GAZETEM

AYM’NİN ‘ENİS BERBEROĞLU’ KARARI SİYASETE BOMBA GİBİ DÜŞTÜ!

Anayasa Mahkemesi’nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında bugün aldığı karar, siyasete bomba gibi düştü. AYM’nin aldığı “Berberoğlu’nun seçme ve seçilme hakkı ihlal edilmiştir” kararının ardından Ankara kulislerinde Berberoğu’nun vekilliğe geri dönüp dönemeyeceği konuşulmaya başlandı. CHP’nin hukukçularından Aydın milletvekili Bülent Tezcan, “AYM kararı ile Berberoğlu’nun millletvekilliği avdet eder” diyerek, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a Berberoğlu’nu vekillik görevine başlaması için TBMM’ye davet etmesi çağrısında bulundu.

CHP Milletvekili Tezcan, Anayasa’nın 153. maddesinin son fıkrası uyarınca, AYM’nin yasama, yürütme, yargı organları ile idare ve tüzel kişilerin üstünde konumlandığını, dolayısıyla son ve kesin karar mercii olduğunu vurguladı.

Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş ve görevlerini düzenleyen kanunun 50. maddesinin 2. fıkrası uyarınca da, AYM’nin “ihlal” kararı verip mahkeme hükmünü bozması halinde yargılamayı yapan alt mahkemenin yeniden yargılama yoluna gitmesi gerektiğini de vurgulayan Tezcan şöyle konuştu:

Aydın Milletvekili Bülent Tezcan

TEZCAN: TÜM ÖZLÜK HAKLARINI DA GERİ ALIR

Tezcan, AYM’nin yerel mahkeme ve Yargıtay’ın kararlarını “yok hükmünde” kıldığı için, Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinden itibaren kaybettiği tüm özlük haklarını da geri alacağını vurguladı.

BERBEROĞLU’NUN AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA

Berberoğlu’nun avukatları Yiğit Acar ve Murat Ergün de AYM kararının ardından bir açıklama yaparak, Berberoğlu’nun yeniden yargılanması gerektiğini ifade ettiler. Avukatların açıklaması şöyle:

ʻʻCHP’li Enis Berberoğlu’na, MİT TIR’ları davasında, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamaktan” verilen 5 yıl 10 ay hapis cezası Yargıtay’da onanarak kesinleşmişti. Berberoğlu, yargılama sürecinde tutukluluğunun hukuksuz olduğu iddiasıyla AYM’ye başvurmuştu.

Exit mobile version