Almanya’da artan petrol fiyatlarına karşı ucuz ulaşım: 9 euroluk bilet uygulaması devam edecek mi?

Almanya’da bir kamuoyu yoklamasına göre, artan petrol fiyatları karşısında toplu taşıma kullanımını özendirmek için yaz boyunca uygulanan ucuz bilet kampanyasının uzatılmasına halk destek veriyor.

Ülke genelinde geçerli 9 euroluk yaz seyahati fırsatı hakkında Alman kamuoyu araştırma enstitüsü Civey’in yaptığı anket, yoklamaya katılanların yüzde 55’inin ucuz biletin uzatılmasını istediğini gösterdi. Almanların yüzde 35’i ise bilet süresinin değiştirilmemesi yönünde görüş bildirdi.

Haziran başında başlayan ve normal şartlarda ağustos sonunda noktalanacak olan uygulama ise koalisyon hükümetinde bölünmelere neden oldu. Hür Demokrat Parti (FDP) lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner ucuz ulaşım anlaşmasının uzatılması yönündeki talepleri eleştirirken, attığı tweette “bedava zihniyetinin sürdürülebilir bir şekilde finanse edilemeyeceğini, verimli ve adil olmadığını” söyledi.

Der Spiegel Gazetesi için yapılan ankete katılan ve hükümetin diğer ortakları Sol Parti ve Sosyal Demokrat Partisi’ni (SPD) desteklediğini belirten Almanların ise indirim kampanyasından yana görüş bildirdiği görüldü.

Ucuz biletin fikir babalarından Yeşiller Partisi ise fiyatın bölgeler için 29’a, ülke geneli için ise 49 euroya yükseltilmesini önerdi.

Ucuz bilet uygulamasıyla ilgili siyasi partiler arasında görüşmeler sürerken, genel kanı söz konusu uygulamanın aynı şekilde devam etmeyeceği, fiyatın biraz daha yüksek olacağı ancak uygulama öncesine göre daha ucuz olacağı yönünde.

Üç koalisyon partisi SPD, Yeşiller ve Liberaller, mart ayında, toplu ulaşımda indirime gidilmesini, bütçe planının bir parçası olarak sunmuştu.

Mayıs ayı sonlarında kabul edilen bu program, Ukrayna’daki savaş nedeniyle enerji maliyetlerinin artması ve dolayısıyla artan ev faturalarını azaltmayı amaçlıyordu.

Almanlar tarafından büyük rağbet gören projenin finansmanı için federal bütçeden eyaletlere 2,5 milyar euro mali yardım yapılmıştı.

Kaynak : EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir