KORONAVİRÜS MARKETLERİ TETİKLEDİ

Korona virüs tedbirleri sonrasında bazı ihtiyaç maddelerinde başgösteren sıkıntılar konusunu, Hamburg’daki Osdorf Market İşletme Müdürü Bekir Tanrıkulu ile konuştuk. Tanrıkulu, “Müşteri patlaması yaşadık ama fiyatlar da yükseldi” dedi

Söyleşi: Mehmet ATAK / Foto: Cem SUVEREN

İşletme sahibi Feridun Latifi ve Bekir Tanrıkulu

Almanya’da sıkı korunma tedbirlerinin alınmasına sebep olan Korona virüsü öncesinde normal işleyişini sürdüren Marketlerde, tehlikenin ortaya çıkmasından sonra talep patlaması yaşandığı gözleniyor. Bazı süper marketlerde zaman zaman ortaya çıkan aşırı talepler neticesi un, tuvalet kağıdı; eczanelerde ve tıbbi malzeme satan yerlerde ise maske ve kolonya türü korunma malzemeleri kısa sürede tükenirken, bazı malların fiyatlarında  da 3-4 misli artış olduğu dillendirildi. Peki böylesi bir ortamda bazılarınca bakkal, kimilerince de market olarak adlandırılan gıda maddeleri işletmelerinde durum nasıldı ?

Hamburg’un Osdorf semtindeki “Osdorf Market”in İşletme Müdürü Bekir Tanrıkulu ile halkın dilindeki bulmakta sıkıntı çekilen mallar ve fiyatlar konusunu konuştuk.

Bekir Tanrıkulu

* Sayın Tanrıkulu, Koronavirüs’le ilgili sağlık tedbirlerinden önceki günler ve sonrasında Osdorf Market’in işleyiş seyri hakkında bize bilgi verir misiniz ?

– B.T: Daha önceleri normal müşteri kapasitemize göre satışlarımız sürerken, Koronavirüs’ün yayılma tehlikesi karşısında daha ilk günden itibaren bir müşteri patlaması yaşadık. Şu aşamada bile, eskinin 3-4 katı bir müşteri yoğunluğu ile çalışıyoruz. Haliyle ciromuz da arttı.

* Müşterilerinizin talepleri daha ziyade hangi mallara karşı yoğunluk kazanıyor ? 

– B.T : Özellikle un, yağ, maya, makarna, tuvalet kağıdı ve kolonya gibi ihtiyaç maddelerine karşı talepler doruk noktasına ulaştı. Yoğun talepler karşısında bazı malların fiyatlarında artışlar da meydana gelirken, bilhassa dezenfekte özelliği ile kolonya fiyatları üç dört katına çıktı. Bu durumda bile herkese istediği kadar değil, diğer müşterilerimizin mağdur olmaması için sınırlı miktarda vermeye özen gösteriyoruz.

* Bazı dev süper marketlerde yukarıda saydığınız bazı malların günün erken saatlerinde tükenmesine karşın, sizin marketinizde bu sıkıntı yaşanmadığı görülüyor. Sizce bunun sebebi nedir ?

-B.T : Evet, doğru bir tespit.. Halkın çoğunluğu evinin ihtiyaçlarını temin etmek için bu işletmelere akın ediyor ve böylesine olağanüstü durumlarda her aradığını bulamıyor. Bizim 5 bin çeşide yakın ürünümüz arasında halkın temel ihtiyaç maddeleri rahatlıkla bulunabiliyor. Marketimizin bünyesinde yaş sebze-meyve, pastane ve et reyonları da bulunuyor. Her türlü ihtiyaç maddesi için sıkıntı çekilmiyor. 

* Sayın Tanrıkulu, marketinizdeki mallar genelde hangi ülkelerden temin ediliyor ? Gelecek için bir öngörünüz olacak mı ?

– B.T : Mamullerimizin yüzde 70’i Türkiye’den geliyor. Geriye kalan yüzde 30’un içerisinde Almanya, AB ve Arap ülkeleri var. Koronavirüs’ten korunmak için her vesile ile yeni yeni önlemlerin alındığı şu ortamda, tedbirlerin biraz daha zamana yayılacağı düşünülebilir. Bu bağlamda, halkın en zaruri ihtiyaçları konusunda sıkıntı yaşanmaması için her türlü yola başvurulacağı kanısındayım. Umarım ki, bu süreç çabuk atlatılır ve yeni fiyat artışları yaşanmaz.

Bekir Tanrıkulu çok zengin zeytin reyonunu gösterirken

* Son sorumuz da hastalık riski altında verdiğiniz özverili çalışmayla ilgili. Her gün yüzlerce kişiyle yüz yüze muhatap olmaktan dolayı hastalık kapma riskinden çekinmiyor musunuz ?

-B.T : Evet, Almanya’da pek çok restoran, lokal, kuaför vs. kapanırken, bizler üstelik te sayıları 3-4 misli artan müşterilere karşı olağanüstü bir çalışma temposuyla hizmet vermeğe çalışıyoruz. Tabii ki gerekli hijyen tedbirlerine dikkat ederek çalıştığımız halde, yine de her vesile ile risk altında çalışıyoruz. Fakat bizi vicdanen rahatlatan olgu, bu sıkıntılı dönemde, alışveriş imkanları yaratarak insanların ihtiyaçlarını gidermelerine yardımcı olmaktır. Bu da bizim manevi kazancımızdır.      

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir