Almanya’da şirketlerin yönetim kurullarında en az bir kadın!

Almanya hükümeti, büyük şirketlerin yönetim kadrosunda en az bir kadının bulunmasını şart koşan yasa tasarısı kabul etti.

Söz konusu düzenlemeye göre; borsada işlem gören firmalardan 2 binden fazla personel ile yönetim kurulunda 3 üyesi bulunanlar, en az bir kadını yönetim kuruluna almak zorunda.

Adalet Bakanlığına göre yeni yasa 70 kadar şirket için etkili olacak. Bu şirketlerden 30’unun yönetiminin tamamının erkeklerin elinde olduğu biliniyor.

Yürürlüğe girmesi için parlamentonun onayı gerekiyor

Hükümet, devletin de hisse sahibi olduğu, yönetim kurulu en az iki üyeden oluşan yaklaşık 90 kadar firmada da en az bir kadını yönetici olarak görmek istiyor. Ülkede 2015’te yürürlüğe giren bir mevzuat kapsamında, firmaların denetim kurullarında bulunan kadınların oranının en az yüzde 30 seviyesinde olması sağlanmıştı.

Düzenlemenin hayata geçmesi için parlamentonun da onayını alması gerekiyor. Adalet Bakanı Christine Lambrecht konuya ilişkin yazılı açıklamasında, “Bu tür kurallar sadece yönetim kadrosunu değil, şirketlerin kültürünü de baştan sona değiştiriyor” ifadesini kullandı. Alman bakan yeni yasayı “kalifiye ve azimli kadınlara yönetim seviyesinde hak ettikleri fırsatları sunan bir düzenleme” olarak tanımlıyor.

Kaynak : EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir