükler için hazır boyama kitaplarına karşı olduğumdan dolayı, kendimiz çizip, çocuklarımıza boyatıyoruz. Düğün salonlarının da kapalı olması sebebiyle ev işlerine daha fazla vakit ayırarak, pek çok yeniliklere eğilme imkanı bulabiliyoruz. Aile arasında okey oyunu, kitap okuma ve dizi  izleme bizim meşgalemizdir. Corona dönemi, aile düzenin pekiştirilmesinde önemli rol oynayabilir.”

NACİYE ASLAN :

“Bu programa davet edildiğim için şahsım ve gazetem.eu adına teşekkür ederim. Evde yetişkin oğlumla birlikte yaşıyoruz. Yeni yeni yemek tariflerini öğrenip, mutfakta deneme alışkanlığımız da doğdu. Balkonumuz adeta çiçek bahçesine döndü. Özellikle STK etkinlikleri durduğu için, şu dönemde yeni yeni konular yaratarak haberlerimize yansıtıyoruz. Tüketeceğimiz kadar Alışveriş yapma sistemine özen gösteriyorum. Corona önlemleri döneminde bazı mahalli gazetelerimizin yayın tarihleri aksadı ama Mayıs ayında normale döneceğini umuyorum.” 

HABER: Mehmet ATAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir