Futbolda müthiş bir sol ayak geliyor

Hagi ve Sergen’in kopyası olarak tanıtılan İstanbul Bayrampaşa takımının vazgeçilmez gurbetçi futbolcusu Bünyamin Balat, ailesini ziyaret için geldiği  Hamburg’da Gazetem’e açıklamalarda bulundu ve hedefinin Süper Lig’de oynamak olduğunu ifade etti.

Röportaj: Mehmet ATAK

Henüz 5 yaşındayken, yaşadığı şehir Hamburg’un ESTE Minikler takımında futbolla tanışan Bünyamin Balat, yaşına göre merdivenlere ağır ağır tırmanmağa başladı. Bu eyaletteki Union ve o sezon 37 gol attığı Süder Elbe’de top koşturup dikkatleri üzerinde toplayan Bünyamin, Concordia takımına transfer oldu. 2. Lig ekibi Holstein Kiel’in U 17 ve 19 kategorilerinde 30 gol kaydetti ve 1,5 yıl da takımın kaptanlığını yaptı. SV Drochtersen takımında da adından bahsettiren Balat, daha sonra Oberliga takımlarından TSV Sasel takımıyla bir yıllık bir sözleşme imzaladı. Ofansif orta saha oyuncusu olarak yeni takımında görev yapan Balat, yüksek performansıyla Oberliga’da da fırtınalar estirmeye devam etti ama, hayalinde hep Türkiye’de bir profesyonel lig takımında top oynamak vardı.

ATOM KARINCA BÜNYAMİN

Hamburglu Gazeteci Ali Akdemir, bir süre önce Bünyamin Balat’la yaptığı söyleşide şu notu düşer:
“Bünyamin futbolda kendine özgü bir stil yaratır. Ne rakipten ne meşin yuvarlaktan korkan Balat, derinlik, genişlik, markaj, alan savunması, oyun kurucu özelliği ve hücumdaki yetenekleriyle adından son dönemler de sıkça söz ettirmeyi başarır. Bünyamin antrenmanlarda en çok çalışanlardan, maçlarda bu çalışmasının hakkını verenlerdendir. Futbolculuğunda hakemlerden çok az kart gören ve bir nefer gibi üzerine aldığı görevi eksiksiz yerine getiren Bünyamin Balat, öne çıkmayı sevmeyen, karınca çalışkanlığında biri olarak tanınır. Balat topa en zor anlarda sahiplendiğinde bile sakin olmayı bilen, aklı ve yeteneğini birlikte kullanmayı başaran birçok özelliğiyle dikkat çekmektedir. Elinden tutulduğu zaman, hak ettiği daha iyi yerlerde futbol oynayabilecek bir yeteneğe sahiptir”

Fotoğraf soldan sağa: Bünyamin Balat ve Mehmet Atak

TÜRKİYE SEVDASI HAKİKAT OLDU

Ünlü şair Yahya Kemal Beyatlı‘nın dillerdeki “İnsan hayâl ettiği müddetçe yaşar” sözünde olduğu gibi, Bünyamin‘in hayâli de, Malatyaspor ve Sivasspor‘la yapılan görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine önce Türkiye 3. Lig takımlarından İstanbul Alibeyköy ve şimdilerde ise, halen top koşturduğu Bayrampaşa‘ya transfer olarak gerçekleşti.

İŞTE BÜNYAMİN BALAT’LA SÖYLEŞİMİZ

Büyük istikbal vaad eden 23 yaşındaki Bünyamin Balat‘la, sporun içinden gelen işadamı babası Cahit Balat‘ın St. Pauli semtinde Cane Kuaför ve bitişindeki Cafe önünde, antremanı sonrasında görüştük.  Korona sebebiyle 2. ve 3. Liglerde kalan maçların oynanmadan, liglerin Futbol Federasyonu tarafından tatil edilmesi üzerine, “Onlar benim her şeyim” dediği ailesiyle hasret gidermek üzere Hamburg‘a gelmişti. Çaylarımızı yudumlarken gerçekleşen görüşmede futbolculuk ve Hamburg‘daki Bingölspor kulüp başkanlığı dönemi sebebiyle sporla iç içe olan babası Cahit Balat‘ın da hazır bulunmuş olması, söyleşimize ayrı bir renk kattı.

* Bünyamin Balat olarak futbol kariyerini yukarıda izah etmeye çalıştık. Şimdi de seni dinleyelim. Ne zaman, nerede doğdun ?

B.B : Hamburg’da Elim Hastanesi’nde dünyaya gelmişim. 23 yaşındayım. Lise öğrenimimi de Hamburg’da tamamladım. Türk ve Alman vatandaşıyım.

* Sünnetinde kimin kirvelik yaptığını hatırlıyor musun ?
B.B : Tabii ki hatırlıyorum. Kirveliğimi ünlü sanatçı Mahzun Kırmızıgül yapmıştı.

* Senin için “Sol ayağını raket gibi kullanıyor” ifadesinde bulunuluyor. Solak olmak futbolda bir avantaj mı ?
B.B : Evet, gerçekten de sağ ayağıma göre sol ayağımı gayet ustalık ve kıvraklıkla çok daha rahat bir şekilde kullanıyor, ani vuruşlarla goller yakalıyorum. Tabii sağ ayağını aynı şekilde kullanabilenler de var.

* Yakın tarihe baktığımızda, Türkiye’den örnek gösterebileceğin ünlü solk futbolcular hangileri ?
B. B : Galatasaray’da harikalar yaratmış olan Hagi ile Beşiktaş’ta parlayan yıldız Sergen’i sayabilirim.

* Almanya, Türkiye ve Avrupa’da hangi takımları destekliyorsun ?
B.B : Türkiye’de iyi oynayan takımları, Almanya’da HSV Hamburg, Avrupa çapında ise İspanyol Real Madrid’i destekliyorum.

* Futbol internasyonaldir ama yine de soralım: Türkiye ve Alman futbolu için bir mukayese yapar mısın ?
B.B : Türkiye’de futbol, genel olarak fiziğe dayalı. Almanya’da ise sistemli, taktiksel ve hızlı oyun şeklinde oynanıyor. Türk seyircisi çok duygusal ve kazanma arzusunda. Almanya’da ise, seyirciler güzel bir futbol seyretmek için stada geliyor.

* Türkiye’deki spor tesisleri hakkında neler söyleyebiliriz ?
B.B : Tesis konusu kulüplere değişiyor. Muhakkak ki çok iyi olanlar da var.

* Peki Hakemler ?
B.B : Türkiye’de hakemler nedense çok fazla tartışılıyor. Bunda seyirci faktörü de önemli rol oynuyor. Seyircisiz haftalarda hakemler daha bağımsız şekilde karar vermeğe başladılar.

* Biraz da Bayrampaşa’dan bahseder misin ?
B.B : 10-12 bin seyirci kapasitesi olan stadımızda maçlarımızı oynuyoruz. Takımda 5 Alman, 1 de Fransız futbolcu var. Bingöllü hemşehrilerimin de maçlarımızı izlemeye koşması beni onore ediyor. 3. Lig’in orta sıralarındayız ama güzel bir uyum ortamında olmaktan dolayı mutluyuz.

BEŞİKTAŞ’A TRANSFERİ GÜNDEMDE

* Son günlerde ismin Beşiktaş ile anılmaya başladı. İşin iç yüzü nedir ?
B.B : Benim Bayrampaşaspor kulübü ile sözleşmem devam ediyor. Fakat, Beşiktaş takımının yöneticilerinden Erdal Torunoğulları‘nın bu konuda başkanımızla görüştüğü de biliniyor. Hatta Bayrampaşaspor Başkanı Cengiz Günaydın’ın bu işe sıcak bakarak, “Transferin gerçekleşmesi için, her konuda yardımcı olmaya hazırım. Bonservis konusunda zorluk çıkarmayacağım” dediği de kulislere yansıdı.

* Peki sen bu olaya nasıl bakıyorsun ?
* Bir profesyonel futbolcu olarak benim yaklaşımım da profesyonelce düşünerek karar vermek şeklindedir. Beşiktaş gibi köklü bir Süper Lig kulübüne transferim gerçekleşirse bundan şeref duyarım.

* Ayrıca Bursaspor, Karagümrük, Giresunspor ve Altınordu kulüplerinin de seninle ilgilendikleri yönünde duyumlar ortalıkta dolaşıyor. Ne dersin ?

B.B : Medyada bu tür söylentiler olabilir her zaman. Bu saydıklarınızın hepsi de ülkemizin saygın kulüpleridir. Bu tür konularda ilk karar mercii kulübümün yönetimidir. Teklif resmi aşamaya geldğinde benim de fikrim sorulacaktır.

TERCİHİM TÜRK MİLLİ TAKIMI OLUR

* Şayet Türk ve Alman Milli takımlarından aynı dönemlerde teklif gelse, senin tercihin hangi yönde olur acaba ?
B.B : Çeşitli yönlerden düşünüldüğünde, şu anda futbol oynadığım ülke olan Türkiye Milli takımını seçerim herhalde.

* Son sorumuz: Bugünlere gelmende hangi nedenler etken oldu ?
B.B : Bu konuda ailemin çok büyük rolü var. Bana hep destek oldular, teşvik ettiler. Onlara minnetarım !..

Fotoğraf: Baba Cahit Balat (soldan 1.) ”Bünyamin’in geleceği parlak” dedi.
















Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir