HAMBURG’DA ERMENİSTAN’I PROTESTO MİTİNGİ

Türk ve Azerbaycan Dernekleri Platformu olarak Cumartesi günü Gänsemark  meydanında, Ermenistanın Azerbaycanın Tovuz kentine tecavüzkar saldırısını ve 11 Azerbaycan askerinin şehit edilmesini protesto etmek üzere bir miting yapıldı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı mitingde, dünya kamuoyuna yönelik duygulu mesajlar verildi.

Haber: Mehmet ATAK / Fotoğraflar: Salih KARTAL 

30 yıl önce Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesini işgal edip, daha sonra Hocali katliamını gerçekleştiren ve şimdi de geçtiğimiz 12 Temmmuz tarihinde TOVUZ kentine ani bir saldırıda bulunup, 1 General, 1 Albay ve 9 Askeri şehit eden Ermenistan ordusunun bu tecavüzkâr saldırılarına dur demek için Dünya Kamuoyu’na hitaben bir mesaj yayınlayan Hamburg merkezli Avrupa Ülkücüleri İstişare Heyeti ile Azerbaycan Ana Dil Derneği, ayrıca da Hamburg’un  Gänsemark meydanında düzenledikleri bir mitingle saldırıyı protesto ettiler.

MİTİNGE KİMLER KATILDI

İstişare Heyeti Genel Başkanı Mehmet Emin Kaya, Azerbaycan Anadili Derneği Başkanı Yusuf Tebrizli, Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Elçin Setaroğlu, Sivasspor Taraftar Derneği Başkanı Ruhi Özer, Kerkük Türkmen Derneği Başkanı Remzi Jasim, tertip komitesi adına sunucular Neslihan Saraç ile Aybüke Kaya, ünlü ses sanatçısı Özcan Süer, bazı dernek temsilcileri ile Türkiye, İran ve Azebaycalı Azeri yurttaşlarının katılımımıyla meydanı ellerindeki Türkiye ve Azerbaycan bayrakları ve çok sayıda pankartlarla şenlendiren 150 kişilik coşkulu topluluk, yapılan konuşmalara hep bir ağızdan sloganlar atarak destek verdiler.

KONUŞMACILAR ve MESAJLAR

Mehmet Emin Kaya, Yusuf Tebrizli, Şair Halil Haliov ve Elçin Setaroğlu’nun birer konuşma yaptıkları mitingde, Ermenistan işgalleri ve katliamlarının tarihçesinin de anlatıldğı duygulu sözler katılımcıları duygulandırdı., Mehmet Emin Kaya’nın  özellikle “Türkiye baş, Azerbaycan boğazdır”, “Karabağ’ın işgali Türkler için bir büyük bir ayıp ve günahtır”, “Azerbaycan yalnız değildir, dünyadaki 350 Milyon Türk’ün kalbindedir” şeklindeki hisli sözleri sık sık sloganlarla desteklendi.  Korona sebebiyle maske zorunluğu konusunda Alman polisinin büyük titizlik gösterdiği miting, olaysız bir şekilde sona erdi.


İŞTE TÜM DÜNYA KAMUOYUNA ve ULUSLARARASI KURULUŞLARA VERİLEN MESAJIN TAM METNİ:

 Dünya Kamuoyuna,
Birleşmiş Milletler Cemiyetine,
Avrupa AGİT Minsk Gurubuna,
İslam Birliği Teşkilatına,
İnsan Hakları Koruma Teşkilatına, 
Başta Avrupa ve bütün dünya Medyasına,
Dolayısıyla Tüm İnsanlığa SESLENİYORUZ..!

Azerbaycan Topraklarına Ermeni ve Ermenistanın saldırması tarihte bir ilk değildir.
Ermenistanın Azerbaycana son saldırısı da olmayacak.
Ermeniler 1918 de Sovyet Rusyanın desteğini alarak Azerbaycan’ın Bakü şehrinde büyük bir soykırım yapmıştır.
Bakü’yü yakıp yıkmışlardı.
Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere bütün Avrupa bu katliamlara seyirci kalıyordu.
Bugün Avrupa neden Srebenitsa’da işlenen soykırıma gösterdiği hassasiyeti Azerbaycan’da defalarca işlenen Soykırımlara karşı göstermiyor acaba ?Tıpkı 1993 yılındaki Karabağ’da yapılan Hocalı, Şuşa Kelbecer, Ağdam Laçin Katliamları gibi.
Ermenistan Azerbaycan topraklarının %20’isini 30 yıldır işgal altında tutuyor. Birleşmiş Milletlerin (UNO) ve Avrupa MİMSK Gurubunun, Ermenistana Azerbaycan topraklarından kayıtsız ve şartsız olarak çık demesine rağmen, Ermenistan bir adım atmamakta.
Ermenilerin Azerbaycan torpaklarına toplu halde getirilip yerleştirilmesi olayı, Çar Rusya’sı dönemine yani 1828 yılından itibaren başlamıştır.
1918 senesinde nüfusun büyük çoğunluğu Türk olan eski Revan Türk Hanlığı’nın arazisinde Rusya, ABD ve İngilizlerin desteği ile bölgede ilk kez olarak bir Ermeni devleti kurulmuştur.
Azerbaycan Cumhuriyeti kuşkusuz bu emperyalist devletlerin de baskısıyla Ermenistan’ı yalnız Revan Hanlığı’yla sınırlı bir alanda kalması koşuluyla devlet olarak tanımıştır.Revan şehrini bu şartla kabul etti ki, toprağa gözü doymayan Ermeniler bir daha Azerbaycan’a karşı toprak iddiasında bulunmayacaklardı. Ermeniler TAŞNAK ve HINÇAK terör gurupları ile devamlı sivil Anadolu ve Azerbaycan Sivil halkına karşı insanlık tarihinde eşi ve emsali görülmemiş katliamlarda bulunmuştur.
Ermeni Terörü Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde Türk konsolosluklarına karşı ASALA terör hareketleri ile 1981-85 de çok sayıda diplomatı katletmişlerdir. Ermeniler 1988 senesinde Azerbaycan topraklarında da bu saldırılarına devam etmiştir.

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesini Ermenistan’a birleştirmek, bu bölgeyi Türklerden Etnik temizlik yapmak amacıyla saldırlar başlatmıştır.
Bu zulüm karşısında 1988-1991’de Ermenıstan’dan 500 bin civarında Azerbaycanlı topraklarını terketmek zorunda bırakılmıştır.
Azerbaycan torpaklarının yüzde yirmisi- Yedi ilçeden oluşan Dağlık Karabağ ve çevresindeki yedi ilçe işgal edilmiş, işgal zamanı köyler, ilçeler tamamen yıkılmıştır.
Hocalı kasabasında soykırım yapılmış,613 Çocuk , Kadın ve yaşlı insan hunharca katledilmiş.
Esir ve rehine alınmış binden fazla insandan 600 civarında kişi en şiddetli işkencelerle katledilmiştir. 29’u çocuk 98’i kadın olmakla birlikte 877 Azerbaycan vatandaşı Ermenistan tarafından esir alınmış geri verilmemiştir.Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın 1948 yıl tarihli “Tecavüz Kavramı” beyanını ve Güvenlik Konseyince 1993 yılında kabul edilmiş Azerbaycan Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünün tanınmasına ve işgal edilmiş Azerbaycan topraklarının şartsız boşaltılması hakkında 822, 853, 874, 884 sayılı kararları.
Ermenistan uluslararası hukukun kontrolünden çıkmış ve işgalçilik politikasını sürdürmektedir.
Devamlı olarak ateşkesi bozarak Azerbaycan’ın köy ve şehirlerine saldırmakla uluslararası hukuku çiğnemektedir.
Ermenistan bölgede barışı tehdit etmektedir.

12 TEMMUZ’DA SON ERMENİSTAN SALDIRISI

12 Temmuz 2020 tarihinde Ermenistan ordusu Azerbaycan TOVUZ şehri arazisine ani bir saldırıda bulunmuştur.
Ermenistanın bu saldırısında Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri mensubu bir general, bir albay ve 9 asker hayatlarını kaybetmiştir.
Biz sivil toplum kuruluşları olarak barış ve uluslarlarası hukuku tehdit eden Ermenistan’ın Azerbaycana karşı yaptığı bu alçakça saldırısını kınıyor ve Ermenistan’dan derhal terör faaliyetlerine son vermesini ve bir hukuk devleti olmasını bekliyoruz.
Ermenistanın Birleşmiş Milletler Teşkilatının dört kararına uyarak Azerbaycan topraklarını terk etmesini ümit ediyoruz.Azerbaycan Cumhuriyeti’nin topaklarını korumak için yaptığı mücadelesini destekliyoruz ve her zaman destekleyeceğimizi ve de Azerbaycan’ın yanında olacağımızı buradan tüm Dünyaya ilan ediyoruz.
Saygılarımızla..

Mehmet Emin KAYA
Avrupa Ülkücüleri İstişare Heyeti Genel Başkanı

Yusuf TEBRİZLİ
Azerbaycan Anadili Derneği Başkanı

HAMBURG’DA ERMENİSTAN’I PROTESTO MİTİNGİ” için 2 yorum

  1. Çok yerinde bir MİT’in olmuştur tüm katılımcılara ve Türk Basın mensuplarına teşekkürlerimizi bildirir saygılar sunarız.
    Mehmet Emin Kaya
    Avrupa Ülkücüleri İstişare Heyeti
    Genel Başkan’ı.

  2. Azerbeycanli arkadaşlarımın ve kardeşlerimizin yanında olmak benim için bir şerefti. Ayrıca onların Ermenistan baskısına karsi mücadele ve protestolarını desteklemek bir Turk vatandaşı olarak bana gurur vermistir. SevgilerimleÖzcan Süer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir