Almanya’da her beş çocuktan biri yoksul

Almanya’da Paritaetischer Wohlfahrtsverband adlı sosyal kuruluşun araştırmasına göre ülkedeki yoksulluk, pandeminin ikinci yılında (2021) yüzde 16,6’lık oranıyla yeni bir zirveye ulaştı. Rapora göre ülkede her beş çocuktan biri yoksul. Almanya’da artan enflasyonun yoksulluğu daha da tırmandırması bekleniyor.

Paritaetischer Wohlfahrtsverband raporuna göre, Almanya’da yoksul insan sayısı 13,8 milyon oldu. Rapora göre, pandemi sırasında yoksul insan sayısı 600 bin arttı, her beş çocuktan biri yoksul hanede yaşıyor.

Son bir yılda artan enflasyona ve enerji fiyatlarına dikkat çeken Paritaetischer Wohlfahrtsverband, durumun daha da vahim hale geleceğini belirterek, Federal Hükümete kira yardımı, üniversiteli gençlere destek gibi düşük gelirli hanelerin temel ihtiyaçlarını kapsayan bir dizi önlemi içeren yeni bir yardım paket başlatma çağrısı yaptı.

Paritätisches Gesamtverband Genel Müdürü Ulrich Schneider, “Bulgular şok edici, pandeminin ekonomik etkileri şimdi tam kendini gösterdi. Daha önce hiçbir şekilde resmi mikro nüfus sayımı temelinde daha yüksek bir değer ölçülmemişti. Yoksulluk, pandemi sırasında olduğu kadar hızlı yayılmadı” dedi.

BREMEN BİRİNCİ, RUHR BÖLGESİ İKİNCİ SIRADA

Rapora göre pandemi sırasında büyük finansal kayıp yaşayan müteşebbisler (yüzde 9’dan yüzde 13,1’e) arasında yoksulluk yüksek oranda artarken zirveyi ise emekliler (yüzde 17,9), çocuklar ve gençler (yüzde 20,8) oluşturuyor. Mevcut rapora göre, Almanya’da yoksulluk bölgesel farklılık gösterdi. Schleswig-Holstein, Brandenburg, Baden-Württemberg ve Bavyera’da düşük oran tespit edilirken Kuzey Ren Vestfalya, Thüringen, Saksonya-Anhalt, Berlin ve Bremen ortalamanın üzerinde yoksulluk oranıyla dikkat çekti. Kuzey Ren Vestfalya’nın Ruhr Bölgesi, 5,8 milyon nüfusuyla Almanya’nın en büyük metropol bölgesi olarak yoksulluk politikası açısından ülkenin belli başlı merkezlerinden biri olmaya devam ediyor. Bu bölgede her beş kişiden biri yoksulluk içinde yaşıyor. Ülke sıralamasında, Ruhr Bölgesi, yüzde 21,1’lik yoksulluk oranıyla Bremen’den (yüzde 28) sonra ikinci sırada yer alıyor

SOL PARTİ FEDERAL MECLİS’E TAŞIDI

Konuyu Federal Meclis’in gündemine getiren Sol Parti (Die Linke) Eş Genel Başkanı Janine Wissler, “Bu zengin ülkede 13 milyon 800 bin kişi yoksulluk içinde. Her beş çocuktan biri yoksul. Bu sayı 2021 yılında tespit edildi. Bu tespit enflasyon artışı, enerji ile elektrik zammından önce oldu. Yoksulluktan en çok temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan insanlar ile çalıştığı halde bu konumda olanlar etkileniyor. Pek çoğunuz farklı ülkelere tatile gideceksiniz. Ay sonunu getirmek için çareler arayan, yiyecek yardımına ihtiyaç duyan bu insanların bir kaç yılda bir, iki üç gün gitmeleri dahi mümkün değil. Sürekli gelecek endişesi taşıyan bu insanlar hasta oluyor. Yoksulluk insanı hasta ediyor. Hastalık insanı yoksullaştırıyor. Böyle bir şeyin bu denli zengin bir ülkede olmaması gerekir” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Scholz’a yetişkin biri olarak sosyal yardım parası 449 avro ile nasıl geçinebileceğini sorduğunu kaydeden Wiessler, “Ne yazık ki yanıtlamadı. Sadece bunun çok para olmadığı konusunda hemfikir olduğumuzu söyledi. Başbakan bile yardım parasının temel ihtiyaçlarını karşılamayacağını düşünüyor. Bakan Lindner, desteklemek yerine uzun süreli işsizlerin parasını azaltmayı planlıyor. Bu asla kabul edilemez” dedi.

Kaynak:Birgün

https://www.birgun.net/haber/arastirma-almanya-da-her-bes-cocuktan-biri-yoksul-395021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir