BARIŞ ÖNEŞ: YENİ KORONA ÖNLEMLERİ!

Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Barış Öneş’in (SPD), son hükümet ve eyalet yetkililerinin istişare toplantısında alınan yeni korona virüsle kararlarla ilgili açıklaması.

Değerli vatandaşlarımız, 

Yaz tatilinin yaklaşmasıyla birlikte tatilini Türkiye’de veya yurt dışında geçirmek isteyen Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın kafalarındaki bazı sorular da ön plana çıkmaya başladı. Salgın nedeniyle gerek Almanya’da gerekse Türkiye’de düzenlemeler, kısıtlama ve yasaklar vaka sayısına göre sürekli değişiyor. Biz de sizleri elimizden geldiğince güncel bilgilendirmeye çalışıyoruz. Seyahatler konusunda Türkiye’de ve Almanya’da şu an geçerli olan uygulamalar şu şekildedir:  

15 Nisan 2021 tarihi itibarıyla insidans değeri 160’lara yükselen Almanya, önemli bir durum olmadıkça Almanya içinde veya yurt dışına seyahat edilmemesini tavsiye ediyor. Almanya içinde oteller şu an sadece iş gibi zaruri durumlarda konaklama imkanı sunuyor ve turistik konaklamalar yasak.  

Vaka sayısı yükselen Türkiye yeniden yüksek riskli bölgeler listesine alındı. Bu ne anlama geliyor?  

Almanya’dan Türkiye’ye seyahat ederken dikkat etmeniz gereken hususlar:  

  • Türkiye’nin de dahil olduğu risk ve yüksek risk bölgesi sayılan ülkelere giderken de dönüşte de PCR testi yapılması zorunluluğu var. Almanya’dan Türkiye’ye gidenler 72 saatten eski olmayan PCR testi ibraz etmek zorunda. Yükümlülük 6 yaş itibarıyla geçerli.  
  • Her iki ülkenin havalimanlarında ve uçakta seyahat boyunca tıbbi maske takma zorunluluğunuz var.  
  • 15 Mart’tan itibaren Almanya’dan Türkiye’ye gidenler https://register.health.gov.tr/ adresinden uçuştan önce kayıt yaptırmak zorunda. Bu kayıt yapılırken Türkiye’de kalacağınız adresi de bildirmek zorundasınız. Bu otel olabilir, kendi eviniz, arkadaşınız veya akrabanızın evi olabilir. Bu kaydı yaptırdıktan sonra size gelecek bilgilerin mutlaka tatil dönüşüne kadar her an yanınızda olması gerekiyor. Bunu kağıt üzerinde veya dijital ortamda yanınızda taşımalısınız. Zira bu kayıtla birlikte size bir HES Kodu (Hayat Eve Sığar) gönderiliyor. Türkiye’de şu an HES Kodu olmayanlar toplu taşıma kullanamıyor, otellerde konaklayamıyor, resmi dairelere, restoranlara, alışveriş merkezlerine giremiyor, yurtiçi otobüs, uçak gibi seyahat imkanlarını kullanamıyor. Her yerde bu kodu ibraz etme zorunluluğunuz var.  
  • Türkiye genelinde hafta içi saat 21.00-05.00 arası ve hafta sonları tüm gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor fakat bu uygulama turistleri için geçerli değil. Yani ikamet adresi yurtdışında olan vatandaşlarımız ister Alman vatandaşı ister Türk vatandaşı olsun, bu kısıtlamalardan muaf tutuluyor. Fakat bu durumunuzu belgeleyen kimlik, pasaport gibi resmi belgelerinizi her zaman yanınızda taşımanız gerekiyor. Tabii HES Kodu’nuzu da.  
  • Almanya’dan Türkiye’ye uçanlar için karantina zorunluluğu yok.  

Türkiye’den Almanya’ya seyahat ederken dikkat etmeniz gereken hususlar:  

  • Türkiye’den Almanya’ya dönüşte www.einreiseanmeldung.de sitesinden kayıt yaptırma zorunluluğu var. Bu kaydı yaptırırken uçacağınız uçağın tüm bilgilerine ve Almanya’da kalacağınız adres bilgilerine ihtiyacınız var. Bu bilgiler otomatik olarak bağlı bulunduğunuz sağlık dairelerine de ulaştırılıyor. Kaydınızı yaptırdıktan sonra bu bilgileri dijital veya kağıt üzerinde yanınızda taşımanız gerekiyor. Zira Türkiye’den Almanya’ya dönerken bunu check-in işlemleri esnasında ve Almanya’ya girerken yapılan pasaport kontrolünde bu belgeyi göstermeniz gerekiyor.  
  • Almanya’ya dönüşte 48 saati geçmeyen PCR testinin ibraz edilmesi gerekiyor. Türkiye’den Almanya’ya uçarken 2 yaş itibarıyla herkesin test yaptırması gerekiyor. Hızlı test ve antijen testler kabul edilmiyor. Negatif sonuçlu testiniz olsa dahi risk bölgesinden gelenlerin 10 gün, bazı eyaletlerde 14 gün evde karantinada kalması gerekiyor. Hamburg’da bu uygulama şu an 14 gün. Karantinadan erken çıkmak isteyenler 5. günden itibaren PCR testi yaptırarak testin sonucunun negatif çıkması durumunda karantinadan erken çıkabilir. Bu bilgiler zaten size bilgi formu şeklinde verileceği için ‘ben bilmiyordum’ demeniz sizi cezadan kurtarmaz. Bu nedenle mağdur olmamak için karantina kurallarına lütfen dikkat edin. Ve testlerinizi gerekli durumda ibraz edebilmeniz için bir süre muhafaza edin, atmayın, silmeyin! 
  • Karantina sürecinde evden çıkmadığınız gibi eve misafir de alamıyorsunuz, bilginize. Sağlık dairesi kontrol için bazen telefonla arıyor, bazen de eve kadar gelerek kontroller yapabiliyor.  
  • Karantinadan muaf olanlarla ilgili bilgiye şu siteden ulaşabilirsiniz: https://www.hamburg.de/contentblob/14871064/eaad530ebfd636d970ddbe049b2089da/data/2021-04-08-coronaeinreiseverordnung-und-ausnahemregelungen-de.pdf 

Barış Öneş 

Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili  

16.04.2021 / HAMBURG 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir