Barış Öneş’ten gençlere ‘STAJ” çağrısı

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Barış Öneş, Billstedt semtindeki milletvekili bürosunda farklı etnik kökenlerden gençlere staj imkânı sunmaya devam ediyor.

Gençlerin okul, meslek eğitimi, üniversite ve siyasete yönelik motivasyonlarının ve bilgilerinin artmasında ve dolayısıyla meslek seçiminde stajın çok önemli olduğuna ve gençlerin eğitiminin her açıdan desteklenmesinin önemine vurgu yapan Öneş, şunları söyledi:  

Almanya’ya iş gücü olarak gelen göçmen bir ailenin çocuğuyum. Bugün ise bir hukukçu ve milletvekili oldum ama nereden geldiğimi hiçbir zaman unutmadım, unutmayacağım. Okul ve üniversite dönemimde eğitimimle ilgili tavsiye alabileceğim hiçbir akademisyen tanımıyordum. O zamanlar gençlere kapılar açmak için kendi kendime söz verdim. Bugün bunu başarabildiğim için mutluyum. Gençlerin eğitiminde ailenin de rolü tabii ki çok büyük. Bu bağlamda, özellikle çocuklarına daha iyi bir gelecek sunabilmek için burada en zor şartlar altında çalışan Türkiye kökenli ilk neslimizle ne kadar gurur duyduğumu bir kez daha dile getirmek isterim.  

Çıkmış olduğum yolda çok şey yaşadım, öğrendim, tecrübe kazandım ve bu bilgileri gençlerimizle paylaşmak istiyorum. Her şeyden önce onları motive etmek ve istenir, emek harcanırsa her şeyin başarılabileceğini onlara anlatmak istiyorum. Birçok göçmen kökenli çocuğun başına geldiği gibi; ben de iyi bir performansım olmasına rağmen dördüncü sınıftan sonra lise için tavsiye alamadım. Ama buna rağmen yılmadım ve liseye devam edip Abitur diplomamı aldım. Sonrasında da Hamburg ve Madrid’de hukuk eğitimimi tamamladım. Bunu siz de yapabilirsiniz. Bünyemizde staj yapmak isteyen gençler bana E-Posta (kontakt@baris-oenes.de), Whatsapp (0157 545 000 49), Facebook (Barisoenes) veya Instagram (BarisOenes) üzerinden başvurularını gönderebilir.” 

Barış Öneş 

Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Yaklaşık 2 yıl önce Hamburg’a mülteci olarak gelen Ezidi gençlerden 18 yaşındaki Alham, Barış Öneş’in milletvekili bürosunda staj yapan gençlerden biri. Ahlam niçin milletvekili bürosunda staj yapmayı tercih ettiğini şu cümlelerle izah ediyor: “Sosyal hayatımızın çerçevesini seçilmiş temsilcilerimiz belirlediği için hepimizin siyasetle ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle, özellikle kadın siyasetçilerin günlük yaşamda neler yaptıklarını birinci elden öğrenmek arzusuyla stajımı bir milletvekili bürosunda yapmak istedim. Ben de bu toplumun bir parçasıyım ve sadece içinde bu toplumun içinde yer almak değil, aynı zamanda şekillenmesinde de rol almak istiyorum. Barış Öneş’in bürosunda geçirdiğim zaman, beni siyasi olayları yakından takip etmem konusunda oldukça cesaretlendirdi ve motive etti. Zira politikacıların kararları hepimizi birçok açıdan etkiliyor.”  

Barış Öneş ve Alham

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Staj gençler için niçin çok önemli: 

  • İlerde yapmak istediğin mesleği, çalışmak istediğin işi önceden yakından tanıma fırsatı bulabilirsin. Bu şekilde hem meslek için uygun olup olmadığını, hem mesleğin ya da işin senin beklentilerine cevap verip vermediği konusunda fikir sahibi olabilirsin. Abitur öncesi staj imkanıyla, üniversitede okumak istediğin dalın sana uygun olup olmadığını tartabilirsin.  
  • Üniversite eğitimi sürecinde yapacağın stajla, üniversitede öğrendiğin teorik bilgileri pratiğe dökebilir, yönünü en sağlıklı şekilde belirleyebilirsin. 
  • Staj, iletişim ağını genişletmek açısından çok önemli bir fırsat. Bu süreçte tanıyacağın yeni insanlar aracılığıyla yeni meslek ve iş imkanlarına ulaşma şansın da artar.  
  • Stajını bitirdikten sonra staj yaptığın işyerinden / işverenden alacağın iyi bir staj mektubu (Praktikumzeugnis), ilerde yapacağın iş veya meslek başvurularında önemli bir referans olacaktır.  
  • Staj yaparken iş arkadaşlarına, müşterilere veya iş ortamında nasıl davranman gerektiğini öğrenebilirsin. Her mesleğin farklı müşteri kitlesi, farklı davranış biçimleri ve beklentileri var ve staj bunları yakından tanımak için önemli bir fırsat. 
  • Staj yapmış olmak, iş başvurusu yaparken sunduğun özgeçmişini de olumlu yönden etkileyecektir. İşverenler genellikle sadece teori değil, pratik bilgileri de olanlara öncelik verirler.  
  • Hiçbir stajın boşa yapılmadığını, vaktin boşa harcanmadığını hatırlatmakta fayda var. Tabii ki yapmış olduğun staj her zaman senin beklentilerinin karşılığı olmayabilir. Fakat ileriki yaşamında iş seçiminde önemli bir tecrübe kazanacağını unutma. En azından ne istemediğini öğrenmiş olursun.  
  • Staj sayesinde yeteneklerini, güçlü veya zayıf yanlarını keşfedebilirsin.  
  • Yeteneklerini geliştirebilirsin. Üstleneceğin her yeni görev, gerek sunum, geliştirme ya da ekip ruhu yeteneklerini güçlendirecektir. 
  • Hata yapabilirsin. Üzücü ya da sıkıntılı olsa bile staj dönemi bu gibi şeyleri öğrenmek için var. İnsanın öğrenirken hata yapması kadar doğal ne var ki? Üstelik stajyer olduğun için karşındakiler daha toleranslı olurlar.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir