Hamburg’da yaşayan bir grup şair, yazar ve edebiyatçının bir araya gelerek kurdukları „Edebiyatçılar Grubu”, kuruluşlarının ilk yılında, Sternschanze semtindeki Haus der Familie’de biraraya gelerek bir ilki daha gerçekleştirdiler. “Poetry Slam (1) adını verdikleri etkinlikte şairler, öykücüler, roman ve deneme yazarları ürettikleri metinlerden örnekler sundular.
Haber Ve Foto : Salih KARTAL
Kuzeyin incisi olarak da bilinen Hamburg, bir çok branşda örnek bir şehir olmaya devam devam ediyor. Çeşitli nedenlerle Hamburg’a gelerek yaşamlarını bu özel ve güzel şehirde sürdürüp yazmaya değer veren kişilerin oluşturduğu “Edebiyatçılar Grubu” kuruluşlarının ilk yılında kendileri dışında da şair ve yazarlarla bir etkinlik gerçekleştirdiler. Göçmenleri Poetry Slam(1) adı verilen etkinlikle ilk defa tanıştırdılar. 43 yıldır edebiyatla uğraşan ve bugüne kadar Almanca-Türkçe 14 kitabı yayımlanan Süleyman Deveci öncülüğünde bir araya gelinerek kurulan grubun bu defaki etkinliğinde şiar ve yazarlar Gülderen Arık, İlhami Aktar, Esma Arslan, Zeynel Taşyapan, Gülseren Kaya, Hatice Dinvar ve Okan Oruk, eserlerinden örnekler sundular.
SÜLEYMAN DEVECİ: “Amaç, bir yandan yazarlar arasındaki dayanışmayı güçlendirmek, diğer yandan edebiyatı ve okumayı göçmenler arasında daha çok sevdirmek ve yeni yazarlara yol yordam göstermek!”
Süleyman Deveci yaptığı açılış konuşmasında, Hamburg’da yaşayan yazarlar olarak bir araya gelip “Edebiyatçılar Grubunu” kurduklarını bugüne kadar her defasında yenilikçi ve büyük çaplı beş-altı etkinlik gerçekleştirdiklerini, her etkinlikle biraz daha edebiyatı göçmenler ve yazarlar arasında sevdirip güçlendirdiklerine değindi. Poetry Slam (1) de bu anlamda kendi türünde ilk etkinlik olduğunu, grubun doğum günlerini bu şekilde kutlamayı uygun gördüklerini, slam adlı etkinliklerin birkaç ayda bir düzenli olarak devam edeceğini anlattı.
Bir çoğunun daha henüz ilk kitabı olmasına rağmen okunulan bölümlerden ve dinleyici izlenimlerinden eserlerin konularına göre etkileyici ve sürükleyici olduğu gözlerden kaçmadı.
GÜLSEREN KAYA’nın ilk kitabı “Hayata Dair”
Yazarın anlatımı ile “Kadın sorunları başta olmak üzere, göç hikayeleri, duygusal olarak beni etkileyen şeyler, yani hayata dair yazdığım toplamda altmış beş makaleden oluşan yaşanmışlıklarla dolu bir kitap” diyerek, kitabın gelirlerinden eğitime destek olmayı düşündüğünü dile getirdi.
İLHAMİ AKTER “Erdoğan’ın Hakilerinden Kaçış”
İlahmi Akter kendisinin ilk kitabı olarak almanca ve türkçe iki dilde hazırlandığını, siyasi içerikli otobiyografi olarak Türkiye’de ve Almanya’da kitapevlerinde raflarda yerini aldığını belirtti.
ESMA ARSLAN, “On parmakta on marifet ve NAZAR”
Hamburglu iş insanı Esma Arslan, derneklerde yöneticilikden hayvan koruma evi kurmaya kadar çalışmalarının yanı sıra, bir taraftan yazmaya da zaman ayırarak geniş bir yelpazede toplumun her kesimine hizmet etmekten geri kalmayan yazar Esma Arslan, denemelerden oluşan son kitabı “Nazar” hakında bilgiler verdi. Kitabın gelirlerinden İzmir’de kendisi gibi bir hayvansever dostuna maddi yardım olarak gideceğini açıkladı.
“Süleyman Deveci yaptığı konuşmada, Türk toplumuna kitap okumayı sevdirmeyi amaçladıklarını, yazarlar arasındaki iletişimi güçlendirmeyi düşünerek Edebiyatçılar gurubunu kurduklarını anlattı. ”
Vallahi billahi ben böyle bir sey anlatmadim. Bu cümle bana ait degil. Ayrica Poetry Slam etkinligi idi, grubun dogum günü etkinligi.
Süleyman Deveci