Almanya’da aşırı sağ kaynaklı suç artışı alarm veriyor

Yeşiller partisi Bavyera Meclis Grubu’nun paylaştığı verilere göre Almanya’da 2020 yılında 13 kişi aşırı sağcı şiddet kurbanı oldu. Ülkede aşırı sağcı şiddet içerikli saldırılar yüzde yirmi, radikal sağ örgütlerine katılım yüzde 7,7 oranında artarken sosyal medya üzerinden gerçekleşen nefret suçları ise ikiye katlandı.

Yeşiller Bavyera Eyaleti Meclis Grubu, aşırı sağ 2020 yılı verilerini kamuoyuna duyurdu. Yeşiller, İçişleri Bakanlığı’nın 30 soru önergesine verdiği cevapları rapor haline getiren Yeşiller, ırkçı şiddetin Almanya’nın iç güvenliğini tehdit eder hale geldiğini belirtti.

Yeşiller, Aşırı Sağ ve Irkçılık konuları Sorumlusu Cemal Bozoğlu, geçtiğimiz yıl 13 kişinin aşırı sağcı terör saldırılarında hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Bavyera Eyalet Milletvekili Bozoğlu, sağ şiddet yanlısı Werner S.’nin çevresinde toplanan 12 kişilik bir grup ile FKD (Feuer Krieg Division) örgütüne mensup bir kişinin camilere, sinagoglara ve tanınmış siyasetçilere yönelik saldırı hazırlığı içindeyken yakalandığını belirtti.

95 HÜKÜM GİYMİŞ, AŞIRI SAĞCI KAÇAK VAR

Bozoğlu, Susanne G. isimli 3. Weg (3. Yol) aşırı sağcı parti aktivistinin içinde mermi bulunan tanınmış kişi, kurumlara ve camilere gönderdiği içinde mermi bulunan tehdit mektuplarından sonra mühimmat temin ederken yakalandığını, ayrıca cezaevindeki aşırı sağ örgüt NSU’dan iki kişi ile iletişim içinde olduğu tespit edildiğini belirtti. Halen 95 hüküm giymiş ve şiddete bulaşmış aşırı sağcı kaçağın olduğunu kaydeden Bozoğlu “NSU’lu kaçak aşırı sağcıların nasıl bir tehdit oluşturduğunu göstermişti. AfD partisi şiddet yanlısı aşırı sağın parlamento ayağı rolünü üstlenmiş durumda. Aşırı sağda illegal yollardan silahlanma üç değişik polis baskınında ortaya çıktı. Bütün bu gelişmeler alarm veriyor” dedi.

IRKÇILIKLA MÜCADELEDE BİLGİ MERKEZİ KURULMALI

Aşırı sağcı şiddetin Almanya’nın iç güvenliğine tehdit oluşturan şiddet odaklarının başında geldiğini kaydeden Bozoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“İçişleri bakanı 2020 istihbarat raporunu açıklarken geçen yıldan farklı olarak eski söyleme geri dönerek sağ ve sol ve islamcı terörü aynı kefeye koydu. Bu büyük bir hatadır. Radikalizm ve Terör Şubesi’nin (ZET) yaptığı açıklamada 408 soruşturmanın 186’sı aşırı sağ, 63 İslamcı kesim ve sadece 18 soruşturma aşırı sola yönelik. Güvenlik birimleri bu durumu ciddiye almak ve bütün kararlılıkla üzerine gitmek zorunda. Irkçı saldırıya uğrayanlar korunmalı ve kurumsal destek verilmeli. Bunun yanında ırkçılıkla mücadelede bilgi merkezi kurulmalı, yapılan ırkçı saldırılara ilişkin bilgiler toplanmalı ve buna bağlı olarak önlemler geliştirilmelidir.”

Kaynak : BİRGÜN / MÜNİH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir