DİDF Hamburg 30. kongresini yaptı

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF) üyesi Hamburg İşçi ve Gençlik Derneği 30. kongresini pandemi koşullarına rağmen yoğun bir katılımla gerçekleştirdi.

Yaklaşık 150 kişinin katıldığı kongre,  Nobistor’daki HAKM salonunda gerçekleşti. Kongrenin açılışında konuşan dernek başkanı Dilan Baran, pandemi koşullarına rağmen devam eden dernek çalışmalarının sonuçları ile kongreyi yaptıklarına dikkat çekti.

Divanda DİDF Genel Başkanı Sefariye Ekşi, İdil Çallı ve Mehmet Ali Nergiz yeraldı. DIDF Genel başkanı Sefariye Ekşi bir konuşma yaparak dünya ve Almanya gündemini değerlendirdi ve emperyalistlerin Ukrayna  üzerindeki yeni paylaşım savaşına dikkat çekerek, silahlanmaya ve savaşa karşı ortak mücadeleyi güçlendirme çağrısı yaptı.

SOL PARTİ MİLLETVEKİLİ DENİZ ÇELİK’TEN HASTANE ELEŞTİRİSİ

Dernek yönetim kurulundan Milletvekili Deniz Çelik de söz alarak Hamburg’un gündemine ilişkin  görüşlerini aktardı. Çelik, Hamburg’u yöneten SPD – Yeşiller hükümetinin pandemi döneminde hastaneleri ve bazı bölümlerini kapatarak sağlık alanında kısıtlamalara gitmesine dikkat çekti. “Gerek federal hükümet, gerekse yerel hükümet milyarlarca euroyu büyük sermaye tekellerine aktardılar” diye konuşan Çelik, dernek olarak ırkçılık, konut, sağlık, işten atmalar, çevre ve silah ticareti gibi konularda kentteki mücadeleci güçlerle birlikte çalışmalar yaptıklarını ve bunu güçlendirerek sürdürmenin önemli olduğunu dile getirdi.

KONGREYE YOĞUN İLGİ

Kongreye konut inisiyatifi temsilcileri, Barış İnisiyatifi temsilcisi Markus Gunkel , Göçmen Kadınlar Birliği adına Güler Ulaş, HAKM yönetim kurulu Üyesi Musa Keleş, IJV Hamburg adına Ariyaneh Nayarzadeh, sanatçı Michael Weber de katılarak birer selamlama konuşması yaptılar. Konuşmacılar DİDF ile birlikte yürüttükleri çalışmanın daha da güçlenmesini istediklerini belirttiler.

Kongreye SPD Hamburg milletvekili Ali Rıza Şimşek, uzun yıllar Altona Belediye meclis üyeliği yapan Behçet Algan da katılarak destek verdiler. Kongreye hastalık ve farklı nedenlerle katılamayan onlarca işçi, emekçi sendikacı yazılı mesajlar göndererek dayanışma duygularını ilettiler.

Misafirlerden sonra söz alan üyeler politik gündem ve çalışmalara ilişkin görüşlerini, önerilerini dile getirdiler. Dernek yönetim kurulundan Sinan Özbolat da derneğin çalışmalarını değerlendirdi ve geçen kongreden bu yana daha istikrarlı ve kollektif bir çalışma yapabildiklerini belirterek, bunun sonucunda Hamburg gibi büyük bir metropolde çalışmanın daha da yerelleşmesi ve kitleselleşmesinin daha fazla emekçiyle buluşmasının önemine değindi. Özbolat, Altona ve Barmbek -Dulsberg’de semt derneklerinin yakında dernek yerlerini açacaklarını da söyledi. Özbolat, geçen dönem çalışmalarını değerlendirirken, işçi sendika komisyonu oluşturarak bu alanda önemli adımlar ve deneyimler edindiklerine dikkat çekerek, gençlik ve kültür sanat alanında da atılan adımların da olumlu sonuçlar yarattığını söyledi.

Yapılan değerlendirmelerde ayrıca, geçen kongreden bu yana pandemi ve kısıtlamalara rağmen 30 yeni üye kazanıldığı belirtildi. Değişik alanlardaki çalışmalarda ve komisyonlarda yer alan üyeler ile özellikle Still, Federal Mogul, Blhoom und Voss, Deutsche Bahn, Neupack gibi fabrikalardan kongreye katılan işçiler de söz alarak görüşlerini dile getirdiler. İşyerlerinde yaşadıkları zorlukları sıkıntıları anlatırken DİDF’i her zaman yanlarında gördüklerini belirttiler. Onun için DİDF’e üye olduklarını ve DiDF işçi komisyonunda yer aldıklarını ifade ettiler. Söz alan bazı üyeler ise derneğin sürdürdüğü kültür sanat faaliyeteleri ve yıldızlara yönelik çalışmalara dikkat çektiler.

Kadın üyeler de bu iki yılda yaşanan olumsuz koşullardan en fazla emekçi kadınların etkilenmesine rağmen gerek kültürel çalışmlarını, gerekse eğitim ve bilgilendirme çalışmlarını aksatmadan örgütlü bir şekilde sürebildiklerini, bugün daha fazla kadınla ilişki içinde olduklarını söylediler.

KONGREDE SEÇİLENLER

Yapılan seçimlerin ardından Dilan Baran , Deniz Çelik, Emre Öğüt, Murat Güneş, Sinan Özbolat, Ozan Özdemir ve Sultan Yeşilyurt’tan oluşan 7 kişilik yönetim kurulu, Bülent Gülcemal, Şennur Taner ve Mehmet Yeşilyurt’tan oluşan 3 kişilik denetleme kurulu ve Haziran’da yapılacak Federasyon kongresi için 10 delege seçildi. Yönetim Kurulu arasındaki görev bölümü ise ilk toplantıda yapılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir