Behçet Algan: “Galatasaray Hamburg Spor Akademisi kurulması rüyamızdır”

“Hamburg Muhtarı” Behçet Algan, Galatasaray’ın 6 puan geriden gelip Süper Lig  zirvesine averajla ortak olmasını Fatih Terim’in  meşhur “Biz bitti demeden Lig bitmez” sözüne bağladı.

Röportaj: Mehmet Atak / Fotoğraflar: Cem Suveren

Hamburg’un Altona ilçesinde SPD partisinden 4 dönem  İlçe Milletvekili (Türkiye’deki deyimiyle  Belediye Meclis Üyesi) olarak görev yaptıktan sonra siyasete nokta koyan Behçet Algan, kuaför dükkanının alt katındaki stüdyosunda pandemi döneminde başlattığı  haftalık “Hamburg Muhtarı” adlı TV yayını sezon finali yaparken, Gazetem.eu adına kendisiyle gerçekleştirdiğimiz  röportajda, spordan siyasete,  STK’lar ve kişisel geleceğine dair çok ilginç mesajlar verdi.

İşte Behçet Algan’la söyleşimiz: 

* Sayın Algan, biliyoruz ki işyeriniz mesai saatlerinde tam bir uğrak yeri gibi hareketli. Telefonlarınız da gece gündüz hiç durmuyor. Adeta bir “dert babası” durumunda olduğunuz hemen belli oluyor.  Siz “Hamburg Muhtarı” olarak ünlendiniz. Peki bu lakap ne zaman ve  nasıl doğdu?

MUHTAR LAKABINI GAZETECİ ORAL ÇALIŞLAR TAKTI

– BEHÇET ALGAN : Çoğu kişinin merak ettiği bu soruyu bana yönelterek açıklama fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Henüz politikada aktif görev almadığım yıllarda, ilk olarak Gazeteci Oral Çalışlar da bu lakabı bana taktı ve bir yazısında da kullandı.. Türkiye’de geç saatlere kadar insanları Televizyon başına kilitleyen “Siyaset Meydanı” adlı TV programı vesilesiyle Hamburg’a gelen ünlü sunucu Ali Kırca da Oral Çalışlar’dan esinlenerek  canlı yayın esnasında beni “Hamburg Muhtarı” olarak takdim etmişti.  “Muhtar” lafı da böylece benim bir lakabım olarak herkesçe benimsendi.   Bundan dolayı ben de geçen yıl yayınını başlattığım TV programına “Hamburg Muhtarı” adını koydum.

*  Çok önceleri başvuruda bulunmanıza rağmen Türkiye’deki Galatasaray Kulübü Üyeliğiniz geçtiğimiz aylarda ancak   gerçekleşti. Tebrik ediyoruz. Bu konudaki duygularınızı alabilir miyiz?

– B. A: Evet, epeyce gecikmeli de olsa Kongre üyeliğimin kabul edilmiş olması çok sevindirici bir olaydır. Hele hele ismimin o kabul toplantısında herkesin önünde anons edilmesi karşısında çok duygulu anlar yaşadım.  Hayatımda duyduğum en heyecanlı, dokunaklı mutluluk hisleri ile bir anda gözlerim doldu.  Corona pandemisi sebebiyle getirilen kısıtlamalar yüzünden o gün İstanbul’da olamadım ama orada beni torunum Elisa Algan temsil etti ve üyelik belgemi bana bir hafta sonra ulaştırdı. 

* Önemli bir bölümü Almanya’da olmak üzere Yurt dışında yaşayan 6 Milyon kadar insanımız var ve bu rakamın önemli bir bölümünün de  Galatasaraylı olarak düşünüldüğü ifade ediliyor. Hâl böyleyken, Özhan Canaydın dönemindeki üyelik projesini hariç tutacak olursak, son dönem GS Başkanları ve yöneticilerince Yurt dışındaki Türklere yönelik bir proje uygulamaya konuldu mu acaba ?

– B. A : Evet, başkanımız Mustafa Cengiz döneminde Galatasaray’ın yurtdışında tam bir örgütlenmeye gidilmesi hedeflenmişti ama  bazı merkezlerde başlayan toplantılar,  Corona pandemisi nedeniyle Hamburg’da  henüz yapılamadı. 

Genel Kurul’dan sonra işbaşına gelecek yeni yönetimin zaman içinde bu projeyi  ele alarak devam ettireceğini umuyoruz.

ŞAHSEN HİÇ BİR GÖREVE TALİP OLMADIM AMA GÖREVDEN DE KAÇMAM

* Türkiye’deki Genel Seçimler’de Yurt Dışı’nın da ülkelere göre bir Seçim Bölgesi olması konusu zaman zaman dillendiriliyor. Şayet bu sistem gerçekleşirse,  16 yıl Hamburg Altona’da SPD’den İlçe Milletvekilliği ve uzun zamandır da CHP ile yakın ilişkiler içinde olmanız sebebiyle Milletvekili Adayı olmayı düşünür müsünüz ?

-B. A : Şahsen hayatım boyunca herhangi bir göreve talip olmadım. Şu an siyasete ara vermiş olsam da, şayet gelecekte böyle bir teklif alırsam, görevden kaçmam ve elimi taşın altına koyarım. 

BÜYÜKELÇİLİK VE KONSOLOSLUK BİRİMLERİMİZ DE ROL ALMALI

* Size göre, Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın günümüzde öncelikli problemleri nelerdir ?

B.A : Problem çok ama en önemlisi Entegrasyon’dur.. Bu ülkede Entegrasyon’un gelişimi için yürütülen çalışmalar yeterli değil. Fısıltı halinde dillendirilen bazı konuşmalarda bu önemli projenin engellenmek istenmesi de iddia ediliyor. Türkiye ve diğer devletlerin de Eğitim ve Altyapı desteği vermeleri halinde bu sorun da aşama aşama amacına ulaşacaktır. Bu konuda Büyükelçilik ve Konsolosluk birimlerimizin daha etkin rol almaları beklentimizdir. 

BASKIN BİR SEÇİM DEMOKRASİYE BİR DARBEDİR

AKP’nin pandemi dönemine rağmen hızla kongrelerini tamamlaması, bazı partilerin henüz teşkilatlanma döneminde olması, YSK’nın son Nüfus sayımına göre illerin çıkaracağı Milletvekili sayılarını hemen  açıklaması size neyi çağrıştırıyor ? Türkiye’de bir Erken Seçim ihtimali görülüyor mu ?

– B. A : AK Parti’nin pandemi kısıtlamaları sürerken,  ülke çapında  tartışma yaratan kalabalık katılımlarla il ve ilçe kongrelerinden sonra Büyük  Kongresi’ni de yapması, Corona ortamında insanlarımıza atılan başka türden adeta bir atom bombasıdır.

Evet; bir erken seçim görünürdedir.  Şayet bir Baskın Seçim olursa, demokrasiye de ağır bir darbe vurulmuş olur. 

HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALACAKTIR

* Öte yandan AK Parti iktidarının yeni bir Anayasa ve değişitirilmiş bir Seçim Sistemi için hazırlık yaptığı haberleri de  medyaya yansıyor. Hedeflenen nedir?

-B. A : Niyetlerini samimi bulmuyorum. Yukarıda da belirttiğim gibi bunlar hep, görünürdeki seçimi kaybetme telaşının tezahürleridir. Seçim sistemleriyle oynayarak iktidarda kalmanın yollarını arama hevesleri de tıpkı 2019’daki Mahalli Seçimler’de görüldüğü gibi kursaklarında kalacaktır. Halkımız bu bilince erişmiştir artık. 

BAŞARILI TAKIMLARIMIZA TEBRİK

* Süper Lig’de gerilerden gelip iyi bir başarı çizgisi yakalayan Beşiktaş, hem Lig’de hem de Kupa’da şampiyon oldu. Galatasaray da 6 puanlık farkı kapatarak averajla ikinci oldu. Tabii sürekli eleştirilen Fenerbahçe de son maçlarda şampiyonluk şansını kullanamadı. Be çekişmeli ortam için neler söylemek istersiniz?

– B. A: Başta  şampiyon Beşiktaş olmak üzere Galatasaray ve Fenerbahçe ile tabii ki Trabzonspor ve Sivasspor’u da  tebrik etmek gerekir. Bizlere gerçekten çok heyecan dolu maçlar yaşattılar. Umarım hepsi de Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası’nda başarılı olurlar. Galatasaray’ın 6 puan geriden gelerek aynı puanla ikinci olmasını, Adanalı hemşehrim Fatih Terim’in meşhur “Biz bitti demeden Lig bitmez” sözüyle cevaplamış olayım.  Bu vesileyle Süper Lig’e yükselen Adana Demirspor ile Giresunspor’a da tebriklerimi sunuyorum.

HAMBURG GALATASARAY SPOR AKADEMİSİ KURULMASI BİZİM RÜYAMIZDIR

* Ve.. Son sorumuz: Bir grup arkadaşınızla birlikte Almanya’nın “Dünyaya açılan kapısı”  Hamburg’da 2001 yılında kurulan Galatasaray Derneği’nde Kurucu Başkan olmanızdan dolayı 20. kuruluş yılı münasebetiyle duyduğunuz hissiyatı açıklar mısınız ?

-B. A : Hamburg Galatasaray Derneği’ni 2001 yılında sarı kırmızılı renklere gönül vermiş arkadaşlarımızla birlikte kurduğumuzda, sportif yönden de geniş imkanara sahip Almanya’da yaşayan gönüldaşlarımız ile Türkiye’deki kulübümüz arasında bir köprü görevi kurarak, çeşitli projeler oluşturup geliştirme amacını gütmüştük. Hedeflediğimiz konseptlerden en önemlisi ise, Galatasaray Hamburg Spor Akademisi’nin kurulması projesi idi ve askıda kaldı. Ancak, asla vazgeçilmemiştir. 

Zaman içersinde ana hedeflerimiz bazı nedenlerle gerçekleşmediği gibi, genç nesillere ulaşarak yayılma konusu da rafta kaldı maalesef.. 20. kuruluş yılımızı kutluyor, Hamburg’da iş başına gelecek yeni dernek yönetimimize şimdiden başarılar diliyorum. 

                   ***

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir