BİG  iftarında Eyalet Başbakanı,  Meclis Başkanvekili ve Başkonsolos buluştu

Kuzey Almanya İslam Toplumu (BİG) Hamburg’da Belediye Başkanı, Başkonsolos,  Federal ve Eyalet Milletvekilleri ve diğer inanç temsilcilerinin davet edildiği geniş katılımlı bir programda iftar yemeğinde bir araya geldi.

Haber: Salih Kartal/  Fotoğraflar: Kadir Taçgın

İslam aleminin önemli yapı taşlarından biri olan Ramazan ayının son haftasına girdiğimiz günlerde , Kuzey Almanya İslam Toplumu pandemiden dolayı iki yıl aradan sonra örnek bir iftar programına imza attı. Salona girişten itibaren davetlilere yerlerine kadar eşlik ederek Türk misafirperverliğine yakışır tarzda  titizlikle hazırlanmış bir program olduğu gözlerden kaçmadı.

Wandsbek Golden Event salonundaki iftar proğramına Federal Meclis Başkan Yardımcısı. Aydan Özoğuz, Hamburg Belediye Başkanı Dr. Peter Tschentscher, T.C. Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, Endonezya Başkonsolosu Ardian Wicaksorg, Haham Shlomo Bistritzky, Piskopos Kirsten Fehrs, T.C. Din Ateşesi Osman Dikeç, İslam Birliği Milli Görüş  eski başkanı Ramazan Uçar, Şura Hamburg Başkanı. Fatih Yıldız, Şura S-Holstein  Başkanı Fatih Mutlu, TGH Başkanı. Murat Kaplan ve çok sayıda dini grup, STK temsilcisi  ve  İşinsanını katıldı. 

Nisa – Nur Evren ve Sacit Dizman’ın sunuculuğunu Almanca ve Türkçe yaptığı samimi bir atmosferde başlayan program, Kahire Muhajirin Camii’inden Hoca İmran Mansour’un okuduğu Kuran-ı Kerim dinletisininden sonra Hamburg’lu neyzen Osman Çelik ve Turan Vurgun kanun eşliğinde seslendirdikleri eserler dinlendi.

BIG BAŞKANI KARAOĞLU FAALİYETLERİNİ AÇIKLADI,

Davetliler ile tek tek ilgilenen evsahibi BİG Başkanı  Mehmet Karaoğlu Almanca olarak oldukça geniş bir yelpazedeki konular ve temenilerden oluşan selamlama konuşmasında Ramazan ayı  ile islamiyette birlikteliğin ve dayanışmanın önemine değindi.

Başkan Karaoğlu, ” İki yıl aradan sonra iftar sofrasında bir araya gelebildiğimiz için Allaha şükürler olsun. Sevgili dostlar, Ramazan ayı duyguların daha derinden hissedildiği , affetmenin, yardıma muhtaç olanlara yardım elinin uzatıldığı, sevginin daha derin hissedildiği aydır. Hepimiz pandemi sürecinde zor dönemler yaşadık. Bu zor dönemde cami cemati, STK, şura ve belediye güzel çalışmalar yaptık. Belediye’nin tavsiyelerini önemle cidiye aldık ve uyguladık. Bizim Camiimizde 250 gönüllü eğitmen ile online eğitim verdik. Gençler yardıma ihtiyacı olan yaşlıların eksiklerini giderdiler.“diyerek, sözlerinin devamında Ortadoğu’daki savaşlara ve bundan dolayı ortaya çıkan göçlere, göçler sırasında Akdenizde boğularak ölenlere seyirci kalınmasına değinen Karaoğlu günümüz Avrupa’sında Ukrayna savaşının sonucu nedeniyle sığınmacı olarak Almanya’ya gelenlere yardım elini uzattıklarına değindi. Hamburg’da Cami lerin eksikliklerini ve ihtiyaçlar karşısında yetersiz kaldığını anlatan Başkan, özellikle bazı semtlerdeki ihtiyacın aciliyetini ve bu konuda belediyenin kendilerine yardımcı olacağı yönündeki beklentilerini dile getirdi.

EYALET BAŞBAKANI’NDAN TEŞEKKÜR 

Birlik, beraberlik ve yardımlaşma mesajlarının verildiği akşam’da,  Hamburg Eyalet Başbakanı Dr. Peter Tchentscher, davetten duyduğu memnuniyeti  ve güzel atmosferde farklı inançlardan insanlarla olmanın verdiği mutluğu anlatarak başladığı konuşmasında sözlerine şöyle devam etti: 

“Güzel bir salonda gençler ile birlikte iftar sofrasında bulunmak beni mutlu etti. Hamburg bir çok sayıdamüslüman için inanç merkezidir. Pademi sürecinde olduğu gibi şimdi Ukrayna savaşı sürecinde islam toplumu bizim için her zaman yardıma hazır olduklarını belirttiler. 180 farklı ülkeden insanın yaşadığı şehirde camii cemaatlerinin katkıları çok önemli. Ayrıca diğer inanç temsilcileri ile birlikte görüşmek projeler yapmak çok kıymetli seyler. Bu birliktelik için teşekkür ederim. ” dedi.

AYDAN ÖZOĞUZ’DAN ÇALIŞMALARA ÖVGÜ

Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, pademi döneminde inanç evlerinin kapalı olması nedeniyle yaşlı insanların gönüllüler tarfından ihtiyaçlarının karşlanmasının bu nedenle enfeksiyon riskine karşı korunmalarının etkileyici bir çalışma olduğuna değinerek devam ettiği konuşmasında, eski politik platformda bazı politikacıların camiler ve islam üzerindeki çekincelerinin bugün artık  ortadan kalktığı yönündeki tecrübelerini paylaştı.

BAŞKONSOLOS EMİNE DERYA KARA’DAN İKİ  TOPLUMA DA  KATKI BEKLENTİSİ 

Almanyada henüz yeni sayılabilecek yakın bir tarihte göreve başlayan T.C. Hamburg Başkonsolosu Emine Derya Kara, “Almanya’da üçbuçuk milyonu bulan Türk toplumu ekonomik, sosyal, teknik ve diğer alanlarda kendini ispat etmiş olup, daha başarılı işlere imza atacağına inanıyoruz. ” diyen Kara, Türk Vatandaşlarının Hamburg’da yaşamaktan mutlu olduklarını, bu konuda Eyalet yetkilillerinin hassasiyeti için duyduğu memnuniyeti belirtirken ,” Bizlerin beklentisi Türk toplumunun kendi kimliğini muhafaza ederek her iki topluma katkı sağlaması ve başarılı olmasıdır. “ dedi.

Özlem Nas’ın moderatörlüğünde, dinler arası forum bünyesinde Haham Shlomo Bistritzky ile  Piskopos Kirsten, ortaklaşa aldıkları bölümde çalışmaları ve nedenleri hakkında bilgiler verdiler.

Program sonunda Başkan Karaoğlu kendilerine uzun yıllar  boyunca yardımlarından dolayı Marcus Schreiber ve Pastor Kai Krag ve IGM Genel Sekreteri Bekir Altaş’a günün anısına özel hazırlanmış birer tablo hediye etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir