Muğla’da kıyılar özelleştiriliyor mu ?

Sahil ve koylarıyla ülkemizin turistik yörelerinden biri olan Muğla’da olup bitenleri, biri Hürriyet’in araştırmacı yazarı Yalçın Bayer’e, diğeri de Muğla Çevre Platformu MUÇEP’e ait olmak üzere önemli iki benzer yazı ile okuyucularımıza aktarıyoruz.

YALÇIN BAYER

CAN PULAK’IN KAFASI KARIŞTI

“TÜRKİYE şirketleşiyor. Devletin görevleri, toplumu fazla uyandırmadan şirketlere devrediliyor. Sahil ve koyların yönetimi bile özelleşiyor.

Muğla’nın çok değerli denizini, sahillerini, plajlarını, yat bağlama tesislerini, iskelelerini ve koylarını bir şirkete devretmemizin üzerinde durmak istiyorum. Muğla’nın değerlerini Deniz Ticaret Odası’nın kurduğu bir şirkete devredip belediyeleri de devre dışı bırakıp, akıllarınca ‘işi’ halletmişler.


Aslında bundan önce Valilik ve Türkiye Çevre Kurumu Vakfı’nın iştiraki olan (MUÇEV) tarafından yönetiliyordu. Uygulama yanlış olduğu için başarısız oldu. Şimdi aynı yanlışı bir başka modelle yeniden yapıyoruz. Deniz Ticaret Odası’nın kurduğu AŞ ile turizme el atması ilginç. Karadeniz ve Marmara ile neden ilgilenilmez! Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi AŞ’ye devredilen yerlere bir bakalım:

Akyaka, Akbük Koyu, Ölüdeniz, Kadınazma, Belcekız, Kum Burnu, Çalış, Şat Burnu, Sarıgerme plajı, Kızkumu, Datça iskele plajı, Datça Kargı Koyu, Bodrum Gümüşlük plajı, Bitez, Datça Korubük, Karaincir, Marmaris Karacasöğüt iskelesi, Fethiye Kayaköy, Gemiler Koyu, Datça Selimiye İskelesi, Göcek Belediyesi yat bağlama iskelesi… Daha hangi birini sayayım ki…


Anayasa ve yasalar çiğneniyor. Bu şirket ihale kanununa tabi olmadan dilediği alanları dilediğine de kiraya verebilecek. Turizm Bakanlığı’nın olup bitenlere karşı sesi çıkmıyor. Neden geniş bir toplantı yapılmıyor? Ben yaptım oldu anlayışı ile çözüm bulamayız.”

Ortak akıl çözümün anahtarıdır.

Özal’ın basın müşaviri Can PULAK, çevre hassasiyetine ilişkin yazıları her hafta yazıyor. Sanıyorum bizim gibi 300 kişiye gönderiyor, çok da ilgi görüyor. Dün akşamüzeri “Durum nedir” diye arayınca Deniz Ticaret Odası’ndan aradıklarını söyledi: “Yalçın, kafam karıştı, kime inanacağıma şaşırdım. Bu gerçeklerin doğru olmadığını söylüyorlar, tam bir bilgi kirliliği var… Ama Deniz Ticaret Odası bu işten vazgeçiyor gibi geldi bana” diyor.

YALÇIN BAYER / Hürriyet

        *****

MUÇEP: KIYILARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ MEŞRU DEĞİLDİR

Kısa adı MUÇEP olan Muğla Çevre Platformu, Muğla’nın Didim ilçesine bağlı Akbük semtindeki kıyıların değişik yollarla özelleştirmeye açılmasına sert tepki verdi.

İşte Muğla Çevre Platformu’nun tepki açıklaması:

Muğla Akbük’de 25 dönümlük bir alanın işletmesi, bir kez daha, Muğla Valiliği kontrolündeki Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolündeki Türkiye Çevre Koruma Vakfı tarafından kurulan Muçev Turizm Ticaret Ltd. Şti. isimli şirket tarafından özel sermayeye peşkeş çekiliyor. Yani Anayasaya aykırı olarak kıyılar kamu yararı adı altında ticarileştirilerek özelleştiriliyor.


Muçev’in daha önceki uygulamalarında da AKP’nin elinde olmayan belediyelerin işletme alanında olması gereken kıyılar ve diğer doğal alanların işletmesini kendi destekçilerine fırsat olarak sunmaya çalıştığı sayısız örnek yaşandı. Muçev’in hak sahibi olmadığı bu alanlardaki hukuksuz girişimlerine halkın tepkisi yoğun. Bu girişimler, birçok kez protesto edildi, sayısız dava açıldı. Davalar kazanıldı. Ancak Muçev’in hukuksuzluğu sınır tanımıyor.
AKP elinde olmayan sahil beldelerinde Muçev el artırıyor. Muçev rezaletinde son perde, idare-devlet kararlarının ilgili idare birimleri yerine, bizzat iktidar partisi AKP il-ilçe başkanları tarafından açıklanması ve sanki müjdeli bir habermiş gibi sunulur olması.

MUÇEP olarak bir kez daha ifade ediyoruz ki: Muçev’i tanımıyoruz, meşru ve hukuki kabul etmiyoruz. Muçev ile imzalanan her tür sözleşmeye karşı her türlü hukuki yola başvuracağız, protestolarımızı yükselteceğiz ve parti ayrımı gözetmeksizin kıyıların özelleştirilmesine her zaman karşı duracağız.

Kıyılar Edirnelisinden Vanlısına, börtüsünden böceğine, balığından kuşuna herkesindir!
Kıyılar Müştereğimizdir!

MUÇEP – Muğla Çevre Platformu

Muğla’da kıyılar özelleştiriliyor mu ?” için bir yorum

  1. Engelli bir vatandaşım ,2gün önce ölüdenizde kumburnu plajına gittim.Daha önce ücretsiz faydalandığım şezlong ve şemsiyeden ücret iştendi.ve beni kaldırdılar.Ayrıca tuvaletler ücretli olmuş dolayısıyla soyunma kabinlerine sidik kokusundan giremiyorsun.Ağaç altlarında çekirdek kabukları ,karton bardaklar v s. ile kirletilmiş.Orayı işleten firma sadece şezlongları takıp ediyor.Kisaca Kumburnu (ölüdeniz) ölüyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir