AKP yurtdışındaki vatandaşa sırtını dönmüş!

Yurt dışında yaşayan milyonlarca vatandaşımızın sorunlarına duyarlı yaklaşımlarıyla bilinen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bu defa Avusturya’daki Türklerin ayağına kadar giderek, dert ve dileklerini yerinde tesbit etti ve düzenleyeceği raporu TBMM’de dile getireceğini ifade etti.

Avusturya’da yaşayan Türklerle toplantılar yapan TBMM Dışişleri Komisyonu heyetinde yeralan, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yurttaşlık hakları, sağlık hizmetlerine erişim, sosyal güvenlik, kişisel verilerin korunması, askerlik ve daha birçok konuda yurttaşların büyük zorluklarla karşı karşıya olduklarını belirterek, “ AKP yurtdışındaki milyonlarca vatandaşımıza tamamen sırtını dönmüş. Ankara’daki iktidar sahipleri ve bürokratlar yurtdışındaki 7 milyon vatandaşın derdini kendi sorunu gibi görmüyor” dedi.

IRKÇI AKIMLARA DİKKAT 

Avrupa’da yükselen ırkçı akımlara dikkat çeken Çakırözer, “Böyle bir ortamda Türklerin deiçinde yer aldığı Müslüman toplumunun camilerini, derneklerini, kurucularını fişleyen bir dijital haritanın Avusturya resmi makamları tarafından yayınlanması kabul edilemez. Bu ayrımcı ve yabancı düşmanlığını körükleyecek girişimden mutlaka kaçınılmalı” dedi.Çakırözer, yurtdışındaki Türklerin Türkiye’de 2019 ve 2020 yıllarındaki hesap bilgilerinin çalıştıkları ülkelere bildirilmesine ilişkin Otomatik Bilgi Paylaşımı Anlaşmasının dayüzbinlerce mağduriyet doğuracağına dikkat çekerek, “Anlaşmanın bu haliyle uygulanmasına karşıyız. Mutlaka ertelenmeli” dedi.

YURTDIŞINDAKİ TÜRKLERİ DİNLEDİ

Avusturya’da kaldığı süre içinde Viyana’da TBMM Dışişleri Komisyonu heyetinin Türk dernekleriyle yaptığı toplantılara, St Pölten’de de CHP Avusturya Birliği’nin organize ettiği yurttaş buluşmasına katılan TBMM Yurtdışı Türkler Komisyonu Üyesi Utku Çakırözer şu değerlendirmelerde bulundu:

OTOMATİK PAYLAŞIMDA 7 MİLYON YALNIZ BIRAKILDI

Avrupa’da yaşayan yurttaşlarımızın Türkiye’deki finansal bilgilerinin bulunduklarıülkelerle paylaşılmasına ilişkin Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması bilgi verilmeden yürürlüğe sokuluyor. Hem de son iki yılı kapsayacak biçimde geriye dönük olarak bilgiler verilecek. Yurtdışındaki 7 milyon Türk iktidar tarafından yalnız bırakılmıştır.Yüzbinlerce yurttaşımız mağduriyetler yaşamak zorunda kalacak

Anlaşmanın ne getirdiği konusunda halka bugüne kadar aydınlatıcı bilgi verilmediği gibi 31 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı imzası ile yürürlüğe girmesinden sonra da hâlâ kimse bir şey bilmiyor. Vatandaşın bilgilerinin hangi ülkelere ne zaman bildirileceği hâlâ belli değil. Tek bilinen geçmişe dönük bildirim de yapılacağı. Yani yurttaşlarımızın 2019 ve 2020 banka bilgileri gönderilecek. Anlaşmaya karşı değiliz ama bu haliyle yürürlüğe girmesi büyük haksızlıktır, büyük vefasızlıktır.

Yapılması gereken bellidir. Yurtdışındaki yurttaşlarımız ayrıntılı bir şekilden bilgilendirilmeden bu anlaşma yürürlüğe sokulmamalıdır. Uygulamayı 2022’den itibaren başlatmalıyız. Ve geçmişe dönük bilgiler kesinlikle verilmemelidir.

Deniliyor ki ‘Bilgileri vermezsek kara listeye sokacaklar’. Tabi ki ülkemizin karaparayla anılmasını, yaptırım listelerine alınmasını hiçbirimiz istemeyiz. Ama kendi vatandaşımızın hakkının, hukukunun korunması da her şeyden önemlidir. İktidar 7 milyon vatandaşa sırtını dönmüştür.

SAĞLIK HİZMETİ ALAMIYORLAR

Avusturya ve Almanya’daki Türklerin, Türkiye’de bulundukları süre içinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi noktasında büyük sıkıntılar yaşanıyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti mutlaka Avusturya ile Almanya ile geçmişte yapılan sosyal güvenlik anlaşmalarını yeniden müzakere etmeli, sorunların çözümü için adım catılmalıdır. Suriyeli göçmenlerin sıkıntısız aldığı sağlık hizmetlerinden, Avrupa’da yaşayan kendi vatandaşımızın yararlanamıyor olması kabul edilemez.

MAVİ KARTLILAR SIKINTILI

Çifte vatandaşlığa izin verilmediği için, Almanya’nın Avusturya’nın vatandaşlığınıalıp Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını bırakan Türklerin, Türkiye’deki hak ve hukukunun korunması noktasında büyük sıkıntılar yaşanmakta. ‘Mavi kartlılar’ dediğimiz sayıları yüzbinleri bulan kesimin vatandaşlık ve diğer konulardaki talep vesıkıntılarının karşılanması için hiçbir adım atılmaması vatandaşlarımızı üzmekte. Mavikartlılar için kapsamlı bir mevzuat düzenlemesine ihtiyaç bulunmakta.

YURTDIŞI SEÇİM BÖLGESİ ŞART

Yurtdışında yaşayan Türklerin sorunlarını çözmenin en iyi yolu kendi temsilcilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulundurmalarından geçer. Yurtdışı seçim bölgesimutlaka hayata geçirilmelidir.

Avusturya’ya okumaya giden öğrencilerden alınan harçların, başka ülkelerden gidenlere oranla çok daha yüksek olması; bedelli askerlik uygulamasında yurtdışındaki vatandaşlarımıza getirilen koşulların ağır olması da vatandaşlarımızın yaşamakta olduğu diğer önemli sıkıntılar.

AYRIMCILIĞI, NEFRETİ KÖRÜKLEYEN HARİTA OLMAZ

 Avusturya hükümetinin bir kanadının, ülkedeki camileri ve üyelerini takip amacıyla oluşturduğu, camiler ve kurucu dernekleri ile yöneticilerinin kişisel bilgilerinin paylaşıldığı dijital ‘İslam haritası’ uygulaması kaygı verici. Avusturya’da ve genelde Avrupa’da Türklere yönelik ayrımcılığı, nefreti, ırkçılığı körükleyebilecek buuygulamadan vazgeçilmelidir. Hangi inançtan olursa olsun, nerede olursa olsun ayrımcılığı, nefreti körükleyebilecek ve bazı kesimleri hedef haline getirecek söylem ve uygulamalar yanlıştır. Böyle bir harita, Türklerin ve Müslümanların bulunduklarıülkelere uyum politikalarına, sosyal barış hedefine zarar verir. Bu ayrımcı ve yabancıdüşmanlığını körükleyecek girişimden mutlaka kaçınılmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir