CHP’Lİ ÇAKIRÖZER DÖVİZLİ BES DÜZENLEMESİNİ ELEŞTİRDİ, GURBETÇİLERİN TALEPLERİ İÇİN KAPSAMLI PAKET İSTEDİ

“Önce Ağustos’ta yaptığınız haksızlığı bitirin”

“Dövizle BES emekliliğin altarnetifi olamaz”

“Seçim zamanı verdiğiniz sözler nerede?

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan torba yasada yurtdışında yaşayan Türklerle ilgili düzenlemelerin eksik olduğuna dikkat çekerek, yurtdışında yaşayan Türklerin taleplerinin yer aldığı kapsayıcı, bütünlüklü bir paketin TBMM’den derhal çıkarılmasını istedi. Torbadaki dövizli BES düzenlemesini eleştiren Çakırözer, “Hani yurt dışı seçim bölgesi? Hani Türkiye’deki emeklilik kesilmeden Avrupa’da çalışabilme hakkı? Hani Türk Hava Yolları biletlerinde indirim? Hani Türkiye’de ücretsiz sağlık hizmetleri? Bu talepler neden bu torbaya konulmadı. Gurbetçilerimize reva gördüğünüz ama içinde sağlık sigortası, sosyal güvencesi olmayan dövizle BES emekliliğin alternatifi değildir. Gurbetçiler bizden tasarruf hesabı beklemiyor. Gurbetçiler bizden Ağustos ayındaki ayrımcılığın, haksızlığın kalkmasını ve SGK üzerinden emekliliğe geri dönüş bekliyor” dedi.

Yurt dışında yaşayan Türklerle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba yasa teklifi  TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başladı. TBMM’nin Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer görüşmeler sırasında söz alarak, torbada yer alan yurtdışında yaşayan Türklerle ilgili düzenlemelerin eksik ve yetersiz olduğunu söyleyerek, onların talep ve sorunlarının yer aldığı kapsamlı bir paketin Meclis’ten çıkarılmasını istedi.

AYIPLI KANUNUN GEREKÇESİ BUGÜN ORTAYA ÇIKTI

Gurbetçiye dövizle BES düzenlemesinin emekliliğin alternatifi olmadığına dikkat çeken Çakırözer, “İçerisinde sağlık sigortası yok, sosyal güvence yok, bunun nesi emeklilik? Daha Ağustos ayında gurbetçilerimizin Türkiye’den borçlanarak emeklilik imkânını neredeyse ortadan kaldırdınız. ‘Gurbetçiler nimet külfet dengesini bozuyor, bunu yaparsak 1 milyar lira kâr ederiz’ mantığıyla yüz binlerce gurbetçimizi SGK yerine BAĞ-KUR’lu yaptınız. O emekçilere patron primi ödettiniz. On yıllarca dişinden tırnağından artırıp kazandığı birikimiyle 2 bin, 2 bin 400 lira emekli maaşı almayı hak eden kardeşlerimizi 2 katı prim ödeterek yarısını yani bin, bin 400 lira maaş alır hâle düşürdünüz. Yurt dışındaki vatandaşlarımızı üvey evlat gibi gören o ayıplı kanunun gerekçesi işte bugün ortaya çıkıyor” dedi.

SARAYIN SAVURGANLIĞININ GÜVENCESİ GURBETÇİ OLAMAZ

Meclis’te gurbetçiye BES düzenlemesinin nereden çıktığını soran Çakırözer, şöyle konuştu:

“Gurbetçinin önce Türkiye’den emekliliklerini zorlaştırdınız, hatta binlercesini iptal ettiniz, şimdi de diyorsunuz ki: ‘Gönder dövizleri gerisini düşünme’ Nereden çıktı bu dövizli BES? Gurbetçilerin emeklilik hakkı sabote edildikten hemen sonra Maliye Bakanı Damat Bey’in programında duyduk. Ne diyordu? ‘Finansal sistemdeki risk birikimini azaltmak amacıyla dövizli BES uygulamasına geçilecek.’ Yani mesele gurbetçinin emekliliği, gelecek güvencesi değil, ekonomik krizin önlenmesi, sarayın savurganlığının güvencesi. Biz daha ülkemizdeki emekçilerin bireysel emeklilik sistemine güvenini sağlayamamışken gurbetçilerimize ‘Olsun, sen euroları gönder.’ diyoruz. Oysa, Türkiye’de fonların durumu ortada, işçilerin İşsizlik Fonu’nda biriken milyarlarca liralık kara gün akçelerini işsizler dışında herkes kullanıyor. Soruyorum: Biz işsizimizin birikimini bile kendisine ulaştıramazken gurbetçimizin döviz fonunun garantisini kim verecek?”

AĞUSTOS AYINDAKİ AYRIMCILIĞI KALDIRIN

 Konuşmasında yurtdışında yaşayan Türklerin taleplerini sıralayan Çakırözer, yurt dışındaki vatandaşlarımız bizden tasarruf hesabı beklemiyor, istedikleri belli. Birincisi, Ağustos ayındaki ayrımcılığın, haksızlığın kalkması ve SGK üzerinden emekliliğe geri dönüş. İkincisi, bulundukları ülkede çalışırken Türkiye’deki emekli maaşlarının kesilmemesi ve bu taleplerinde yerden göğe kadar haklılar, ifadelerini kullandı.

SEÇİM ZAMANI VERİLEN SÖZLERİ HATIRLATTI

AKP’ye yurtdışında yaşayan Türklere seçim zamanı verdiği sözleri de hatırlatan Çakırözer, “Seçim zamanı ülke ülke gezip verdiğiniz sözleri unutmuş olabilirsiniz ama yurt dışında alın teri döken milyonlarca kardeşimiz unutmadı ve bu Meclisten çözüm bekliyorlar” dedi. Çakırözer, “Yurt dışındaki kardeşlerimizin bizim ayrılmaz bir parçamız olduğunu size hatırlatmak istiyorum. Anadolu’da, hepimizin evinde, sokağında var olan gurbetçiler altmış yıldır en ağır koşullarda emeklerini ortaya koyarak sadece Avrupa’yı değil, vatanımızı da kalkındırdılar; onların hakkı ödenmez. Şimdi, hesapsız kitapsız yönetiminizin, savurganlıklarınızın faturasını bu kardeşlerimize kesemezsiniz. On yıllardır kalpleri vatan sevgisiyle, ay yıldızlı bayrak aşkıyla çarpan bu kardeşlerimizin çoktan hak ettikleri taleplerini el birliğiyle sağlamalıyız. Yapılması gereken, yurt dışındaki vatandaşlarımızın taleplerini böyle torbalarda boğmak değil; kapsayıcı, bütünlüklü paketi derhâl çıkarmaktır” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir