3 İSMİN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP’nin Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri haklarında kesinleşmiş yargı kararları olduğu gerekçesiyle düşürüldü. Muhalefetin “Anayasa Mahkemesi süreci devam ediyor, yargılama sona ermedi” eleştirilerine rağmen tezkereler okunarak 27. dönemde ilk kez milletvekilliği düşürülmüş oldu.

Cezaları onanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğlulları ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in TBMM Genel Kurul’da milletvekillikleri düşürüldü.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, “Terör örgütü PKK’ya üye olmak” suçundan yargılanan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında verilen 6 yıl 3 ay, Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları hakkındaki 9 yıl hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce 24 Eylül 2019’da onanmıştı.
CHP’li Berberoğlu ise MİT TIR’ları görüntülerini gazeteci Can Dündar’a ilettiği gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezasını almış ve bu ceza da Yargıtay tarafından onanmıştı.

Milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine de karar verilmişti. Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları hakkındaki yargı kararları TBMM bekletiliyordu.

ENİS BERBEROĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Milletvekilliği düşürülen CHP milletvekili Enis Berberoğlu CHP Genel Merkezi’nde bir açıklama yaptı. Berberoğlu, birkaç gün içinde cezasının kalanını yatmak için teslim olacağını söyledi.
Enis Berberoğlu özetle şunları söyledi: “Dakikalar önce TBMM’de milletvekilliğim düşürüldü ve kalan cezamın infazına devam edilmesi kararlaştırıldı. Önümüzdeki günlerde kalan cezamı yatmak için teslim olacağım. Bu karar bana sürpriz olmadı, çünkü benim çıktığım günden bu yana Türkiye’de demokrasi koşullarında bir düzelme olmadı. Bu açıklamayı CHP Genel Merkezi’nde yapıyorum. Genel Başkanımızın dediği gibi demokrasi için bedel ödenecekse bunu ilk CHP’liler öder. Hepinizden helallik istiyorum. 5 yıl siyasi yasaklı olacağım için bir süre karşınızda olamayacağım ama her zaman CHP’liyim, CHP’li kalacağım.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç da oylamadan sonra bir basın toplantısı düzenleyerek, alınan kararı eleştirdi ve Enis Berberoğlu’nun  suçsuz olduğunu ifade etti.

KAYNAK: Sözcü / Hürriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir