Bekir Çataloğlu ile 50 yılık nostaljik Futbol

Türkiye profesyonel liglerinde futbolculuk kariyerinin zirvesine ulaşan Bekir Çataloğlu, Hamburg Türkspor ile Örnekspor’da yaşadığı güzel günleri gazetem.eu‘ya anlattı. Çataloğlu, reklamlı formaları neden giymek istemediklerini de içtenlikle açıkladı.

Söyleşi: Mehmet ATAK 

Bekir Çataloğlu ve Mehmet Atak

Geçtiğimiz günlerde Hamburg’a ayak basan eski futbolculardan Bekir Çataloğlu ile St. Georg semtinin simgesi sayılan Hansaplatz meydanında görüştük. Pandemi şartları sebebiyle ayakta birer kahve içerken, sohbetimize bir dönem birlikte top koşturduğu kaleci Cem Suveren (FB)  de katıldı. Spordan siyasete anıların tazelendiği bu görüşmenin bir bölümünde Malatyalılar Derneği kurucu başkanı işadamı Abdullah Bozkurt (GS)  da hazır bulundu. 3 büyüklerin taraftarları bir araya gelince, tabii ki “Şampiyon kim olacak” sorusu da otomatikman gündeme geliyor. Cevabı ise, “Bir aksilik olmazsa BJK” olarak belirlendi. Çataloğlu daha sonra, Türkspor takımında futbol oynamış eski hakemlerden Sedat Başaran‘la da bir araya geldi.   

Balıkesir’de 1949 yılında doğup, İlk ve Ortaokulu Balıkesir’de, Lise’yi  ise “Şöhretler Lisesi” olarak anılan Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi‘nde okuduğunu belirten Beşiktaş taraftarı Çataloğlu, söyleşimizde bakalım neler söyledi: .

LİSE DEĞİL, SANKİ FUTBOLCU YUVASI

“Şöhretler Lisesi denilmesinin sebebi, okul takımımızın   profesyonel 1., 2. ve 3. Lig‘de top koşturan  futbolculardan oluşmasıydı. Lise takımımızda  FB’li kaleci Yavuz Şimşek , Osman Arpacıoğlu , Sarı Levent.. Ankaragücü’nden İsmail Dilber, Cüneyt Memişoğlu , Müjdat Yalman.. PTT’den Tuncay (daha sonra GS ),  Tahsin.. Ankara Şekerspor’dan ben  Bekir Çataloğlu.. Hacettepe’den Fikret Çeliktaş..  Gençlerbirliği’nden Zafer Göncüler ( daha sonra FB ), Namık Aytun, Temel Belendir.. Toprakspor’dan Tansu Polatkan ( TRT spor spikeri ),  Petrol Ofis’ten Suavi ve Cahit.. Ankara Demirspor’dan Ulvi ve Eskişehirspor’dan Abidin ( rahmetli oldu ).

Üst üste 6 defa Türkiye Liselerarası Şampiyonu olduk . O yüzden okul takım Formamızda Ay -Yıldız vardı.  Üniversite tahsilimi Ankara  İktisadi Ticari İlimler. Akademisi’nde yaptım. . AİTA‘da 2 defa Türkiye Şampiyonu olduk.

YAŞIMI YÜKSELTTİLER

Bekir Çataloğlu, futbola nasıl başladığını anlatıyor: “Futbola mahalle arasında başladım . İlk lisansım da Balıkesir genç karmasında  çıktı. FB kalecisi meşhur Selahattin Ünlü antrenörümüzdü . İlk mahalle takımı Yüce Kurtuluş.. 17 yaşında ilk resmi külüp lisansım, daha sonra Susurluk Şekerspor’da ( Şeker Fabrikasında 18 yaşından küçükler çalışamadığı için, benim yaşım yükseltildi ve öyle başladım.”

PROFESYONEL LİG HAYATI BAŞLIYOR

Türkiye profesyonel liglerinde ilk adımını  1. Lig takımı  Ankara Şekerspor‘da atan Bekir Çataloğlu,  hayatındaki önemli dönüm noktası olan o günleri anlatırken, zaman zaman maziye dalarak şunları söyledi:    “Antrenörümüz, Ordu Milli takımında şöhret olan “Beton” lakaplı Mustafa Ertan’dı. Kaleci  Sefa.. Bekler : Aydın, Mehmet, Güngör ( Arap ), Salahatti, Doğan, Vahap ( A milli), Yalçın, Ata, Muharrem, Faruk .. Hepsi de o dönemin bilinen isimleriydi..”

Bekir Çataloğlu, daha sonra kendi şehrinin 2. Lig’deki temsilcisi Balıkesirspor‘da ve ardından da Ispartaspor‘da forma giyer. Antrenörleri ise, Galatasaray’da ve Milli takımda  uzun yıllar futbol oynamış Suat Mamat  ve Beşiktaş’ta yıldız olmuş “bombacı” Baba Recep Adanır’dır.   

3. Lig’deki takımı Ceyhanspor‘da Antrenörü Tuncay (BJK) ile   Ahmet Karlıklı (GS) olan Bekir Çataloğlu,  Ceyhanspor’da yaşadığı sakatlık dolayısıyla futbola ara verip, Üniversiteyi bitirdi. 

HAMBURG TÜRKSPOR ve ÖRNEKSPOR DÖNEMİ

Türkiye’deki profesyonellik hayatına nokta koyan Bekir Çataloğlu, 1980 yılı Mayıs ayında Berlin’e , oradan da Hamburg’ta gelir. Devamını kendisinden dinleyelim: 

Burada ilk takımım Türkspor oldu . Beraber oynadığım futbolcu arkadaşlar:  Fuat, Kaleci Engin, Şükrü( rahmetli ) Hasan, Cemil, Sami, Ömer K., Salim, Birol,Tanju, Necmi, Mustafa, Ekrem, K. Ömer. Efsane Başkan olarak andığımız Cihat Sipahi, uzun yıllar bu görevde kalmıştır. Daha sonra Diş doktoru  Muhakkar Özensel ve Mesut Sipahi abilerimizi saygıyla anıyorum.   

Antrenörümüz Erol Agay idi.. Sonra da Örnekspor’a geçtim. Bazen 500 seyirci önünde oynadığımız maçların coşkusunu unutmam mümkün değil. O dönemin Başkonsolosu İbrahim Dicleli’nin bilhassa Büyükelçilik Atatürk Kupası  vesilesiyle kulüplere gösterdiği yakın ilgi de hafızalarımızdadır.

HER GOLDEN SONRA HAVAYA FIRLATILAN ŞAPKA 

Atılan her golden şapkasını havaya fırlatarak hepimizi coşturan Örnekspor Başkan Mustafa Ünen abimiz..  Ve diğer başkanlar Behçet Algan , Rahmi Bursalı , Fethi Toprak (Ziya’nın amcası), Yahya Ceylan.. İzmir’deki köyünün adını Örnekspor’a veren Genel Kaptan  Zihni Soytürk abimiz..  Dayı lakaplı Antrenörümüz Nedim Akyürek.  Futbolcular : Kaleci Ömer Ünen ve Ufuk Babalar,  İbrahim Azizoğulları , Tamer Ünen , Orhan Topel , Ekrem , Yaşar Akyürek , Feyyaz , Süleyman , Sami Halacoğlu , Nevzat , Teo , Atilla , Osman , Ziya , Cumhur ve 2. takımdan Sedat Başaran.. Daha sonra 2 güzide kulübümüzün Örnek Türkspor adıyla birleşmesi..

Ve Hamburg Amatör Futbol Ligi’nde adını duyuran Etispor’u da belirtmemiz lazım..   Başkan Ünal Öğer.. Antrenörümüz Wolfgang.. Oyuncular: Kaya., Ülkü , İbrahim , Ömer , Yunus , Osman  ve diğerleri.. 

Yukarıda saydığım takımlarımızdaki başkan, yönetici, anctrenör, futbolcu ve malzemecileri  dün gibi hatırlıyor, kendilerini her daim anıyorum... Tabii ki ö dönemde görev yapmış olan tüm basın mensuplarını da..

Örnek Sporun unutulmaz Veteranlar Futbol Ligi kadrosu

REKLAMLI FORMALARI GİYMEDİK, AMA..

Emekli olduktan sonra memleketi Balıkesir’le Hamburg arasında mekik dokuyarak yaşamını sürdüren Bekir Çataloğlu, Hamburg’da eski dostlarıyla buluşup hasret gidermeyi de hiç ihmal etmiyor. Eski anıların tazelendiği bu sohbetlerin doyumsuzluğunu dile getiren Bekir Çataloğlu, bugünkü futbol dünyasında olmazsa olmazlardan biri olan “Forma Reklamı” konusunda futbolculuk döneminden kalma bir anısını da anlatırken şunları söyledi:  “Türkiye’den geldiğimde, Hamburg’daki ilk kulübüm Türkspor’du. Bir maç öncesinde yöneticilerimizin bize verdikleri formalarda bir firmanın reklamı vardı.

O günlerdeki düşüncelerimiz doğrultusunda  reklamlı forma giymek istemediğimiz için, tüm futbolcular maça çıkmayacağımızı söylemiştik. Ve Başkanımız Cihat Sipahi ve yöneticiler de bu  kararımızı  kabul etmişler.  Galiba 3 – 4 maç bu reklamlı formaları giymedik ama kulübümüzün forma reklamları ile yaşaması gerektiğini gördükten sonra, protestomuzdan vazgeçerek, reklamlı formalarla maçlara çıkmağa başladık. O formalarla çıktığımız  ilk maçımızı farklı kazanmamız ise, bizlerde sanki uğurlu gelmiş etkisi yarattı.”

Bekir Çataloğlu ve Sedat Basaran

Çataloğlu, futbol yaşamı boyunca Profesyonel takımlarda gördüğü takım arkadaşlığı, saygı ve dayanışmayı unutamadığını söylerken, Hamburg’da Amatör takımlarda ise  daha değişik şekilde yaşamış olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.    

Bekir Çataloğlu ile 50 yılık nostaljik Futbol” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir