AVUKAT TALHA BARUT’TAN TEKZİP GİBİ AÇIKLAMA

Hamburg Barosu üyesi Avukat Talha Barut, özel uğraş alanına giren “gurbetçilerin emekliliği” konusunda bazı gazetelerde yayınlanan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını belirtti.

Avukat Talha Barut’un Facebook’ta yayınladığı KAMUOYUNA DUYURU başlıklı açıklaması şöyle:

KAMUOYUNA DUYURU

Maalesef Kuzey Almanya’da yayınlanan Post Gazetesi; 2020 yılı Şubat sayısı ile çok talihsiz bir habere imza attı. Gazetenin kaynak olarak gösterdiği Kurum ise Hamburg Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği. Maalesef bu Kurumda 7 Yıldan beri asaleten atanmış bir Ataşe bulunmamaktadır. Ataşe olmadığı için bir memur vekaleten bu görevi yürütmektedir. Sosyal Güvenlik Hukuku ile ilgili bilgilendirmeler ve basın açıklamaları ilgili memur tarafından yapılmaktadır.

Çıkan habere göre Emeklilik Sadece BAĞ-KUR’dan oluyormuş. Aksini iddia edenlere kesinlikle inanmamak lazımmış. Avukatlara da boş yere para kaptırılmamalıymış. Ataşelikten ücretsiz destek alınırsa BAĞ-KUR’dan emekli olunabilecekmiş. Yani insanlara 37.000 Euro ile 61.000 Euro arasında para ödeyerek nasıl 1200 TL maaş alacakları öğretilecekmiş.

Post Gazetesinde çıkan bu haber bana yıllar önce Elbe Express’de yayınlanan bir haberi anımsattı. İlgili habere göre Hamburg Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliğine vekaleten bakan aynı memur şu açıklamaları yapmış: ‘‘ Ne yazık ki çoğu vatandaşlarımız hukuki yollara başvurarak avukat tutuyor ve mağdur oluyorlar. Hiçbir vatandaşımızın avukata başvurarak emeklilik yoluna gitmesini tavsiye etmiyoruz çünkü böyle bir ihtiyaç yok ve olan vatandaşlarımızın hukuk yolunda harcadıkları paralarına oluyor.’ Kaynak: https://elbe-express.info/hamburg/hamburglu-trabzonsporlular-emekli-olmanin-yanitlarini-aradilar/.’

Yaklaşık 5 yıl önce yayınlanmış bu haber Ataşelik tarafından bugüne kadar tekzip edilmediğine ve hala internette yayınlandığına göre korkarız ki bu açıklamalar gerçek !!. Şayet açıklamalar gerçek değilse ve Ataşelik tarafından haberler tekzip edilirse bunu da sosyal medya hesaplarımızdan yayınlayacağız. Şimdiye kadar basın organlarında bu şekilde avukatları hedef alan, itibarsızlaştırmaya çalışan o kadar çok haber yapıldı ki tarafımızca artık yayınlanan bu haberlere karşı bir açıklama yapma zarureti doğdu.

Hukuki yollara başvurmayı mağduriyet avukatları da dolandırıcı olarak gösteren haberler tarafımızca hiçbir şekilde kabul edilemez. Avukatlar evrensel hukuk kuralları çerçevesinde müvekkillerinin haklarını koruyan ve gözeten kişilerdir. Almanya’da faaliyet gösteren ve barolara kayıtlı her avukat senelik 1 milyon Euro’ya kadar mesleki sorumluluk sigortası kapsamındadır. Almanya`da yasal olarak avukatlar internet sitelerinde hangi sigorta kapsamında olduklarını ilan etmek zorundadır. Avukatın yaptığı bir eylem ya da işlemden dolayı zarara uğrayan bir vatandaş sigortaya müracaat etmek suretiyle bu zararını karşılayabilir. Gerek Alman hukukunda gerekse Türk hukukunda mağduriyet durumunda vatandaşların başvuracağı merciiler bellidir. Mağduriyet iddiasında olan bir kişi pek tabii ki yasal yollara başvurarak hakkını alabilir.

Yazılı ya da görsel basında Avukatları kaptı-kaçtı göstermek kimsenin hakkı ya da haddi değildir. İnsanlar mağdur olursa hukuk yoluna başvurur. Hukuk yoluna başvurduğu için mağdur olmaz. Mağdur olduğu iddiasında bulunan kişi Avukatının sigortasına başvurur zararını karşılar. Kanunen avukat tutma zorunluluğu olmayan alanlarda bile herkes işlemlerini bir avukat danışmanlığında takip etme hak ve yetkisine sahiptir. İsteyen işlemini kendi kendine takip eder, isteyen çalışma ataşeliklerinde yaptırır isteyen de bir avukata ya da mahkemede kayıtlı bir uzmana müracaat eder. Ücretsiz bile olsa Almanya`da verilen her türlü danışmanlık faaliyetinin sigorta kapsamında olması yasal zorunluluktur. Maalesef Ataşelikten destek alınarak yapılan emeklilik işlemleri sigorta kapsamında değildir. Hamburg Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliğinde yetişmiş yeterli personel sıkıntısı olduğu bilinen bir gerçektir. Ataşeliğin vatandaşlara yardımcı olmaya çalışmaktaki samimiyetine inanıyoruz. Ancak verilen yanlış bir bilgi ya da yanlış bir form doldurulması sonucu düşük aylığa bağlanan vatandaşların zararlarını giderebilecekleri sorumluluk sigortası bulunmamaktadır. Bu durumda mağdur olmuş vatandaşların İdare Hukuku anlamında Devletin sorumluluğunu gitmesi gerekir ki bu da çok uzun ve meşakkatli bir yoldur. Davasında haklı çıkan vatandaş ancak kesinleşmiş mahkeme kararı ile yıllar sonra zararını tazmin edebilir. Devlet de kendisini zarara sokan memurdan bu tazminatı rücu eder.

SSK’dan hala emekli olmanın yolları olduğunu anlatan Avukatları böyle bir şey yok diyerek yalanlamak ve avukatlara başvurulmaması gerektiğini telkin etmek insanların hak arama özgürlüğüne müdahaledir. Sanki SSK’dan hala emekli olmanın yolları yokmuş gibi insanların sadece BAĞ-KUR’a yönlendirilmesi, insanlara çok ödettirilip az maaş bağlatılmaya çalışılması, aksini iddia edenlerin de para koparmaya çalışan insanlar olarak tanıtılması son derece yanlıştır.

Elbe Express’de ya da Post gazetesinde yayınlanmış talihsiz haberlerin kısa zamanda tekzip edileceği ve amacını aşan cümlelerin değiştirileceğini ümit ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur…

Avukat Talha Barut

Hamburg Barosu Üyesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir