Almanya’da ‘evrensel temel gelir’ deneyi: 3 yıl boyunca karşılıksız 1200 euro verilecek

Almanya’da “evrensel temel gelir” uygulamasının etkilerini ölçebilmek için 120 kişiye 3 yıl boyunca 1200 euro karşılıksız para verilecek.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü ve Mein Grundeinkommen (Temel Gelirim) adlı şirket tarafından yürütülen çalışmada evrensel gelir uygulamasının insanlar üzerindeki etkisi gözlemlenecek. Bu sayede konu hakkında ilk geniş çaplı bilimsel veri elde edilecek.

Proje kapsamında enstitü, ilk etapta “evrensel gelir” alacak 120 kişiyi ve bu kişilerle benzer koşullara sahip olan ancak gelirden faydalanmayan 1380 kişiyi tespit edecek.

Çalışmanın amacı ne?

Yıllardır tartışmalara konu olan evrensel temel gelir uygulaması hakkında iki zıt görüş öne çıkıyor.

Bunlardan biri, çalışmadan gelir elde eden kişilerin tembelliğe sürükleneceğini savunuyor. Diğer görüş ise temel ihtiyaçlarını giderme endişesi olmayan kişilerin daha yaratıcı ve topluma daha faydalı olacağı yönünde.

Bu konuda daha önce küçük çaplarda deneyler yapılsa da, ilk defa bu boyutta bir çalışmayla evrensel temel gelirin etkileri daha iyi anlaşılacak.

Deney ile cevaplandırılmak istenen sorulardan bazıları şöyle:

  • İnsanlar tembelleşiyor mu, yoksa yaratıcılıkları mı artıyor?
  • Çalışma saatlerini kısaltıyorlar mı? Çalışmayı tamamen bırakıyorlar mı?
  • Fazla vakitlerini kendilerine mi ayırıyorlar, yoksa toplum yararına çalışmaya mı adıyorlar?

Üç günde bir milyon başvuru

Araştırmacılar, projenin açıklanmasının ardından 3 günde yaklaşık bir milyon başvuru aldı. Bunların içinden ilk etapta 20 bini kura ile belirlenecek.

Ardından yapılan mülakatlarla deneye dahil olacak 1500 kişi seçilecek. 120’sine gelir verilirken, diğerleri karşılaştırma için kullanılacak. Tüm katılımcılardan belirli aralıklarla bazı soruları cevaplandırmaları istenecek.

Deneye katılmak için tek başvuru şartı ise Almanya’da yerleşik olmak.

Kaynak: https://tr.euronews.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir