Ayasofya’daki İkonalar ışıkla karartılacak

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya Camisi’nde yapılacak değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Erbaş, “24 Temmuz’dan itibaren ibadet yapmaya başladığımızda o resimlerin üzerini bir şekilde perdelemek ya da teknolojik imkanlardan yararlanarak ışıkla karartmak ve namazdan sonra da tekrar perdeyi açarak ya da o karartmayı kapatarak ziyaretçilerin müşahedesine sunmak şeklinde bir uygulama yapacağız” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin soruları yanıtladı, duvarlardaki ikonaların ışıkla karartılacağını söyledi.

Habertürk’ün AA kaynaklı haberine göre, Ayasofya’nın ibadete açılmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Erbaş, çocukluk ve gençlik yıllarındaki toplantı ve mitinglerde, “Zincirler kırılacak, Ayasofya açılacak.” sloganının önemli bir yer edindiğini belirtti.

Erbaş, Ayasofya’nın, fethin en büyük sembolü olduğuna işaret ederek, vatandaşların çoğunluğunun Ayasofya’nın ibadete açılması kararını büyük bir heyecan ve mutlulukla karşıladığını aktardı.

İKONALAR VE RESİMLER IŞIKLA KARARTILACAK

Ayasofya Camisi’nde yapılacak düzenlemelere değinen Erbaş, şu bilgileri verdi:
“Din İşleri Yüksek Kurulumuz bu konuyu çalıştı. İnşallah pazartesi günü son halini verecek. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yok. Tabii Ayasofya 1453’ten önce yaklaşık bin yıllık bir kiliseydi. Tabii kiliselerde, özellikle Ortodoks kiliselerinde ikonalar, resimler bulunur. Ayasofya 1453’te ibadete açıldıktan bir müddet sonra süreç içerisinde onlar kapatılmış ve o şekilde ibadet yapılmış.


İnşallah 24 Temmuz’dan itibaren ibadet yapmaya başladığımızda o resimlerin üzerini bir şekilde perdelemek ya da teknolojik imkanlardan yararlanarak ışıkla karartmak ve namazdan sonra da tekrar perdeyi açarak ya da o karartmayı kapatarak ziyaretçilerin müşahedesine sunmak şeklinde bir uygulama yapacağız. Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulumuzun da cevazı vardır, herhangi bir sakınca yoktur. İnşallah güzel bir sistemle bunu çözeceğiz.”

BÜTÜN MÜSLÜMANLAR DAVETLİ

Erbaş, caminin isminde bir değişiklik olup olmayacağına yönelik soru üzerine ise caminin orijinal ismi olan “Ayasofya-i Kebir Camii” adıyla ibadete devam edilmesinin daha uygun olacağını söyledi.

Eski CHP Milletvekili Muharrem İnce‘nin, “Davet gelirse Ayasofya’da namaza giderim.” sözlerini değerlendiren Erbaş, “Bütün Müslümanlar davetlidir. İsim isim herhangi bir davet söz konusu değildir. Ezan, bütün Müslümanlar için bütün camilere umumi davet anlamı taşır zaten. Dolayısıyla bütün kardeşlerimizi ezanla davet ediyoruz.” ifadesini kullandı.

24 Temmuz Cuma günü kılınacak namaza insanların maske ve mesafe kuralına dikkat ederek gelmesi gerektiğini vurgulayan Erbaş, “Tedbirlerle ilgili yarından itibaren hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem Vakıflar Genel Müdürlüğü hem de Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ekip çalışmalarına başlayacağız. İnşallah 24 Temmuz’da Ayasofya’da güzel bir açılışla, cuma namazıyla ibadetlerimize başlayacağız.” diye konuştu.

Erbaş, Ayasofya Camisi’nde görev yapacak kişilerin belirlendiğine işaret ederek, orada görev yapacak hocaların isimlerini belirlediklerini ve  2 imam ile  4 müezzinin önümüzdeki günlerde atamalarının yapılacağını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir