NSU KURBANI SÜLEYMAN TAŞKÖPRÜ UNUTULMADI

Almanya’da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) ırkçı terör örgütü tarafından 8’i Türk, 10 kişinin öldürüldüğü cinayetler dizisi kurbanlarından Hamburg’lu Süleyman Taşköprü katledilişinin 19. yılında anıldı.

Almanya’da NSU ırkçı terör örgütleri tarafından öldürülenler arasında olan Süleyman Taşköprü, ölümünün 19. yılında Hamburg- Bahrenfeld’de öldürüldüğü işyerinin önünde anıldı. Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Kazım Abacı‘nın Facebook çağrısı üzerine düzenlenen anma eylemi, Taşköprü’nün katledildiği Schützenstraße’de düzenlendi. Eyleme Kazım Abacı, Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Güngör Yılmaz, eski ilçe milletvekili Behçet Algan, TGH’nın kurucularından Ali Kurtuldu ve Alman semt sakinleri katıldı. Çoğu Alman olan katılımcılar arasında engelli bir genç de dikkati çekerken, belki de anma toplantısından haberleri olmadığı sebebiyle çoğu Medya mensupları ve STK temsilcilerinin katılmayışları ise dikkat çekti.

TÜRKİYELİ’LERLE BİRLİKTE SEMT SAKİNLERİNİN GELMESİ SEVİNDİRİCİ

Gazetem’e konuşan SPD Eyalet Milletvekili Kazım Abacı, “Her şeyden önce en önemlisi cinayetler unutulmamalı, unutturulmamalı. Ama tabii ki böylesi günlerde sadece anmakla olacak iş değil’‘ dedi. Abacı, ırkçılığın sadece Amerika’da olan bir durum olmadığını, Almanya’da ırkçılık yaşandığını ve tırmanışa geçtiğini işaret ederken, ”Eyleme katılanlar sadece Türkiyeli’ler değil, bu semtte oturan insanların gelmiş olması sevindirici ve anlamlı” diye konuştu.

IRKÇILIĞA KARŞI TOPLUMSAL BİRLİKTELİK KATILIM GEREKİYOR

Milletvekili Güngör Yılmaz (SPD) da bir soru üzerine, NSU gibi olayların her zaman karşımıza çıkabileceğini, Hanau’daki ırkçı saldırının bunu tazelediğini belirtti. ”Bir daha olmaması için toplum içinde insanlar arasındaki barışın sağlanması için neler yapabiliriz, barışa nasıl katkıda bulunabiliriz” diye konuşan Yılmaz, ”Burada herkesin katkısı olmalı” dedi
İnsanların birey olarak bu ortama hiç bir şey yapamaz gibi bir algı içinde olduklarını ifade eden Yılmaz, toplumsal birliktelik katılımın olması gerektiğini söyledi.

Eylemde Milletvekillerinden konu hakkında bir talepte bulunan semt sakinlerinden Jutta Hecker, NSU tarafından öldürülen insanların okullarda öğrencilere anlatılması gerektiğini savundu. Hecker, “Politik saldırılar ve politik cinayetler politik öğrenime dahil edilebilir” dedi. Taşköprü’nün ailesi, tören alanından erken ayrıldıkları için konuşmalar esnasında hazır bulunamadılar.

MEDYA VE DERNEK TEMSİLCİLERİNİN AZ SAYIDA KATILIMI ÜZÜCÜ

Eski Altona ilçe Milletvekili Behçet Algan ise, “Her şeyden önce Hamburg Türk medyası ile dernek temsilcilerimizin az sayıda katılım sergilemeleri üzücüdür. Almanların duyarlılığı takdire şayandır. Ayrımcılık ve Rasizm Korona virüsten daha tehlikelidir. Hessen’de tam 125 yıldır aydınlatılamayan cinayetler de tıpkı Türkiye’deki Susurluk örneğinde olduğu tarzdadır. Eyalet Parlamentosu’ndaki 13 Türkiye kökenli milletvekilinden yalnızca ikisinin burada olması da düşündürücüdür. Süleyman Taşköprü’yü rahmetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

NSU TERÖR ÖRGÜTÜ ÖLÜMCÜL BİR TEHLİKE

Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili Barış Öneş  de, katledilen Süleyman Taşköprü‘nün ölüm yıldönümü sebebiyle yaptığı basın açıklamasında, NSU terör örgütünün ölümcül bir tehlike olduğunu vurguladı. Öneş, ”Sevdiği bir insanı kaybetmenin acısını tabii ki ailesi gibi hissedemeyiz ama onların acılarını yürekten paylaşıyorum. Hamburg’da ve tüm Almanya’da bir daha böyle acıların yaşanmaması açısından,  bu acıların unutulmaması için mücadelemiz sürecektir” ifadesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Hamburg’un Bahrenfeld semtinde bulunan Schutzenstraße’de ufak bir manav dükkanı işleten Süleyman Taşköprü 27 Haziran 2001 tarihinde  NSU teröristleri Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt tarafından üç kurşunla katledilmişti.. 

2014 yılında Taşköprü’nün öldürüldüğü Bahrenfeld semtinde bulunan Schützenstraße’nin paralelindeki Kohlenwiete sokağının bir bölümüne Süleyman Taşköprü’nün anısına “Taşköprüstraße” adı verildi.

Haber/Foto Naciye ASLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir