Almanya tarihinin en büyük vergi skandalında Şansölye Scholz mercek altında

Almanya tarihinin en büyük vergi sahtekarlığı olarak nitelendirilen “Cum-ex” skandalında, Başbakan Olaf Scholz ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) üzerindeki baskı artıyor.

Alman kamuoyu, 2011-2018 yıllarında Hamburg Eyaleti Başbakanı olarak görev yapan şansölyenin, vergi skandalına karıştığı belirtilen Warburg Bankası meselesinde hangi rolü oynadığının ortaya çıkarılmasını istiyor.

Scholz, Hamburg Eyalet Meclisinde skandalın aydınlatılması için kurulan araştırma komisyonunda 19 Ağustos’ta ifade verecek.

Köln Savcılığı ise konuyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, eski SPD Federal Meclis Milletvekili ve Scholz’a yakın isimlerden Johannes Kahrs’ın bankadaki özel kasasında 200 bin euronun üzerinde paraya rastlandığını açıkladı.

Alman basınında çıkan ve Hamburg Eyalet Meclisindeki araştırma komisyonunun üyelerine dayandırılan haberlerde ise ayrıca Scholz’un Hamburg Eyalet Başbakanlığı döneminde kullandığı elektronik posta adresine gelen iletilerin incelendiği aktarıldı.

‘S​​​​​iyasi müdahale olduğuna ilişkin bir kanıt yok’

Daha önce de araştırma komisyonunda ifade veren Almanya Başbakanı Scholz burada, Warburg Bankası yöneticileriyle ve Kahrs ile yaptığı görüşmelerin içeriğini hatırlamadığını söyledi.

Scholz, Berlin’de bugün düzenlenen basın toplantısında da Warburg Bankasına ilişkin gelişmelerle ilgili herhangi bir sorumluğu bulunmadığını belirterek, “Herhangi bir siyasi müdahale olduğuna ilişkin bir kanıt yok” ifadesini kullandı.

Şansölye Scholz, Kahrs’ın bankadaki kasasında bulunan nakit parayla ilgili de bir şey bilmediğini, Kahrs ile uzun süreden beri görüşmediğini belirtti.

Bir gazetecinin, bankacıların Scholz ile görüştükten sonra “çalınmış parayı” vermediklerini ileri sürmesi üzerine Scholz, “Bu iddiayı kanıtlayamazsınız. Böyle bir şeyi söylediğinizde düşünün” uyarısında bulundu.

Ülkedeki muhalefet partileri de, Scholz’dan bankacılarla neler konuştuğunu ve eski milletvekili Kahrs’ın banka kasasında bulunan paranın nereden geldiğini açıklamasını talep ediyor.

‘Cum-ex’ skandalında neler yaşandı?

Köln Savcılığı geçen yıllarda “Cum-ex” olarak adlandırılan işlemler yoluyla vergi kaçakçılığı şüphesiyle Hamburg, Frankfurt ve Münih’teki çeşitli finans kurumlarının binalarında ve Scholz’un Maliye Bakanı olduğu dönemde Maliye Bakanlığında aramalar yaptırmıştı.

Almanya, tarihinin en büyük vergi sahtekarlığı skandalı olarak bilinen “Cum-ex” soruşturmasında ülkede başta bankacılar olmak üzere varlıklı yatırımcılar ve avukatların sistematik olarak devletten, hiç ödemedikleri vergilerin geri ödemesi için karmaşık hisse senedi anlaşmalarına imza attıkları ortaya çıkarılmıştı.

Ülkenin tanınmış ceza savunma avukatlarından Gerhard Strate şubat ayında Scholz ve eski Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher’ı “Cum-ex” skandalında vergi kaçakçılığına yardım ve yataklık etmekle suçlayarak suç duyurusunda bulunmuş, iki SPD’li politikacıyı 2016’da Hamburg merkezli Warburg Bankasının Cum-Ex hisse senedi anlaşmalarıyla devlet hazinesinden aldığı 47 milyon euroluk vergi iadelerini zamanında geri talep etmemekle suçlamıştı.

KAYNAK : EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir