ALMANYA’DA KAMUDA TOPLU SÖZLEŞME

Almanya’da kamu çalışanlarının maaşları 2022 sonuna kadar yüzde 4,5 oranında zamlanacak. Kamu ile sendikalar arasında yapılan anlaşmaya göre doğu ile batı arasındaki çalışma süresi de 2023 yılında eşitlenecek.

Almanya’da federal ve eyalet kurumları ile 2 milyon 500 bin kamu çalışanı temsil eden sendikalar arasında toplu ücret görüşmeleri sona erdi. Potsdam’da sendikalar ile birleşik kamu işverenlerinin (VKA) imzaladığı anlaşmaya göre, kamu çalışanlarına 2020 yılında 300 ila 600 avro tutarında korona desteği verilecek.

31 Aralık 2022 tarihine kadar süreyi kapsayan anlaşmaya göre çalışanların maaşı, 1 Nisan 2021’den itibaren en az 50 avro olmak üzere yüzde 1,4 oranında artırılacak. Çalışanlar, 1 Nisan 2022’den itibaren de yüzde 1,8 daha zam alacak. 

Anlaşma doğu tarife bölgesindeki belediye çalışanlarının çalışma saatlerinin, 1 Ocak 2022’den itibaren yarım saat ve 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yarım saat olmak üzere iki aşamada 40 saatten batı eyaletler düzeyine, 39 saate indirilmesini de öngörüyor.

Ver.di sendikasından yapılan açıklamaya göre bakıcılar yüzde 8,7, yoğun bakım ünitesi çalışanları ise yüzde 10 oranında zam alacak.

Daniel Merbitz

SENDİKA TEMSİLCİSİ MEMNUN

Eğitim sendikası (GEW) toplu iş görüşmeler şefi Daniel Merbitz, doğu ve batı çalışma saatlerinin eşit hale getirilmesini çok önemli olduğunu vurguladı. “İki Almanya’nın birleşmesinin üzerinden 30 yıl geçmesinden sonra, bu çok gecikmiş bir adımdır. Saatleri çok daha önce denleştirmek isterdik” vurgusu yapan Merbitz, genel sonucu da “Mevcut çerçeve içinde saygın sonuç” olarak değerlendirdi. Çalışanların koranavirüs koşullarında olağanüstü işler başardığını kaydeden Merbitz, “Çalışanlar etkileyici kampanyalar ve uyarı grevleri ile bir ücret sonucu için mücadele ettiler. Çünkü işveren tarafı sıfır öneriyle görüşmelere başladı. Toplu iş sözleşmesi süresinin 2022’de sona ermesi de olumlu. İşverenler daha önce dört yıllık bir süre talep etmişlerdi” dedi. Federal düzeyinde ve belediyeler için toplu ücret görüşmesi komisyonu ve GEW’nin koordinasyon kurulu bugün toplu pazarlık sonucunu büyük bir çoğunlukla onayladı. Toplu iş görüşmesi öncesinde sendikalar kamu çalışanları için yüzde 3,8 oranında zam talep etmiş ve pek çok kentte uyarı grevlerine gitmişti. İşveren ise her yıl için yüzde 1 oranında zam vermeyi teklif etmişti.

Kaynak : www.birgun.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir