Alman Vatandaşlığına Kabul Süreci kısaldı

Alman Vatandaşlığına Kabul Süreci kısaldıAtatürkçü Düşünce Derneği’nin Hamburg Türk Toplumu (TGH) salonunda düzenlediği “Çifte Vatandaşlık” konulu bilgilendirme  toplantısıaa konuşmacı olarak katılan Avukat Kemal Su,  Çifte Vatandaşlığa geçişin önemli noktalarını anlattı. 

HABER:Hasan Ekiz / Foto: Gökhan Koca (Gazetem.eu/ Liman)   

Modern Vatandaşlık Yasası Almanya’da 27 Haziran’da yürürlüğe girdi.Yeni “vatandaşlık Yasası,” Türk gurbetçiler için Çifte Vatandaşlığın önünü açtı.

Gerekli şartları taşıyan Türkler, artık Alman vatandaşlığıda alarak çifte vatandaş olabilecek. Bu yasa, Alman vatandaşlığını alabilmek için Türk vatandaşlığından çıkması şart koşulan gurbetçiler için büyük önem arz ediyor. Hamburg Türk Avukatlar Birliği Başkanı Avukat Kemal Su‘nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıda birçok vatandaş konu ile ilgili merak ettiği soruları yönelterek ‘çifte vatandaşlık”hakkında detaylı bilgi aldı.

Avukat Kemal Su ; Yeni uygulama ile vatandaşlığa kabul sürecinin de kısalacağını belirtti.Daha önce aranan sekiz yıl yasal olarak ikamet etmiş olma şartının 5 yıla indirileceğini ifade eden Su,sosyal bakımdan uyum sürecinde üstün başarı gösterenler için, Almanya’daki ilk üç yılından sonra başvuru hakkı tanınacağını söyledi.

Yasa değişikliği ile yabancı anne babanın Almanya’da doğan çocukları da direkt olarak Alman vatandaşlığına sahip olabileceğini dile getiren Avukat Su, bu haktan yararlanabilmek için ebeveynlerden birinin 5 yıldan fazla Almanya’da düzenli olarak ikâmet etmesi ve sürekli oturuma sahip olmasının gerektiğini belirtti.

Başvuru koşullarına da değinen Su ; “Vatandaşlığa başvuran kişilerden “Alman Anayasası’nın demokratik temel düzenine bağlılık göstermesi,  ayrıca din özgürlüğü ve kadın haklarına da saygı duyulduğunun taahhüt edilmesi beklenmektedir” dedi. 

Almanya’da lise veya yüksek öğrenim yapmayanlar ise “Einburgeriungstest” (“Vatandaşlığa kabul testi“) adı verilen vatandaşlık testini yapacak.Ayrıca başvuran kişinin adli sicil kaydında herhangi bir suçtan mahkumiyetinin olmaması şart koşuluyor olması, B1 seviyesinde yazılı ve sözlü Almanca dil becerisinin de kanıtlanması gerektiği ve aynı zamanda başvuru sahibinin herhangi bir sosyal destek almamasının ve kendi geçimini sağlıyor olma şart olduğunu sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir